Kotimaa

Välikysymyskeskustelu eduskunnassa: ”Sdp:stä kuoriutui täysiverinen populistipuolue” – demariedustaja vastasi välittömästi

Julkaistu:

Eduskunnassa on meneillään punavihreän opposition välikysymys eriarvoistumisesta.
Eduskunnassa on kiistelty, onko kansan eriarvoisuus lisääntynyt ja ovatko tuloerot kasvaneet.

Hallitus on vastannut Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymykseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertaili hallituksen päätöksiä ja toisteli omassa puheenvuorossaan, kuinka Suomen talousluvut ovat kohentuneet hallituskauden aikana.

Orpon mukaan tuloerojen kasvu on ollut vain ”värähdys”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tehtyjen päätösten vaikutus tuloeroihin vuoden 2015 tasosta vuoteen 2018 on pieni värähdys. OECD:n vertailun mukaan tuloeroja tasataan Suomessa verotuksella ja sosiaalietuuksilla enemmän kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Muistetaan myös nämä tosiasiat, Orpo totesi.


Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) summasi Orpon puheenvuoron jälkeen välihuudossaan demarien näkemykset Orpon puheesta.

– Pitäisi antaa lisäaikaa, että kuulisimme vastaukset, Heinäluoma letkautti Orpon vastauksesta välikysymykseen.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) lateli halitukselle madonluvut.

– Te olette tehneet hyvin kylmää leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu ihmisiin jotka ovat riippuvaisia sosiaalietuuksista, työttömyysturvasta, opintotuesta, lapsilisistä, asumistuesta ja pienistä työeläkkeistä, kansaneläkkeestä tai takuueläkkeestä. Te olette lisänneet erityisesti yli 65-vuotiaiden pienituloisuutta. Etenkin kansaneläkkeen ja pienen työeläkkeen varassa olevilta ihmisiltä on leikattu rajusti. Samalla asumisen kulut ovat kallistuneet, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on nostettu ja lääkekorvauksia on leikattu. Nämä leikkaukset ovat etenkin eläkeläisille kovia, isoja asioita, jotka vaikeuttavat arjessa pärjäämistä.


– Työmarkkinoilla te olette toimineet työnantajien asianajajina. Olette uhanneet pakkolaeilla ja ajaneet työntekijöiden etujen puolustajat nurkkaan. Ja: te olette leikanneet julkisen alan pienipalkkaisten naisten lomarahat! Kymäläinen sanoi,

– Eikä olla, hallituksen kansanedustajat huutelivat välihuudoissaan.

Välikysymyskeskustelu oli normaalia eduskunnan juupas-eipäs–kinastelua.

Keskustan ryhmäpuhuja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) sanoi opposition antaneen katteettomia lupauksia.

– Esimerkiksi Sdp kattaisi vaihtoehtobudjeteissaan noin miljardin euron lisämenot hatusta vedetyllä mielikuvitusrahalla, tyhjentämällä Suomen Pankin ja Sitran kassat sekä lisäämällä työssäkäynnin kustannuksia. Käytännössä Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto lisäisivät Suomen velanottoa niin kauan kuin velkarahaa saa. Jättäisitte laskun seuraavien sukupolvien, lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi, Heikkinen sanoi.

– Pienituloisilla suomalaisilla iso osa tuloista menee ruokaan ja asumiseen. Olemme hämmästyneet demarien suunnalta tulleista avauksista lääkkeiden ja ruoan verotuksen kiristämisestä. Tämä vaikeuttaisi erityisesti pienituloisten ihmisten ja lapsiperheiden asemaa, Heikkinen jatkoi.

Kokoomuksen ryhmäpuhuja, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok) luonnehti Sdp:tä täysiveriseksi populistipuolueeksi.

– Poikkeuksellisesti koko oppositio ei ole välikysymyksen takana. Tämä ei ole yllätys, kun katsoo Sdp:n johdolla välikysymyksessä harjoitettua ala-arvoista talouspopulismia.

– Missä välissä entisestä vastuullisesta valtionhoitajapuolue Sdp:stä kuoriutui täysiverinen populistipuolue, joka on vain varjo entisestä hyvinvointiyhteiskunnan rakentajasta, Talvitie sanoi.

Demarikansanedustajat kuuntelivat hiljaa Talvitien luonnehdinnat.

– Tää on kokoomuspopulismia, kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd) huuteli eturivistä.


– Nyt puhutaan selkosuomea, Heinäluoma totesi ja mainosti puhujapönttöön menneen puheenjohtaja Antti Rinteen (sd) puheenvuoroa,

Rinne otti maalitaulukseen kokoomuksen.

– On oikein, että tähän välikysymykseen vastaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Niin vahvasti hallitus on ajanut kokoomuksen tavoitteita hyvinvointivaltion karsimisesta ja markkinamallisesta Suomesta, Rinne aloitti puheenvuoronsa.

– Kuka sellaista ajaa, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) huusi salista.

– Kokoomus, Rinne vastasi välihuutoon.

– Höpöhöpö, Zyskowicz totesi takaisin.

Kaikki eduskuntaryhmät pitävät omat viiden minuutin puheenvuoronsa. Tämän jälkeen on vuorossa debatti, jonka päätyttyä kansanedustajat pitävät omia puheitaan välikysymyksestä.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit eivät allekirjoittaneet välikysymystä.

Hallitus on viimeksi kaatunut välikysymykseen vuonna 1958.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt