Kohuttu lasten alpakkatapahtuma asettui outoon valoon – oliko tarkoitus sabotoida 612-soihtukulkue? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kohuttu lasten alpakkatapahtuma asettui outoon valoon – oliko tarkoitus sabotoida 612-soihtukulkue?

Alpakkatapahtuman järjestäjän aiempi kirjoitus levisi nettiin perjantaina.

Lapsille suunnattuun Suomi 100-vee -tapahtumaan piti tulla näytille alpakoita ja kaneja.­

8.12.2017 22:23

Itsenäisyyspäivänä järjestetyn lastentapahtuman tarkoitusperät ovat joutuneet kyseenalaiseen valoon, kun netissä julkaistiin järjestäjiin kuuluneen henkilön Facebook-kirjoitus.

Asian toi julkisuuteen bloggari Heikki Eskola, joka julkaisi perjantaina blogissaan Facebookin salaisessa Peli Poikki! -jengi -ryhmässä 16. marraskuuta julkaistun Aleksi Pahkalan kirjoituksen. Pahkala, joka oli yksi tapahtuman järjestäjistä, kirjoittaa muun muassa seuraavasti:

"Henkilökohtaisesti olen miettinyt, että kaiken huomion keskittäminen pois 612- ja 'kohti vapautta (lol) -miekkareista voisi olla paras keino ignoorata äärioikeiston hommat täysin ja kiinnittää median huomio ihan muuhun. Poliisi tullee ohjaamaan molemmat miekkarit ihan muualle kuin miekkareilla on tarkoitus mennä."

"Lapsille ei oikein ollut mitään kunnollista vielä tarjolla, siksi 'huolestuneet töölöläiset' -ryhmä yrittää pikakaistalla varata Töölöntoria hyvän tuulen tapahtumaksi klo 17–20, jonne tulee alpakoita halittavaksi ja kaikkea muuta söpöä. Silloin Töölöntorilla ei voi kokoontua mielenosoitukseen", Pahkala kirjoittaa.

Kiisti aiemmin yhteyden

Pahkala kiisti aiemmin Ylen haastattelussa, että järjestäjät olisivat tienneet päällekkäisyydestä.

– Kaupungilta kerrottiin, että Töölöntori on vapaa. Ei käynyt ilmi, että siellä olisi järjestetty samaan aikaan 612-tapahtuma, Pahkala totesi.

Kun Yle kysyi, oliko tapahtuman tarkoitus olla vastamielenosoitus 612-kulkuetta vastaan, Pahkala vastasi: ”Ei pidä muuten ollenkaan paikkansa. Ei tässä väitteessä ole mitään perää.”

612-soihtukulkueen takia alpakkatapahtuma väistyi Töölön jalkapallostadionille. Perjantaina Poliisihallitus kertoi selvittävänsä, toimiko Helsingin poliisi oikein siirtäessään lastentapahtuman.

Helsingin Sanomat tavoitti perjantaina Pahkalan, joka kommentoi, ettei hän halunnut muuttaa alpakkatapahtumaa poliittiseksi eikä siksi halunnut nimetä sitä vastamielenosoitukseksi. Hän korostaa olleensa yksi monista järjestäjistä, eikä valmisteluissa noussut esiin kenenkään puoluetausta.

Tapahtumaa järjestänyt Töölön lapselliset -Facebook-ryhmittymä julkaisi myöskin perjantaina tiedotteen, jossa se kiisti lastentapahtuman tarkoituksena olleen estää 612-mielenosoitus.

”Me, tapahtumaa järjestäneet vapaaehtoiset, olemme taustoiltamme ja mielipiteiltämme moninainen joukko töölöläisiä vanhempia ja yksityishenkilöitä. Osalla oli kokemusta erilaisten tapahtumien järjestämisestä, osalla ei. Tapahtumaa järjestäessä emme keskustelleet politiikasta emmekä poliittisista mielipiteistämme”, tiedotteessa todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?