Kotimaa

Telialla tyly virhe: 400 000 jäi ilman onnitteluviestiä –”Osa pääsee Linnan juhliin, ja itse ei saa edes yhtä tekstiviestiä”

Julkaistu:

Osa kansasta pettyi, kun puhelin ei piipannutkaan Suomen pyöreiden vuosien kunniaksi. Telialla 20 prosenttia asiakkaista jäi ilman Suomi 100 -onnittelutekstaria.
Suomi 100 -organisaatiolla oli kunnianhimoinen tavoite lähettää seitsemään miljoonaan suomalaiseen liittymään onnitteluviesti itsenäisyyspäivänä kello kymmenen ja iltakuuden välillä. Kun itsenäisyyspäivä vaihtui arjeksi, paljastui, että vaikka osa sai viestin useaan kertaan, moni suomalainen jäi kokonaan viestiä vaille.

Telialta myönnetään, että asiakaslistojen käsittelyssä tapahtui inhimillinen virhe, jonka vuoksi 20 prosenttia asiakkaista, eli yhteensä 400 000 ihmistä jäi ilman onnittelutekstiviestiä.

– Osa asiakkaista on saattanut saada viestin useampaan otteeseen ja osa on jäänyt kokonaan ilman sitä. Olemme tosi pahoillamme tästä asiasta ja ymmärrämme, että tämä on tunteita herättävä juttu, Telian viestintäjohtaja Tatu Tuominen myöntää Ilta-Sanomille.

Osa viesteistä ei taas tullut perille siksi, että etukäteen listalta oli rajattu pois ne asiakkaat, joilla oli totaalikielto tai niin sanottu multisim-liittymä. Yrityspuolelta Telia oli rajannut pois salatut numerot ja ne yritysliittymät, joiden kanssa oli erikseen sovittu, ettei tällaisia viestejä lähetetä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Valitettavasti on tapauksia”

Ilta-Sanomat kysyi myös muilta teleoperaattoreilta, miksi kaikki eivät saaneet tekstiviestiä.

– Normaalisti asetusten mukaan verkko yrittää siihen asti, kun viesti tavoittaa. Mutta koska tässä oli niin poikkeuksellinen määrä viestejä, jotka lähetettiin kerralla kaikkiin liittymiin, sinne oli tehty sellainen asetus, ettei viestiä yritetä lähettää montaa kertaa, kertoo DNA:n viestintäjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.

Wahlbeckin mukaan viesti ei välttämättä tavoittanut, jos vastaanottajan puhelin oli pois päältä tai, jos puhelin ei ole viestin lähetyshetkellä ollut verkossa.

– Liittymiä on niin valtava määrä, että valitettavasti on tapauksia, joissa viesti ei ole mennyt perille. Toki rekisterit on ajettu viime tinkaan, koska on pyritty siihen, että kaikki olisivat mukana. Mutta jos ihan viime päivinä vaihtanut liittymää, niin silloin voi olla, ettei ole päätynyt listalle, Wahlbeck selventää.

Esimerkiksi DNA:lta viestejä lähetettiin yli kaksi miljoonaa. Teleoperaattorin tietojen mukaan viestit ovat lähteneet liikkeelle.

Voiko se olla vaikuttanut, jos vastaanottajalla on salainen puhelinnumero?

– Ei. Olemme ajaneet listat läpi ja totta kai meillä on kaikki numerot. Myös salaiset numerot ovat listalla. Vain silloin on rajattu pois, jos henkilöllä on ollut totaaliviestintäkielto liittymässä tai liittymä on ollut kuolinpesän hallussa.

Tavallinen markkinointikielto liittymässä ei kuitenkaan ole vaikuttanut lähetykseen, koska onnittelutekstiviestin ei ole tulkittu olevan markkinointia.

– Olemme selvittäneet, testanneet ja nähneet, että viestit ovat tulleet perille, eikä järjestelmä ole herjannut. Lähetyksessä ei ole tapahtunut mitään suurempaa häiriötä, mutta valitettavasti yksittäisiä viestejä on voinut jäädä saamatta.

Elisalta kerrotaan Ilta-Sanomille, että vain yksittäiset viestit eivät olet menneet perille.

– Meillä viestit ovat kyllä menneet perille. Yksittäisissä tapauksissa, jos puhelin on ollut kiinni, puhelu on ollut päällä tai tekstiviestimuisti on ollut täynnä, voi olla, ettei viesti ole tullut, sanoo Elisan viestintäjohtaja Kati Vuorela.

Pettyneiden joukosta löytyy vantaalainen Arto Pyyhtiä, 58. Pyyhtiällä on Elisan puhelinliittymä.

– Kyllä minä sitä odottelin ja katselin vielä tänä aamuna, että kas kas, ei ollut tullut. Hieman se harmitti, mutta ajattelin, että yksi roska vähemmän sitten. Se minulle tuli mieleen, että haluavatko operaattorit karsia asiakkaita, Pyyhtiä pohtii.

Ilta-Sanomiin on tullut kymmeniä yhteydenottoja lukijoilta, jotka eivät ole Arton tavoin saaneet kohuttua viestiä. Kokosimme alle muutaman lukijakommentin:

– Moni, minä mukaan lukien, ei ole saanut Suomi 100 -onnittelutekstiviestiä. Katkera fiilis, kun osa väestöstä pääsee linnanjuhliin, ja itse ei saa edes yhtä tekstiviestiä, nimimerkki Juhis kirjoittaa.

– Ei viestiä. Puhelin verkossa ja päällä. Ei tältä hallitukselta onnistu edes tekstiviestin lähetys!, Pertti kommentoi.

– Ei tullut viestiä, puhelin auki, verkko Telia, eikä laskuja ole koskaan karhuttu. Se siitä juhlasta, eräs nimettömänä pysyttelevä lukija harmittelee.

– Hyvä ja kaunis ajatus valtioneuvoston kanslialta onnitella kaikkia suomalaisia, mutta homma ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä, Kari pohtii.

– En valitettavasti saanut Suomi 100 -viestiä, vaikka puhelimeni oli koko päivän ladattuna Helsingin Etu-Töölössä. Kaverini Ruotsissa oli kuitenkin saanut viestin. Harmi juttu!, Vivi kirjoittaa.

– En saanut viestiä. Olen todella pettynyt. Isäni oli sotainvalidi, Merja suree.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt