Kotimaa

EU-suunnitelma säikäytti – Asiantuntijat: Suomalainen kebab ei ole vaarassa

Julkaistu:

Tästä kebabkohusta on todellisuudessa kyse.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että kebab on noussut keskusteluun EU:n parlamentin terveysvaliokunnassa.

Asia nousi esiin terveysvaliokunnan kerrottua, että se vastustaa fosfaattien käytön sallimista kebabissa, oli kebab sitten tehty lampaasta, naudasta, kanasta tai porsaasta.

EU:n komissio ja EU:n parlamentin enemmistö taas haluavat lisätä kebabin listaan raakalihaelintarvikkeista, joihin fosfaatteja saa lisätä.

Valiokunta perusti näkemyksensä vuonna 2012 tehtyyn tutkimukseen, joka toi ilmi mahdollisen yhteyden fosfaattien ja kohonneen sydänsairausriskin välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU-parlamentti äänestää asiasta kahden viikon päästä. Jos parlamentti tukee terveysvaliokunnan esitystä täysimääräisesti – 376 äänellä – fosfaattiasia palaa EU:n komission työpöydälle.

EU:n säännöt eivät pääasiassa salli fosfaattien käyttöä tuoreessa lihassa, mutta lihajalosteiden kohdalla on poikkeuksia. EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on todennut fosfaatit turvallisiksi, mutta se selvittää asiaa parhaillaan uudelleen. Työn on tarkoitus valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

– Samalla tavalla arvioidaan kaikki muutkin lisäaineet. Näiden arvioiden perusteella lainsäätäjä sitten päättää, saako aineita käyttää elintarvikkeissa ja suojaako lainsäädäntö kuluttajaa tarpeeksi, kertoo Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen.

Suomessa elintarvikkeissa käytettävät fosfaatit merkitään tuoteselosteisiin muun muassa e-koodeilla 450 ja 451. Ne ovat stabilointiaineita, jotka vaikuttavat tuotteen koostumukseen esimerkiksi muuttamalla niiden vedensidontakykyä sekä rakennetta, jotta niistä tulisi mehukkaampia.


Suomalainen, ravintoloissa tarjoiltava kebab taas ei pääasiassa ole raakalihatuote, vaan prosessoitua ja pakastettua lihaa, joka kypsennetään paikan päällä. Siinä siis saa käyttää fosfaatteja ja niitä myös käytetään.

Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Mari Lukkariniemi kertoo, ettei EU:ssa käyty keskustelu uhkaa suomalaista kebabia.

– Olen ymmärtänyt, että tässä on muutenkin kyse enemmän keskieurooppalaisesta döneristä. Siinä käytetään raaka-aineena lihapaloja, ei prosessoitua lihaa, hän sanoo.

Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Hannuksela sanoo, että mikäli fosfaattien käyttöä rajoitetaan, se korvattaisiin toisella aineella.

– Fosfaatti on niin yleinen ja niin kauan käytetty, että sen hyvät ja huonot puolet tiedetään etu- ja takaperin. Jostakin toisesta aineesta näin ei välttämättä olisi, hän sanoo.

Hannukselan näkökulmasta EU:n terveysvaliokunta hätäilee. Hän haluaisi, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA saa tehdä työnsä rauhassa. Tästä on samaa mieltä Lukkariniemi.

– Olisi hyvä, että EFSA saa tehdä työnsä loppuun ja sen perusteella sitten mietittäisiin, pitäisikö fosfaattien käyttöä vähentää. Nykyinen lainsäädäntö on ollut voimassa viisi vuotta ja jo se vähensi fosfaattien käyttöä erityisesti raakalihan osalta.