Esko ikuisti valtakunnan ykköskoira Lennun kuvan puukonkahvaan – ”Siitä se ajatus lähti”

Puukontekijä Esko Heikkinen toivoo, että Sauli Niinistölle lähetetty puukko päätyisi käyttöesineeksi.

Bostoninterrieri Lennu sai oman puukon.

2.12.2017 7:30 | Päivitetty 7.12.2017 14:36

Kun kalajokinen puukontekijä Esko Heikkinen kuuli, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saavat perheenlisäystä, hän alkoi miettiä, miten voisi onnitella presidenttiä ja yhdistää viestiin samalla Suomi100-juhlavuoden sanoma.

– Koska olen puukontekijä, tiesin heti, että lahjoitan itse tekemäni puukon. Lennu-koira on ollut paljon esillä, joten se valikoitui puukonkahvaan. Siitä se ajatus lähti, hän kertoo.

Lennu-näköispuukon pää on veistetty visakoivusta. Tuppi on nahkaa, terä hopeaterästä.

Heikkinen laskee, että puukon kaivertamiseen kului aikaa saman verran kuin yhden käsityönä tehtävän puukon kaivertamiseen tavallisestikin, noin kaksi työviikkoa.

Esko Heikkisen Lennu-näköispuukon kahva on visakoivua.

Heikkinen lähetti Lennu-puukon presidentille perjantaina.

– Olen saanut vahvistuksen presidentin kansliasta, että lahja otetaan vastaan, hän kertoo.

Se, ehtiikö lahja perille itsenäisyyspäiväksi, on nyt kiinni postin toiminnasta.

Puukontekijä toivoo, että lahja päätyisi käyttöön.

– Käyttöesineiksi minä näitä teen.

Puukon kahva syntyy vaikka mursun syöksyhampaasta

Esko Heikkinen on kaivertanut puukkoja 1970-luvun lopulta lähtien, ensin omaksi ilokseen. Noin 15 vuotta sitten harrastuksesta tuli päivätyö.

Puukon kahvojen materiaalina Heikkinen on käyttänyt luuta, puuta, kiveä, ”kaikkea mahdollista”. Jopa mursun syöksyhampaita, dinosauruksen luita ja meteoriittia.

– Ensimmäiset 35 puukkoa tein kivestä. Sitten löysin materiaaliksi puun, jota onkin huomattavasti vaivattomampi ja nopeampi veistää, hän naurahtaa.

Moni uniikin puukon tilaaja haluaa kaiverruttaa kahvaan villieläimen, harrastukseensa liittyvän symbolin - tai vaikkapa lemmikkinsä kuvan. Koira-aiheisia puukkoja tilataan paljon. Lennu on ensimmäinen Heikkisen kaivertama bostoninterrieri.

– On tekijän omasta ammattitaidosta kiinni, mihin pystyy. Kaivertamisessahan on loppujen lopuksi kyse siitä, että osaa ottaa tarpeeksi pois ja jättää jäljelle jotain olennaista, Heikkinen summaa.

Lennun kuva leivokseen ja kypärään

Lennu-koira on niittänyt mainetta ympäri maailman. Tasavallan ensimmäisen koiran kuva on ikuistettu muun muassa helsinkiläiskahvilan leivokseen ja kypärään.

Allaolevalla videolla Lennu-koira ottaa vastaan joulutervehdyksiä. Video on viime joulukuulta Mäntyniemestä.

Lennu-kuumeesta tuli ilmiö viime joulukuussa, kun presidentti Sauli Niinistö, rouva Jenni Haukio ja bostoninterrieri Lennu ottivat Mäntyniemessä vastaan perinteisiä joulutervehdyksiä ja Lennu varasti huomion uteliaalla käytöksellään.

Korjattu kuvaajan nimi 7.12.2017

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?