”Ensin kuului vaimea humina”, sitten lasit vitriinissä helisivät –liminkalainen Erkki kertoo, miltä öinen maanjäristys tuntui

Oulun seudun maanjäristys säikäytti liminkalaiset pahanpäiväisesti torstain ja perjantain välisenä yönä.

8.12.2017 17:57

Aluksi ääntä luultiin lumiauraksi tai katolta tippuvaksi lumeksi, mutta melko pian syyksi paljastui kolmenkymmenen kilometrin syvyydessä sattunut 3 magnitudin maanjäristys.

Järistyksen keskus sijaitsi Seismologian instituutin mukaan Limingan Lapinkankaalla. Suunnittelija Heli Suurkuukka Liminganlahden luontokeskuksesta näyttää kartalta, että läheltä liippasi.

– Järistyksen keskus on 5,5 kilometriä kaakkoon luontokeskuksesta. Aiheesta on keskusteltu kaikkien vierailijoiden kanssa tänään, hän sanoo.

Liminganlahden luontokeskuksen suunnittelija Heli Suurkuukka.

Suurkuukka asuu Virkkulan kylässä, noin 1,4 kilometrin päässä luontokeskuksesta. Hän luuli ääntä ensin tiekarhun aiheuttamaksi.

– Olin hereillä ja säikähdin aivan mahdottomasti. Menin ikkunasta katsomaan, että jyrätäänkö siellä pihatietä vai mistä ääni kuuluu. Seuraavaksi epäilin lumen tippuvan katolta, mutta puoliso arveli, että kyseessä oli maanjäristys.

Järistys kesti vain muutamia kymmeniä sekunteja. Se ei aiheuttanut muuta kuin ikkunaverhojen heilumista.

– Kävimme aamulla kiertämässä taloa ja tarkistimme, ettei sokkeliin ole tullut vaurioita. Mielenkiintoinen kokemus, josta riittää puhetta vähäksi aikaa, Suurkuukka toteaa.

Luontokuvaaja Erkki Toppinen.

Myös Limingan Rantakylässä asuva Erkki Toppinen havaitsi järistyksen yöllä ennen nukkumaanmenoa.

– Ensin kuului vaimea humina, joka voimistui hieman tuulen huminaa muistuttavaksi ääneksi. Heti tajusin mistä on kysymys. Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen maanjäristys tällä alueella, hän arvelee.

Toppisen mukaan järistys sai vitriinissä olevat lasit ja ikkunalasit helisemään.

Järistys tapahtui Lumijoen alueella, Oulun lähellä.

Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksen mukaan Suomessa on tapahtunut tänä vuonna useita maanjäristyksiä. Listan perusteella Oulun varhain tänään sattunut järistys on kuitenkin vuoden voimakkain. Ennen sitä voimakkaimmat järistykset tänä vuonna ovat tapahtuneet Kuusamossa ja Kotkassa.

Molemmat järistykset olivat voimakkuudeltaan 1. Kuusamon järistys sattui elokuussa, Kotkan maaliskuussa.

Näin rajusti Suomessa on järissyt: Paltamon kirkko vaurioitui pahoin 1626

Alajärvellä vuonna 1979 mitattiin maanjäristys, jonka voimakkuus oli 3,8 magnitudia. Joidenkin rakennusten rappaukset ja tiilimuurit kärsivät pieniä vaurioita ja niihin syntyi halkeamia.

Voimakkain tiedossa oleva maanjäristys Suomen alueella tapahtui 23.6.1882 Perämeren alueella. Tuolloin monet aikalaiset ajattelivat noin 4,5 magnitudin maanjäristyksen merkinneen ”maailmanloppua” tai ”tuomiopäivää”.

Suurinta vahinkoa lienee aiheuttanut vuonna 1626 sattunut maanjäristys, jossa Paltamon kirkko vaurioitui pahoin. Tuon järistyksen magnitudiksi on arvioitu 4-5.

Suomessa rekisteröidään vuosittain kymmeniä maanjäristyksiä, jotka ovat magnitudiltaan tyypillisesti 0-3. Suomesta tunnetaan maanjäristyshavaintoja lähes 400 vuoden ajalta.

Lähde: Helsingin yliopiston seismologian instituutti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?