Ministerit juhlivat 100-vuotiasta Suomea – Sosiaali- ja terveysministeri Mattila: 3 miljardin sote-säästöt toteutuvat

Ministerit juhlistivat 100-vuotiasta Suomea Oulussa.

Pirkko Mattila kommentoi sote-uudistusta Suomi 100 -pääjuhlassa Oulussa.

2.12.2017 20:02

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) uskoo, että sote-uudistus pääsee tavoitteeseensa ja pitkällä aikavälillä aikaan saadaan kolmen miljardin euron säästöt.

– Ei leikkauksia eikä säästöjä, vaan pitkällä tähtäimellä hillitään kustannuksia. Ei sitä kolmen miljardin summaa ole hatusta napattu, Mattila sanoi Oulussa lauantaina.

Mattila osallistui Ouluhallissa pidettyyn Suomi 100 -vuoden pääjuhlaan. Mattilan lisäksi paikalla olivat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) ja työministeri Jari Lindström (sin.).

Hallitus on asettanut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistukselle kolmen miljardin euron säästötavoitteen, joka olisi tarkoitus saavuttaa vuoteen 2029 mennessä. Asiantuntijat suhtautuvat tavoitteeseen epäilevästi.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) totesi äskettäin, etteivät hallituksen luvut ole realistisia. Tavoitetta on kritisoinut myös Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén. Hän kirjoitti Uuden Suomen blogissaan, ettei ole vielä selvittänyt kuka luvun on keksinyt ja miten se on laskettu tai perusteltu.

Suomen 100-vuotisjuhlinta huipentuu tänään Oulussa pidettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan. Ouluhallissa pidettävään tilaisuuteen saapuu 1200 vierasta. Paikalla ovat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Presidenttipari tekee samalla tämän vuoden viimeisen maakuntamatkansa Ouluun. Päivän ohjelmassa on ollut kansalaistapaaminen kauppakeskuksessa, lasten linnanjuhlat kaupunginteatterissa sekä jääkiekko-ottelu Kärpät-Ässät, jossa avauskiekon jäälle pudottaa Niinistö.

Oulu valikoitui pääjuhlapaikaksi, koska järjestäjät halusivat viedä juhlan ruuhka-Suomen ulkopuolelle. Juhlan on arvioitu tuovan Oulun seudulle jopa 450 000 euron tulot. Kaupungista on varattu yli 500 hotelliyötä.

Pääjuhlan ohjelman avaa juhlavuoden tilausteos Yhdessä, joka on Jaakko Kuusiston säveltämä teos kymmenelle suomalaiselle orkesterille. Siinä maailman suurin sinfoniaorkesteri tuo musiikillisen tervehdyksensä satavuotiaalle Suomelle

Kyseessä on ainutlaatuinen yhteisprojekti, sillä mukana ovat Jyväskylä Sinfonia, Kuopion kaupunginorkesteri, Kymi Sinfonietta, Lapin kamariorkesteri, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, Turun Filharmoninen Orkesteri, UMO Jazz Orchestra sekä koko juhlan orkesterina yhdessä esiintyvät Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri.

Ohjelman kesto on noin 88 minuuttia. Esiintyjinä ovat muun muassa sopraano Mari Palo, laulaja Johanna Iivanainen, tanssitaiteilija Minna Tervamäki, lasten musiikkikuorot sekä kansantanssiryhmät. Lavalla nähdään yhteensä noin 750 esiintyjää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?