Kotimaa

Luksuselämää tavoitellut suomalaisperhe teki yli 1,3 miljoonan asunto­huijauksen – ”Maisan” perintö Sveitsistä jäi tulematta

Julkaistu:

Rikos
Uskomaton rikossarja tapahtui pääasiassa Kuopion suunnalla viiden vuoden aikahaitarilla.
Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 55-vuotiaan miehen kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen yhteensä 27 rikoksesta. Vakavimpia tekoja olivat neljä törkeää petosta.

Summat, joista petosrikoksissa puhuttiin, olivat hurjia. Erilaisia asuntokauppoja mies sopi myyjien kanssa noin 3,85 miljoonan euron arvosta.

Rikokset tapahtuivat pääasiassa Kuopion suunnalla vuosien 2012–2016 aikana. Useimmat rikokset tehtiin joko tuomitun miehen vaimon tai tytärpuolen nimissä.

Miehen rikosrekisteristä löytyi entuudestaan kolme petosrikoksista tullutta ehdotonta vankeustuomiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huijariuusperheen isän 57-vuotias vaimo tuomittiin 12 rikoksesta 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen. Vaimon syyksi luettiin kaksi aviomiehen kanssa tehtyä törkeää petosta.

Vaimon 26-vuotias tytär syyllistyi isäpuolensa kanssa yhteen törkeään petokseen. Hänet tuomittiin yhteensä kuudesta rikoksesta vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Yhdeksästä asuntokaupasta kolmessa huijarit saivat avaimet käteensä, eli petos onnistui. Näiden asuntojen yhteisarvo oli runsaat 1,3 miljoonaa euroa. Muut kuusi asuntokauppaa jäivät törkeän petoksen yrityksen asteelle.

Neljännessä syyksi luetussa törkeässä petoksessa asianomistaja oli kuopiolainen huonekaluliike. Mies ja hänen vaimonsa tekivät kaupat huonekaluista, valaisimista ja muista sisustusesineistä, joiden yhteisarvo oli 41 500 euroa.

Asuntojen lisäksi tekijät yrittivät saada haltuunsa muun muassa 100 000 euron arvoisen Toyota RaV4 -henkilöauton, yli 70 000 euron arvoisen Hobby-matkailuauton, yli 60 000 euron arvoisen Volvon ja 23 000 euron arvoisen Volkswagen-pakettiauton. Yhtäkään ajoneuvoista ei lopulta luovutettu perheelle.

Matkailuauton myynyt liike ehti varustella ajoneuvon perheen toiveiden mukaan yli 11 000 eurolla.

Kauppoja tehdessään perhe oli onnistunut vakuuttamaan niin autokauppiaat kuin kiinteistönvälittäjätkin. Esimerkiksi Toyota-myyjä kertoi miehen esiintyneen vaimonsa kanssa ”varakkaina henkilöinä” ja Espanjassa toimivan matkailuyrityksen omistajina. Myyjä tekikin tilauksen autosta poikkeuksellisesti ilman etukäteismaksua.

Perhe huijasi myös sisustusarkkitehtiä, jonka mukaan pariskunta halusi asuntoonsa ”luksusta ja glamouria”. Sisustusarkkitehti varasi sisustussuunnitelman tekoon kaksi viikkoa aikaa ja tilasi asuntoon mandariinikulmasohvan, joka jäi lopulta varastoon. Arkkitehdin vahingoksi tuli lopulta runsaat 4 500 euroa.

Varattomien tekijöiden tarkoituksena oli myydä haltuunsa eri tavoin saamaansa omaisuutta kuten asuntojen irtaimistoa eteenpäin. Muutaman kerran siinä onnistuttiinkin.

Kerran mies myi haltuunsa saamastaan huoneistosta sohvan ja pöydän tuhannella eurolla. Yhdeltä kiinteistöltä mies myi koirankopin ja -aitauksen 90 eurolla.

Miehen röyhkeydestä kertoo hyvin tapaus, jossa hän yritti sopia 740 000 euron kiinteistökauppoja. Kun mies kävi katsomassa kiinteistöä arvokkaalla rantatontilla, kuvasi hän samalla kaksi laituria ja laittoi niiden kuvat myyntitarkoituksessa Tori.fi-palveluun.

Laiturit menivät kaupaksi 1 600 eurolla. Rahat saatuaan mies tilasi laiturinvalmistajalta uudet, vielä hienommat laiturit. Valmistaja toimitti laiturit ostajalle, mutta mies ei maksanut yli 3 600 euron arvoista laskua.

Kaupat rantatonttikiinteistöstä jäivät toteutumatta.

Huijarimies tunnusti olleensa kaikkien rikosten takana. Hänen vaimonsa ja tytärpuolensa sen sijaan kiistivät rikokset. He väittivät luulleensa, että miehellä oli rahaa kaikkiin kauppoihin.

Vaimo kertoi miehensä vakuuttaneen, että hänelle oli tulossa Sveitsistä jopa 4,5 miljoonan euron suuruinen perintö. Tarinan mukaan mies oli toiminut Maisa Moisio -nimisen naisen autonkuljettajana Sveitsissä.

Maisa Moision olemassaolosta ei saatu oikeudessa todisteita. Oikeus piti naisten kertomuksia muutenkin epäuskottavina. Uusperheen naiset tiesivät hyvin miehen rikoshistorian.

Oikeus määräsi perheen maksamaan korvauksia asianomistajille yhteensä noin 76 500 euroa. Ehdottomaan vankeuteen tuomittu mies on yksin korvausvelvollinen liki 17 000 euron osalta. Loput korvaukset hän joutuu maksamaan yhteisvastuullisesti joko vaimonsa tai tytärpuolensa kanssa.

Suurin yksittäinen korvaussumma, 26 540 euroa, määrättiin maksettavaksi suurelle rakennusyhtiölle. Suurin osa summasta johtuu kaupan purkamisesta ja maksamattomista yhtiövastikkeista.

Perheen haltuunsa saamat asunnot olivat uusia, taloyhtiöiden kauppaamia. Kiinteistönvälittäjien kautta tehdyt ostoyritykset eivät edistyneet niin pitkälle, että huijarit olisivat saaneet avaimet haltuunsa.