Kaatunut luotsivene odotti apua 40 minuuttia – näin turmailta merellä eteni

Julkaistu:

Sijaintidatan perusteella näyttäisi, että kaatunut luotsivene oli noutamassa luotsia Sten Nordic -alukselta.
Porvoon majakan eteläpuolella kaatuneen luotsiveneen pelastustyöt jatkuivat perjantai-iltana. Rajavartiolaitoksen mukaan veneen pohja näkyy veden pinnalla ja merivartiosto aloitti toimet onnettomuusaluksen kääntämiseksi.

Kahta onnettomuudessa kadonnutta henkilöä ei ole vielä löydetty. Aluksen kääntämisen jälkeen selviää, ovatko henkilöt veneen sisällä.

Näin turmailta eteni

IS tutki laivojen sijaintidataa julkaisevan Marinetraffic-sivuston tietoja turmaillalta. Selvisi, että turmapaikalla oli perjantai-iltana auttamassa ja etsimässä useita veneitä ja laivoja.

Helsingin Sanomien mukaan onnettomuus sattui kello 16.58. Laivojen sijaintitiedoista selviää, että vielä yli kolme tuntia onnettomuuden jälkeen paikalle saapui lisää aluksia auttamaan.

Helsingin meripelastuslohkokeskus kertoi aiemmin HS:lle, että ensimmäinen pelastusyksikkö saapui onnettomuuspaikalle kello 17.38.

AlusSaapumisaika
Luotsivene 242 ja Sten Nordic16.58Onnettomuus
Ensimmäinen apu paikalla17.38+40 min
Luotsivene 22817.57+1 t 1 min
Vartiolaiva Turva18.54+1 t 58 min
Luotsivene 24319.07+2 t 9 min
Pelastusvene Aktia Porvoo19.58+3 t 2 min
Lähde: Marinetraffic.com


AIS-sijaintidatassa eivät näy kaikki alukset, koska AIS-dataa ei ole saatavilla kaikista aluksista. Alueella saattaa siis olla enemmänkin aluksia.

AIS-sijaintitiedoista selviää, että Sköldvikistä lähtenyt norjalainen tankkeri Sten Nordic oli auttamassa pelastustöissä. Se sai kello seitsemän aikaan luvan jatkaa matkaansa. Sijaintitietojen perusteella näyttää siltä, että turmaveneellä oltiin hakemassa luotsia pois juuri Sten Nordicilta.


Sää alueella on hurja. Tuuli on pelastustöiden aikana ollut 11 ja 14 metrin välillä sekunnissa, ja puuskissa 16 metriä sekunnissa. Lämpötila on pysytellyt noin neljä astetta plussan puolella. Myös merivesi on 2–4-asteista. Merkitsevä aallonkorkeus alueella on puolesta metristä metriin, eli lähes kaksimetriset aallot ovat mahdollisia.


AIS-lähetin lähettää VHF-taajuudella säännöllisesti tietoa aluksesta maihin tai muille aluksille. Tiedoissa on muun muassa aluksen paikka, suunta ja nopeus. Samalla lähtee tieto myös muun muassa aluksen nimestä. Tieto tulee lähettimelle laivan tai veneen navigointilaitteista. Lähetin lähettää tiedot säännöllisin välein ja täysin automaattisesti. Näitä signaaleja vastaanottavat muiden laivojen AIS-laitteet sekä maa-asemat, kuten VTS-keskukset, eli alusliikennepalvelut.