Kotimaa

Pormestari tyrmistyi: Taksikuski ei tiennyt, missä on Helsingin Aleksanterinkatu

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsinki
Helsingin Taksiautoilijat ry:n toiminnanjohtaja ihmettelee niin ikään, miten näin vajavaisilla tiedoilla voi ajaa taksia.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) hämmästelee Twitterissä taksien paikallistuntemuksen puutetta. Vapaavuoren mukaan taksinkuljettaja ei ollut Helsingissä tuntenut Aleksanterinkatua. Oulussa kuljettaja ei ollut tiennyt, missä on Oulu-halli.
Helsingin Taksiautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Anssi Roitto ymmärtää pormestarin tyrmistyksen.

– Silloin ei todellakaan osaa ammattiaan. Hyvin erikoiselta kuulostaa, miten tällaisilla tiedoilla on voinut saada taksinkuljettajan ajoluvan ja Taksi Helsingin kuljettajakortin. Tällaisista tapauksista kuulemme hirveän mielellämme palautetta, Roitto sanoo.

Roitto huomauttaa, että nykyisen lainsäädännön mukaan taksinkuljettajien koulutus on kaksiosainen. Koulutukseen sisältyy taksinkuljettajan peruskoulutus. Helsingissä kaikkien taksinkuljettajien koulutukseen kuuluu myös paikallistuntemusosio.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ainakin Helsingin Taksiopiston osalta paikallistuntemuskoe on sellainen, että jokainen sieltä valmistunut taatusti tietää, missä Helsingin Aleksanterinkatu on.

Roiton mukaan taksinkuljettajien koulutuksen antaminen ei ole kovin säädeltyä: Roiton arvion mukaan noin puolet pääkaupungin taksinkuljettajista on käynyt Helsingin Taksiopiston koulutuksen. Kaikki taksinkuljettajat Helsingissä suorittavat kuitenkin jonkinlaisen paikallistuntemuskokeen.

– Olen koulutuksesta vastaava Helsingin Taksiopistossa, enkä osaa sanoa, millainen paikallistuntemuskoulutus muissa koulutusyksiköissä on.

Helsingissä taksitarkastaja haastattelee jokaisen Taksi Helsingin leivissä aloittavan kuljettajan.

Rapauttaako uusi taksilaki tietämystä entisestään?

Uusi taksilaki astuu voimaan ensi vuoden heinäkuun alussa. Uudessa lainsäädännössä ei vaadita minkäänlaista koulutusta taksinkuljettajalta, Roitto sanoo.

– Taksi Helsingin tulevatkin kuljettajat tulevat käymään koulutuksen, eikä meille tule ilman koulutusta pääsemään.

Helsingin Taksiopiston paikallistuntemuskokeessa testataan, tietääkö kuljettaja, missä julkishallinnon paikat ja esimerkiksi sairaalat sijaitsevat. Pääpaino kokeessa on reittien tuntemuksessa.

– Mielestäni sellainen ulkoa opettelu ei mittaa mitään, että tiedetään joku kujanpätkä Puistolan perämetsissä. Sitä varten on navigaattorit. Mutta keskustan kaduista Aleksanterinkatu täytyy tietää jokaisen tietää.

Toiminnanjohtajan mukaan paikallistuntemuskokeessa saatetaan pyytää esimerkiksi kirjallisesti selittämään, miten kuljettaja ajaisi Länsiterminaalista Arabian kauppakeskukseen. Kokeen läpäisee, kun vastaa oikein 75 prosenttiin kysymyksistä. Noin puolet kokelaista pääsee kokeesta läpi ensimmäisellä kerralla.

– Koe on sen kaltainen, ettei siitä arvaamalla läpi pääse. Siinä on hyvin vähän rasti ruutuun -tehtäviä.

Olitpa taksikuski tai tavallinen suhari, voit katsoa jutun pääkuvana olevalta videolta, missä ovat Helsingin Aleksanterinkatu ja Oulun Ouluhalli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt