Kotimaa

Oluen ja viinin hinta uhkaa nousta reippaasti

Julkaistu:

Valtiovarainvaliokunta tukee alkoholiveron nostoa.
Valtiovarainvaliokunta hyväksyi hallituksen esityksen alkoholiveron nostamisesta vain pienin muutoksin, eduskunta tiedotti torstaina.

Korotusesitys koskee kaikkia alkoholijuomaryhmiä, mutta väkeviä juomia jykevämmin se painottuu miedompiin juomiin. Viinin verotusta on esitetty nostettavaksi 13 prosenttia ja oluen 10,9 prosenttia, keskimääräinen korotus olisi noin kymmenen prosenttia. . Valiokunnan mietinnössä käymisteitse valmistettavan siiderin verotasoa kuitenkin alennetaan samaan kuin muilla miedoilla juomilla.

Korotusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta ja niiden arvioidaan nostavan vähittäismyyntihintoja nykyisestä keskimäärin viisi prosenttia. Esityksellä tavoitellaan noin 100 miljoonan euron vuotuista lisäystä alkoholiverotuottoihin.

Valiokunnan mukaan alkoholijuomien veronkorotus on hyvä idea siksi, että se saa ihmiset vähentämään alkoholinkulutustaan. Huolta on kuitenkin osoitettu viinarallin siirtymisestä ulkomaille, viimeisimpänä Latviaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veronkorotus ei kuitenkaan ole vielä kiveen hakattua, sillä se riippuu todennäköisesti alkoholilain kokonaisuudistuksesta.

Hallituspuolueista kokoomus ja siniset sanovat, että alkoholivero ei nousisi, jos alkoholilaki ei tuo 5,5-prosenttisia juomia päivittäistavarakauppaan.

Alkoholilaista on määrä äänestää eduskunnassa ennen veronkorotusta.

Valtiovarainvaliokunnan mukaan veron vaikutusarvioihin liittyy kuitenkin poikkeuksellista epävarmuutta. Esimerkiksi hinta-arvioissa ei ole voitu ottaa huomioon sitä, miten alkoholin myynnin vapautuminen vaikuttaisi hintoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt