Putin onnitteli 100-vuotiasta Suomea – odotettu kirje Kremlistä saapui presidentti Niinistölle tänään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Putin onnitteli 100-vuotiasta Suomea – odotettu kirje Kremlistä saapui presidentti Niinistölle tänään

Ensimmäinen onnittelukirje saapui Tasavallan presidentin kansliaan jo pari viikkoa sitten Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta.

5.12.2017 12:43

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut tasavallan presidentti Sauli Niinistöä 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyden johdosta.

Kirjeen sisältö ei ole Tasavallan presidentin kanslian mukaan kuitenkaan julkinen.

Kansliasta kerrotaan, ettei onnittelukirjeitä julkaista automaattisesti.

Tpk:n mukaan Suomelle ja presidentti Niinistölle on tullut jo lukuisia onnitteluja ulkomailta. Ensimmäinen saapui jo pari viikkoa sitten Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta. Kanslia viestii onnitteluista kootusti.

Putin jätti onnittelematta heinäkuussa

Julkisuuden henkilöt ja valtiot ovat vuoden mittaan ja itsenäisyyspäivän alla onnitelleet 100-vuotiasta Suomea virallisin ja epävirallisin viestein.

Yhtä onnittelua on kuitenkin odotettu erityisen paljon.

Erityisesti Suomessa on etukäteen pohdittu, miten Venäjän presidentti Putin 100-vuotiasta Suomea onnittelee. Millä sanoilla hän sen tekisi ja koska hän virallisen onnittelunsa lausuisi tai lähettäisi.

Putin onnitteli Suomea kertaalleen jo viime vuoden lopulla alkavan itsenäisyyden juhlavuoden johdosta puhelussaan presidentti Sauli Niinistölle.

Kun Putin vieraili viime heinäkuussa Punkaharjulla ja Savonlinnassa, joutui moni kuitenkin pettymään hänen tyytyessä vain kiittämään Niinistöä kutsusta ja mahdollisuudesta vierailla Suomessa maan juhlavuotena.

Putin jätti tuolloin kuitenkin selväsanaisen virallisen onnittelunsa lausumatta.

Vaikka kyseessä oli virallisen valtiovierailun sijaan työvierailu, oli sen tarkoituksena kuitenkin juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Entinen Moskovan Suomen suurlähettiläs Hannu Himanen arveli tuolloin IS:lle, että Putin saattaisi jättää onnittelunsa itsenäisyyspäivälle pelkistä protokollasyistä.

Pääministeri Medvedeviltä onnittelu syyskuussa

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev muisti onnitella Suomea 100-vuotisesta itsenäisyydestä tavatessaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) syyskuun lopulla Pietarissa.

– Haluan vielä kerran onnitella teitä, arvoisa pääministeri, sekä koko Suomen kansaa tästä hienosta merkkipäivästä, Medvedev sanoi.

Medvedev muistutti tilaisuudessa, kuinka Venäjä lähetti juhlavuoden kunniaksi Suomeen esiintymään Bolshoin, Mariinskin ja Aleksanterin teatterin ryhmiä. Suomi 100 -juhlinnan päätapahtuma Venäjällä oli Pietarissa järjestetty suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?