Metallinetsijät raivostuivat Raaseporin linnan ympäristön tuhotöistä – lähes 2000 euron palkkio ratkaisevasta vihjeestä

Raaseporin rauniolinnan ympäristössä on syksyn kuluessa tehty luvattomia kaivauksia. Tuohtuneet metallinetsijäharrastajat laittoivat vihjepalkkiokolehdin pystyyn.

Raaseporin linnan ympäristöön on kaivettu lähes 300 kuoppaa.

2.12.2017 17:24

Linnan viereiseltä peltoalueelta on ilmeisesti etsitty metallia ja kaivettu yli 280 kuoppaa, Metsähallitus tiedotti perjantaina.

Esilinnan ulkopuolisella alueella on vuodesta 2007 suoritettu arkeologisia tutkimuksia, joista on saatu harvinaista tutkimustietoa. Peltoalueella työskentelevä arkeologinen tutkimusryhmä havaitsi kuopat.

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi, ja se oli käytössä 1500-luvun puoliväliin asti. Rauniolinnan alue sekä itäisellä puolella oleva peltoalue, Slottsmalmen, ovat rauhoitettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä.

Rikosylikomisario Paavo Myöhäsen mukaan viittaa siihen, että luvattomien kaivausten yhteydessä alueelta on mahdollisesti nostettu ylös linnan käyttöaikaan ajoittuvia metalliesineitä.

Mitään tietoa kaivausten todellisesta laajuudesta tai alueelta vietyjen esineiden määrästä ei kuitenkaan ole. Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet asiasta rikosilmoituksen.

Poliisilla ei ole tiedossa, kuinka paljon alueelta on esineitä mahdollisesti anastettu tai mitä alueelta on viety. Esineiden arvo tarkentuu vasta, kun tiedetään, mitä sieltä on viety. Myöhäsen mukaan vielä ei ole selvillä, minkälaisilla välineillä kaivauksia on tehty.

– Kaivauksia ja metalliesineitä pystyy havaitsemaan suhteellisen pienillä välineistöillä, Myöhänen sanoo Ilta-Sanomille.

Myöhäsen mukaan asia siirtyy todennäköisesti talousrikosyksikön hoidettavaksi.

Rahallinen arvo pieni verrattuna kulttuuriseen arvoon

Suomen Metallinetsijät ry lupaa ratkaisevasta vihjeestä palkkion. Yhdistyksen puheenjohtaja Lasse Nyman kertoo Ilta-Sanomille vihjepalkkio olevan tällä hetkellä 1800 euroa ja potti saattaa hieman vielä nousta. Nyman kertoo aloittaneensa vihjepalkkiokeräyksen laittamalla 500 euroa kasaan, ja metallinetsijäharrastajat ovat kartuttaneet summaa sen jälkeen.

– Itselläni on halu viedä vastuullisen metallinetsinnän sanomaa eteenpäin. Luulen, että muilla pottiin osallistuneilla on sama ajatus. Olemme tehneet todella paljon töitä, että pääsemme yhteistyöhön arkeologien ja muiden tutkijoiden kanssa, Nyman selittää.

Esineiden oletettuun rahalliseen arvoon nähden kasassa oleva summa on Nymanin mukaan ihan käypä. Kukaan muu kuin tekijät, eivät tiedä metalliesineiden rahallista arvoa. Kulttuurihistorian kannalta menetys on paljon suurempi.

– Kun meidän yhteistä kulttuuriperintöä lähdetään tuhoamaan, niin kyllä tämä kirpaisee vastuullisen metallinetsijän sydäntä niin paljon, että tekisi mieli kirota, Nyman jatkaa.

Nyman on käynyt rauniolinnalla tapauksen jälkeen yhdessä arkeologin kanssa. Nyman epäilee, että aloittelijoista tai vahingosta ei ole kyse.

– Kukaan ei lähde huvikseen yöllä kaivamaan vesisateessa otsalampun kanssa linnaraunioiden viereen, Nyman toteaa.

Luvaton kaivelu laajaa ja systemaattista

Luvattomien kaivauksien yhteydessä nostettujen metalliesineiden mukana on arkeologien mukaan menetetty tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa.

– Luvaton kaivelu alueella on ollut niin laajaa ja systemaattista, että tuhon voidaan sanoa olevan metallilöytöjen osalta lähes totaalinen. Peltokerroksen alaisia rakenteita ja kulttuurikerroksien tulkintaa tukevaa metalliesineistöä ei ole enää paljoa jäljellä, harmittelee Metsähallituksen puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?