Oululaisen konstaapelin yllätys hiljensi Venäjän ulkoministerinkin: ”Päätin, että laulan niin lujaa kuin lähtee” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oululaisen konstaapelin yllätys hiljensi Venäjän ulkoministerinkin: ”Päätin, että laulan niin lujaa kuin lähtee”

Petrus Schroderus jätti Kansallisoopperan kesällä 2012 ja palasi kotikaupunkiinsa entiseen ammattiinsa poliisiksi.

Julkaistu: 10.12.2017 6:55

Tenori Petrus Schroderuksen Finlandia Koitelinkoskella nousi melkoiseksi hitiksi.

Oulun poliisilaitoksen julkaisema Suomen itsenäisyyden juhlavideo on koskettanut syvästi suomalaisia. Koitelinkosken lumisessa maisemassa Jean Sibeliuksen Finlandiaa laulava vanhempi konstaapeli Petrus Schroderus on saanut vastaanottaa satoja kiitoksia sykähdyttävästä esityksestä.

YouTuben ja Facebookin kautta julkaistu juhlavideo on kerännyt jo yli puoli miljoonaa katselukertaa.

– Ei osattu odottaa näin huimaa palautetta. Yleisön suosio ei ole koskaan itsestäänselvyys. Ainahan on positiivinen yllätys, kun ihmiset tykkäävät, sympaattinen Schroderus pohtii videon synnyttämiä reaktioita.

Suomi 100-teeman esitys kuvattiin Kiimingin Koitelinkoskella 1. joulukuuta. Kuvaustilanne ei ollut tenoripoliisille helppo.

– Olin juuri sairastellut pari viikkoa eikä ääni ollut vielä kunnossa. Tosissani kuitenkin lauloin huulten liikkeiden synkronoimiseksi lumen keskellä. Poliisivarustus oli poikkeusluvalla päällä, se lämmitti, mutta kylmä tuli parin tunnin nauhoituksen aikana.

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Petrus Schroderuksen mukaan laulaminen jatkuu, jos yleisö niin haluaa.

Juhlavideon synnyn taustalla on pari vuotta sitten tehty Oi jouluyö -video, jonka Oulun poliisi julkaisi Facebook-sivuillaan. Videolla Schroderus laulaa Oulun Tuomiokirkossa poliisin haalarit yllään. Ulkona vilkkuvat poliisiauton siniset valot. Schroderusta säestää Markus Vaara.

Tänä vuonna musiikki vietiin luonnon helmaan. Taustalla soi sinfoniaorkesterin musiikki digitaalisesti. Videon tuotannosta vastaavat E-concerthousen Ilmari ja Aukusti Mäenpää.

Tenori Petrus Schroderuksen ura alkoi Timo Mustakallio -laulukilpailun voitolla 2004. Sen jälkeen hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperan. Solistin tehtäviä riitti viideksi vuodeksi, kolme viimeistä vuotta kuluivat kuorossa.

Kesällä 2012 hän jätti Kansallisoopperan ja palasi kotikaupunkiinsa ja entiseen ammattiinsa poliisiksi. Laulajan ura on jatkunut kuitenkin koko ajan vanhemman konstaapelin tehtävien ohessa.

– Musiikki on hyvä vastapaino työlle, jossa on välillä rankkojakin kokemuksia. Rakastan työtäni poliisina ja minulla on ihana työpaikka. Laulukeikkoja teen lomilla ja vapaa-aikana.

Musiikki on hyvä vastapaino työlle, jossa on välillä rankkojakin kokemuksia, konstaapeli Schroderus kertoo.

Scroderuksen ikimuistoisimpia esiintymisiä ovat olleet Norjan kuninkaan ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Oulun-vierailujen keikat. Venäläisvieraat hän yllätti laulamalla sujuvalla venäjän kielellä aarian Pjotr Tšaikovskin säveltämästä Jevgeni Onegin -oopperasta.

– Olen opiskellut venäjää viisi vuotta. Päätin, että laulan niin lujaa kuin lähtee. Lavrov hiljeni kuuntelemaan ja esityksen jälkeen häneltä välitettiin kiitokset, Schroderus kertoo.

Schroderus ei ole tehnyt tarkkoja suunnitelmia tulevalle uralleen. Laulaminen jatkuu, jos yleisö niin haluaa.

– Laulan melkeinpä mitä vain, paitsi rappia tai raskasta musiikkia. Niistä en ole kiinnostunut. Viime vuosina on siirtynyt klassisesta hieman kevyempään suuntaan. Ohjelmistossa on Mauno Kuusistoa, Georg Otsia, Olavi Virtaa ja Agentsia, hän selvittää.

Laulukeikoilla Schroderusta säestää uusi kokoonpano, jossa soivat piano, kontrabasso, viulu, kitara ja saksofoni. Pääkaupunkiseudulla tenoripoliisia voi kuulla seuraavan kerran Johanneksen kirkossa 13.12. pidettävässä hyväntekeväisyyskonsertissa.

  • Opiskeli Madetojan musiikkilukiossa.

  • Opettajina mm. Aki Alamikkotervo ja Esko Jurvelin.

  • Voitti musiikkiteatteri Anjushkan järjestämän operettilaulukilpailun 2001.

  • Palkittiin 2003 Seppo Ruohosen Persoonallisin tenorikyky -erityispalkinnolla Lohjan Tenoripäivien II tenorikilpailussa

  • Timo Mustakallio -laulukilpailun voitto kesällä 2004

  • Suomen Kansallisoopperassa 2004–2012

  • Lukuisia rooleja Savonlinnan Oopperajuhlilla, Nilsiän Opera Cavassa ja Opera på Skäret -festivaaleilla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?