Kotimaa

Diakonissa­laitos lakkauttaa perhe­kuntoutuksen – yh-isä Sami, 40, hätääntyi: ”Emmekö ole sen arvoisia?”

Julkaistu:

Perhekuntoutus PYYn ansiosta korvaushoidossa ollut isä on päässyt vihdoin asumaan poikansa kanssa. Tällä viikolla perhe sai järkyttävän uutisen.
Sami, 40, ja hänen 3-vuotias poikansa ovat asuneet neljä ja puoli kuukautta Perhekuntoutus PYYn asunnossa Helsingissä. Tilanne on ollut yksinhuoltajaisälle harvinainen. Vielä ennen syksyä isä sai tavata huostaan otettua lastaan vain muutaman tunnin ajan pari kertaa viikossa. Viime kuukausina Sami on ollut päivät kuntoutuksessa, kun poika on ollut kerhossa. Iltaisin isä ja poika ovat saaneet viettää arvokasta aikaa yhdessä.

Alkuviikosta Sami sai järkyttävän uutisen: perhekuntoutus lakkaa vuodenvaihteessa.

– Päätös tuli täytenä yllätyksenä. Meidän piti olla kevääseen asti täällä. Tämä oli ainoa paikka Suomessa, missä korvaushoitolainen voi yhdistää perhettään, Sami suree.

Samilla on pitkä päihdetausta: nuorempana hän käytti amfetamiinia. Ennen korvaushoitoon pääsyä hän käytti Subutexia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen ollut nyt neljä vuotta korvaushoidossa. Lastenhoito antoi mahdollisuuden tulla pojan kanssa perhekuntoutukseen ja lähdin tänne ilomielin.

Yksinhuoltajaisä on kuullut hoitajilta, että perhekuntoutuksen läpikäyneistä jopa 70–80 prosenttia on pysyvästi selviä ja pystyy huolehtimaan perheestään. Nyt Sami sanoo, että hänellä on vain kolme viikkoa aikaa löytää uusi asunto, päiväkotipaikka pojalle ja järjestää muut käytännön asiat.

– On todella sääli, että tämä loppuu. Mielelläni olisin käynyt tämän hoidon loppuun, jotta oma päihteettömyys olisi vakaammalla pohjalla. Tulevaisuus pelottaa. Kun tämä lopetetaan, Suomessa ei ole enää paikkoja, missä korvaushoitolainen voi yhdistää perhettään. Minun mielestäni se on huutava vääryys.

Toni on kuullut perhekuntoutuksen hoitajilta, että jokainen syrjäytynyt maksaa Suomen valtiolle miljoona euroa.

– Emmekö ole sen arvoisia?


Liiketoimintajohtaja: lakkautuspäätös tehtiin säästösyistä

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Tapio Tähtinen kertoo, että päätös lopettamisesta tehtiin vastikään osana laitoksen yt-neuvotteluja.

– Perhekuntoutus PYY lakkaa, koska toiminta on ollut taloudellisesti kannattamatonta usean vuoden ajan. Näköpiirissä ei ollut, että olisimme saaneet sitä kannattavaksi seuraavinakaan vuosina, Tähtinen sanoo.

Tähtisen mukaan perimmäinen syy ongelmiin on ollut se, että palvelu on ollut perinteisen laitoshoidon ja avohoidon palvelun välimaastossa, eikä palvelumuoto ole voinut osallistua kuntien kilpailutuksiin.

– Kuntien sosiaalityöntekijät ovat myöntäneet yksittäisen maksusitoumuksen perheelle, joka on tarvinnut tämän tyyppistä kuntoutusta.

Tähtinen myöntää, että palvelun lakkautus on ikävää, sillä hoitotulokset ovat olleet erinomaisia. Hoitojaksot ovat kestäneet kuukausista jopa vuoteen. Parin vuosikymmenen aikana kuntoutuksen on käynyt läpi noin 200 perhettä.

– Meillä ei ole ollut varmuutta asiakasmääristä, joten toiminta on ollut epävarmalla pohjalla. Nämä ovat vaikeita päätöksiä, mutta valitettavasti olemme välillä pakotettuja tekemään tällaisia päätöksiä taloussyistä.

Toiminnassa on yhdistetty lastensuojelu ja päihdehoito. Tarkoituksena on ollut ehkäistä ja purkaa lapsen tai lasten huostaanotto. Samalla vanhempia on kuntoutettu päihteettömään elämäntapaan.
Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
  Ulkomaat
 3. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
  Viihde
 4. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
  Ulkomaat
 5. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
  SM-liiga
 6. Tunti sitten
 7. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
  Viihde
 8. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
  Ulkomaat
 9. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
  Kotimaa
 10. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
  Ulkomaat
 11. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
  Politiikka
 12. 2 tuntia sitten
 13. Olli Herman bongasi uuden rakkaansa sosiaalisesta mediasta: Tällaiset olivat rokkikukon ja ”kakkukaunottaren” ensitreffit
  Viihde
 14. Näytä lisää