Äärioikeisto syrjäytti lapset ja alpakat, järjestäjät tyrmistyivät – ”Pitääkö satavuotiaan Suomen kaduilla pelätä?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Äärioikeisto syrjäytti lapset ja alpakat, järjestäjät tyrmistyivät – ”Pitääkö satavuotiaan Suomen kaduilla pelätä?”

612-soihtukulkueen osallistujia Töölöntorilla itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2016.

Julkaistu: 5.12.2017 3:45

Perutun lastentapahtuman järjestäjät eivät hyväksy kaupungin päätöstä.

Helsingin Töölössä sijaitsevalle Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi talkoovoimin suunniteltuun lastentapahtumaan oli tarkoitus tuoda muun muassa alpakoita ja kaneja lapsiperheiden iloksi. Suomi 100-vee synttärit -nimistä tapahtumaa on puuhannut sosiaalisessa mediassa Töölön Lapselliset -niminen ryhmä, joka ilmoittaa itse koostuvansa alueella asuvien lapsiperheiden vanhemmista ja yksityishenkilöistä.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että samaan aikaan ja samana päivänä on tarkoitus järjestää myös äärioikeiston suosima 612-soihtukulkue. Kaksi vuotta sitten marssia vastustanut mielenosoitus yltyi levottomuuksiksi ja johti yli sadan henkilön kiinniottoon.

Perjantaina Töölöntorin tapahtumaluvista päättävä Tukkutori ilmoitti, ettei lastentapahtumaa voida järjestää paikassa turvallisuusuhkan vuoksi.

– Kun uutisoitiin, että siellä on turvallisuusriski, todettiin, ettei se ole lapsille oikea paikka, Tukkutorin päällikkö Elina Siltanen perusteli.

Poliisin mukaan 612-marssin järjestämisestä myös ilmoitettiin aiemmin, ja tapahtumasta on tehty asianmukainen ilmoitus.

  Järjestäjät tyrmistyivät

Tiistaina lastentapahtuman järjestäjän ilmoittivat, etteivät hyväksy peruuttamispäätöstä. Ryhmä julkaisi tiedotteen, jossa he kertoivat hakevansa oikaisua päätökselle ja etsivänsä tapahtumalle turvallista tilaa.

Tapahtumaa puuhanneisiin vanhempiin lukeutuva Jukka Hilppö kirjoittaa ryhmän sivuilla järjestäjien olevan päätöksestä tyrmistyneitä.

”Mitä tarkoittaa, että emme voi turvallisuussyistä järjestää näitä juhlia? Me asumme täällä. Tarkoittaako se sitä, että emme myöskään voi turvallisesti liikkua omilla kaduillamme Suomen itsenäisyyspäivän iltana?”, Hilppö ihmettelee.

Kuvakaappaus lastentapahtuman Facebook-sivulta.

Hän myös kysyy, onko muidenkaan turvallista liikkua Helsingin kaduilla itsenäisyyspäivänä.

”Pitääkö satavuotiaan Suomen kaduilla pelätä itsenäisyyspäivänä? Kuka sen pelon aiheuttaa ja mitä voimme tehdä, jotta kadut yhä kuuluvat kaikille, eikä kenenkään tarvitse pelätä?”, Hilppö kirjoittaa.

Ensimmäinen tarjous tuli jo

Korvaavaksi paikaksi tapahtuman järjestämiselle ilmaantui jo maanantaina ensimmäinen ehdokas, kun jalkapalloseura HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kirjoitti Twitterissä tarjoavansa seuran pelipaikan tarvittaessa lasten käyttöön.

– Halutessanne tervetuloa lapset Telia 5G -areenalle siihen ihan viereen, meillä on aina teille tilaa ja tarjoamme mielellämme stadionin käyttöönne, Riihilahti kirjoitti.

Myöhemmin sama tarjous esitettiin myös HJK:n virallisella Twitter-tilillä.

– Oho wow, kiitos tarjouksesta. Mietimme asiaa, Töölön Lapselliset -ryhmä vastasi omalta tililtään.

Oho wow, kiitos tarjouksesta. Mietimme asiaa.— Töölön Lapselliset (@ToolonLapset) December 4, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Alpakka Winklarnin kylässä Saksassa 22. huhtikuuta 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?