Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

Rikosylikonstaapeli Kenneth Erikssonin mukaan romanialaiset ja tsekit ovat tuoneet toisenkin uuden tavan pääkaupungin seksimarkkinoille.

10.12.2017 21:02

Helsingin seksimarkkinoita hallitsevat romanilaiset ja tsekkiläiset. He ovat tuoneet mukanaan muualta Euroopasta tutut vartin taksat. Päivittäin Helsingissä työskentelee poliisin mukaan 200–300 prostituoitua.

– Olemme joskus seuranneet asiakasmääriä paritustutkinnan yhteydessä. Suomalainen viettää prostituoidun luona keskimäärin 18 minuuttia. Pihi asiakas ajattelee, miksi maksaa puolesta tunnista, jos on valmista 12 minuutissa. Romanilaiset ja tsekkiläiset ovatkin alkaneet kaupata vartin aikoja. Kilpailu on nyt kovaa, naisista on ylitarjontaa ja varsinkin romanialaisilla on meneillään reviiririita, pitkän uran tehnyt rikostutkija, rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson Helsingin poliisista sanoo.

  • Otsikon alla olevalla videolla valvontakameran kuvaa prostituoitujen reviirikiistasta Helsingissä.

Aikoja prostituoiduille varataan aika ajoin tekstiviestillä. Siihen on syynsä.

– Kielitaidottomat naiset kääntävät viestit netin käännösohjelmien avulla ja vastaavat niihin käyttämällä samaa palvelua. Parittajien ei tarvitse tulla maahan eikä erillistä puheluihin vastaajaa tarvita, kun on netti, Eriksson sanoo.

Rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson on ollut mukana sulkemassa satoja paritusluukkuja Helsingissä uransa aikana.­

Millainen suomalainen asiakas on?

– Siinä on herraa ja narria aasta ööhön, tavallisista miehistä erikoisuuksia hakeviin. Muistan, kuinka kerran vaimo tuli mukaan kuulusteluihin ja sanoi, ettei hänen miehensä käy maksullisissa naisissa, koska heillä on hyvä parisuhde. Käyty oli ja vielä paritetun kehitysvammaisen naisen luona, mikä olikin surullisempi juttu, Eriksson sanoo.

Eriksson on tutkinut Helsingin paritus- ja ihmiskauppajuttuja parikymmentä vuotta ja ollut mukana sulkemassa satoja paritusluukkuja. Suomessa on jo muutaman vuoden ajan paritettu myös transsukupuolisia ihmisiä.

– Shemale-ilmiö on tullut Suomeen. Kysyntää suurimmissa kaupungeissa riittää. Kyse on eteläamerikkalaisista ja aasialaisista prostituoiduista. Pokaa riittää ja rahaa tulee. Parittajia on tuomittu, ja tutkinnan alla on tälläkin hetkellä tapauksia.

Ensimmäinen kohtaaminen transsukupuolisen prostituoidun kanssa on jäänyt hyvin Erikssonin mieleen.

– Luulin meneväni kämppään, jossa on naisprostituoitu. Oven avasi alaston 180 senttiä pitkä henkilö, jolla oli DD-kupit ja runsas miehinen varustus alakerrassa. Hän sanoi maireasti hymyillen: hello darling! Siinä vaiheessa oli pakko vetää äkkiä virkamerkki esiin, Eriksson murjaisee.

  • Ihana kiihko -kirjan kirjoittanut Salla Nazarenko kertoi keväällä 2016 Radio Rockin haastattelussa kirjaansa haastattelemasta prostituoidusta, joka on tuohtunut ajatuksesta, että kaikki alan naiset ovat uhreja. Haastattelun näet alla olevalta videolta.

Paritusjuttujen paljastuminen on poliisista kiinni.

– Kyse on asunnoissa, huoneistohotelleissa ja airbnb-kämpissä tapahtuvasta parituksesta. Lomalle lähtijä ei välttämättä tiedä, mitä hänen asunnossaan kuukauden poissaolon aikana tapahtuu. Parituksesta jää kiinni, jos poliisi panostaa näiden paljastamiseen. Jonkin verran naapurit myös soittelevat, jos nuoren naisen ovi käy koko illan ja eri näköisiä miehiä ramppaa asunnossa jatkuvasti. Näihin puututaan nopeasti, ei poliisi voi antaa rikoksen jatkua, Eriksson vakavoituu.

Prostituoidut joutuvat välillä myös pahoinpidellyksi.

– Heitä on ryöstetty ja myös raiskattu. Välillä asiakkaat pimahtavat, eivät suostu maksamaan, haukkuvat palvelun ja ovat sitä mieltä, että prostituoidun pitäisi antaa ilmaiseksi. Se maailma voi olla todella kova.

  • Katso alta ISTV:n Rikos-TV:n reportaasi Helsingissä tapahtuvasta suojaamattoman seksin myynnistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?