Suurmoskeijalle esitetään suunnitteluvarausta Helsingin Sörnäisiin – hankkeen ehtona arkkitehtuurikilpailu

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala ehdottaa, että kaupunki varaa Sörnäisistä alueen moskeijan ja monitoimikeskuksen toteutusedellytysten jatkoselvittämistä ja arkkitehtikilpailua varten.

Suurmoskeijalle ja monitoimikeskukselle kaavailtu tontti Helsingin Sörnäisissä. Pienessä kuvassa IS:n malli siitä, kuinka suuresta rakennuksesta voisi olla kyse.

8.12.2017 12:59 | Päivitetty 8.12.2017 13:38

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala ehdottaa, että kaupunki varaa Sörnäisistä alueen moskeijan ja monitoimikeskuksen toteutusedellytysten jatkoselvittämistä ja arkkitehtikilpailua varten.

Esityksen mukaan hankkeen toteutusedellytysten selvittämistä voitaisiin jatkaa Hanasaaren voimalaitoksen ja Sörnäisten rantatien välisellä alueella.

Varauksen ehtona on, että hanke tekee muun muassa rahoitukseen liittyviä lisäselvityksiä ja saavuttaa useita välitavoitteita vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kyseessä ei ole vielä toteutukseen tähtäävä tontinvaraus, vaan jatkoselvitykset mahdollistava määräaikainen suunnitteluvaraus.

Varsinaisesta tontinvarauksesta päättää aikanaan Helsingin kaupunginhallitus. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee esitystä ensi tiistaina.

Ehtona arkkitehtuurikilpailu

Tonttihakemuksen kaupungille ovat tehneet perustettavan Oasis-säätiön lukuun Suomen muslimiliitto, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ja Suomen Musliminaiset.

Hankkeen laajuutta ensimmäisessä vaiheessa havainnollistava kuva.

Hakijoiden ehdottamaan hankkeeseen kuuluu alustavan suunnitelman mukaan noin 2 300 neliömetrin suuruinen moskeija ja 13 000 neliömetrin suuruinen monitoimikeskus. Kaikille avoimeen kokonaisuuteen tulisi muun muassa koulutus- ja liikuntatiloja sekä eri ikäluokille palveluja tarjoava sosiaalikeskus. Hankkeen suunnittelusta, kustannuksista ja mahdollisesta rakentamisesta vastaisi Oasis-säätiö.

Tontin suunnitteluvarauksen ehtona on muun muassa, että hanke järjestää omalla kustannuksellaan kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun.

– Sen tavoitteena on löytää moskeijalle ja keskukselle Helsingin kaupunkikuvaan sopiva ja korkeatasoinen arkkitehtoninen ratkaisu, kaupunkiympäristön toimiala kirjoittaa tiedotteessaan.

Koko rakennuksen kokoluokkaa havainnollistava kuva. Lopullisesta rakennuksesta tulee järjestää arkkitehtuurikilpailu.

Rahoitusta Bahrainista?

Suunnitteluvarauksen ehtona on myös, että Helsingin kaupunki saa perusteellisen selvityksen rahoituksesta ja sen ehdoista sekä keinoista, joilla moskeijan ja monitoimikeskuksen toiminnan riippumattomuus rahoittajista varmistetaan. Kaupunki tekee erillisen päätöksen rahoitussuunnitelman hyväksymisestä.

Hakijoiden tarkoituksena on, että hankkeen rahoitus kerätään suurelta osin ulkomailta. Alustavan suunnitelman mukaan ainakin Bahrainin kuningaskunta toimisi rahoituksen järjestämisen yhteistyökumppanina, mutta tarkkaa suunnitelmaa rahoituksesta ei ole.

Kaupunkiympäristön toimialan mukaan esitettävä suunnitteluvaraus mahdollistaisi osaltaan rahoitusta koskevat jatkoneuvottelut ja yksityiskohtaisen rahoitussuunnitelman tekemisen.

Toimialan tämänhetkisen arvion mukaan moskeijan ja monitoimikeskuksen rakentaminen olisi mahdollista aloittaa aikaisintaan vuonna 2022.

Katso tästä 3D-mallinnos suurmoskeijan mittakaavasta. Huom. moskeijan ulkonäkö on luonnostelu, eikä vastaa mahdollista valmista rakennusta.

Jos yllä oleva 3D-mallinnos ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?