Kotimaa

Veteraani Markus Aaltonen, 99, kajautti laulun presidenttiparille – koko ajatus lähti leikkisästä heitosta

Julkaistu:

Linnan juhlat
Itsenäisyyspäivän vastaanoton arvovaltaisimpia hetkiä nähtiin kättelyjen jälkeen, kun presidenttipari tervehti sotaveteraaneja kahvitilaisuudessa. Talvisodan veteraani, euralainen Markus Aaltonen, 99, piti huolen siitä, että hetkestä tuli vielä muistettavampi.
Suomussalmella ja Raatteen tiellä taistellut Markus Aaltonen kajautti presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle laulun sota-ajan muistoista. Veikeä laulu sai presidenttiparin hymyilemään.

Torstaina tavoitettu Aaltonen kertoo, että hän päätti laulaa presidenttiparille sen jälkeen, kun kutsu Linnan juhliin kolahti postilaatikkoon.

– Sanoin Eurassa leikkisästi, että laulan presidenttiparille. Kun kerran jotain lupaa, niin se pidetään.

Aaltonen yöpyi Helsingissä ja oli haastatteluhetkellä lähdössä kohti Satakuntaa. Hän muisteli itsenäisyyspäivän kohokohtaa lämmöllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyllä se jännitti. Presidentti tuli veteraanien huoneeseen kättelemään. Kun hän oli kätellyt, nousin ja pyysin herra presidentiltä, että jos saisin keskustella. Kerroin presidentille ihmisten lähettämiä terveisiä. Sitten lauloin.

”Mut silloin olin aika poika kun mä riiasin, kun tyttösen jo nähdessä mä melkein niiasin. Ja mitäs se nyt meinaa, vaik kymmenkunta heilaa, aina istuis polvella kunnon korpraalin”, Aaltosen laulelma päättyi.

Laulu sota-ajan muistoista

Aaltosen laulu kertoo sota-ajan muistoista. Hän sanoo laulua bravuurinumerokseen. Esitys näytettiin Ylen suorassa lähetyksessä, ja se sai lämpimän vastaanoton sekä paikan päällä että sosiaalisessa mediassa. Presidenttipari kiitti Aaltosta aplodein ja kättelemällä.

– Hyvin se meni perille.

Sotaveteraani osallistui ensimmäistä kertaa Linnan juhliin. Hän kiinnitti huomiota siihen, kuinka vähän talvisodan veteraaneja oli paikalla.

– Meitä ei ole paljon. Katselin eilen, että aika harvalla oli talvisodan merkkiä rinnassa.

Sotaveteraani herkistyy, kun puhutaan Suomen itsenäisyydestä. Aaltonen kävi armeijaa vuonna 1939, kun talvisota alkoi. Hän palveli taistelulähettinä.

– Kun ajattelee, minkä hinnan suomalaiset ovat maksaneet itsenäisyydestä, ei se ole halpa juttu.

Markus Aaltonen osallistui myös Ilta-Sanomien 100 tarinaa sodasta -sarjaan. Voit katsoa Aaltosen haastattelun tästä:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt