Tuntemattoman lapsen vaatimaton lahjatoive sai Anitan kyyneliin – 8-vuotias haluaisi vain puhtaat alushousut ja ehjät sukat

Joulu tuo ihmisten parhaat puolet esiin.

1.12.2017 13:30

Haminalaisen Anita Heikkisen keskiviikkoinen kauppareissu päättyi koskettavaan hetkeen, kun hän pysähtyi paikallisessa k-kaupassa sijaitsevan Joulupuu-keräyspisteen luo.

Jouluisessa kuusipuussa roikkui lappu, jonka mukaan kahdeksanvuotias poika toivoo joulupukilta alushousuja ja sukkaparia.

– Puussa oli niin vaatimattomia toiveita, että melkein itku pääsi, Heikkinen kertaa.

– Tuli sellainen olo, että kunpa voisin ottaa kaikki laput mukaani ja toteuttaa joulupuun jokaisen toiveen. Mutta koska se ei ole yhdelle ihmiselle mahdollista, päätin tehdä asiasta Facebook-päivityksen.

Heikkisen laatima somepäivitys lähti yllättäen räjähtävään lentoon ja vain muutamassa päivässä sitä on jaettu jo yli 4 500 kertaa.

Päivityksen alla toisilleen tuntemattomat ihmiset keskustelevat jouluavun tärkeydestä ja kannustavat toisiaan avustusten antamiseen.

Joulupuu on rakennettu

Haminan K-Supermarket Kanuunan aulassa sijaitseva keräyspiste on osa Haminan Nuorkauppakamarin toteuttama hyväntekeväisyystempausta, jonka tavoitteena on kerätä lahja jokaiselle lapselle, joka muutoin voisi jäädä ilman joulupakettia.

Joulupuu-keräys järjestetään ympäri Suomea pääasiassa paikallisten nuorkauppakamarien toimesta.

Idea Joulupuu-keräyksen taustalla on yksinkertainen. Keräyspisteelle kasatussa joulupuussa on pakettikortteja, joihin on kirjattu lahjansaajan ikä, sukupuoli ja lahjatoive. Avunantaja nappaa mukaansa yhden tai useamman lapun, hankkii siinä pyydetyn lahjan ja toimittaa sen paketoituna keräyspisteelle. Alkuperäinen toivelappu liitetään pakettiin, jotta lahja löytää toiveen esittäneelle lapselle.

Haminan Nuorkauppakamarin hallituksen jäsenen Heli Kärjen mukaan pakettikortit ovat tänä vuonna kadonneet keräyspisteiltä hyvää vauhtia.

– Kaikille halukkaille on lahjoja menossa. Lahjojen tarkkaa määrää en osaa sanoa ennen kuin keräys on ohi, mutta aiempina vuosina lahjoja on tullut useampia satoja. Lahjan saajia on alueella vajaa sata, Kärki kertoo.

Kärjen mukaan alushousujen ja sukkaparin toivominen ei ole lainkaan tavatonta Joulupuu-keräyksessä.

– Jotkut toivovat pikkujuttuja suklaasta lähtien.

Viime vuonna Joulupuu-keräyksessä kerättiin koko maassa 54 000 lahjaa, joiden rahallinen arvo oli yli miljoona euroa.

Vaatimaton toive sulatti sydämen

Anita Heikkinen törmäsi Joulupuu-keräyspisteeseen viime tingassa. Haminassa viimeinen lahjoituspäivä on huomenna lauantaina.

– Olen aikaisempinakin vuosina ajatellut osallistuvani keräykseen, mutta se on aina ehtinyt mennä ohi. Nyt en antanut kiireen olla tekosyy.

Heikkinen valitsi joulupuusta yhteensä neljä pakettilappua. Yhdessä lapussa 7-vuotias poika toivoi muovailtavaa ”taikahiekkaa”, toisessa 13-vuotias kaipaili 170-senttisiä toppahousuja. Kolmannessa lapussa niin ikään 13-vuotias poika pyysi vaatetta, mutta Heikkisen oma 12-vuotias poika vaati, että lahjatoive laajennettaisiin kokonaiseen vaatekertaan.

Neljäs ja vaatimattomin 8-vuotiaan pojan lahjatoive koski alushousuja ja sukkia.

– Ostin hänelle useammat sukat ja alushousut, pienen paketin Legoja sekä vähän suklaata. Saa sitten vähän muutakin.

Oletko sinä tai perheesi saanut avustusta tukalassa tilanteessa joulun aikana? Ota yhteyttä luottamuksellisesti uutiset@iltasanomat.fi

Lasten vaatimattomat joululahjatoiveet sulattivat haminalaisen Anita Heikkisen sydämen.

Voit auttaa myös esimerkiksi täällä

Pelastusarmeijan Joulupata-keräys

Pelastakaa Lapset -joulukeräys

Punaisen Ristin Hyvä Joulumieli -keräys

Syöpäsäätiön joululahjoitus

Jouluapua -Facebook-ryhmä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?