Poikkeuksellinen epäily: Poliisi kärähti huumeista työajalla – syytetään myös useasta muusta rikoksesta

Julkaistu:

Poliisin epäillään toimineen virkatehtävässä huumausaineen vaikutuksen alaisena.
Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisin epäillään olleen huumausaineen vaikutuksen alaisena virkatehtävää suorittaessaan ja kärähtäneen huumeista auton ratissa vapaa-ajalla.

Poliisia epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta.

Tapauksessa syyttäjänä toimiva Jouni Peiponen vahvistaa IS:lle, että kuvatunlainen tapaus on ollut esitutkinnassa ja syyteharkinnassa. Peiponen sanoo päättäneensä nostaa asiassa syytteen muutama viikko sitten.

– Tällaiset rikosepäilyt ovat tulleet syyteharkintaan, ja syyteharkintaratkaisu on valmistunut. Asia on laitettu 7. marraskuuta vireille Espoon käräjäoikeuteen, Peiponen vahvistaa.

Peiponen kertoo, että syytekohtia tapauksessa on yhteensä kuusi ja rikosnimikkeitä viisi.

– Rikosnimikkeet ovat kaksi huumausaineen käyttörikosta, virkavelvollisuuden rikkominen, rattijuopumus, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja ampuma-aserikos, Peiponen luettelee.

Peiposen mukaan epäillyt rikokset ovat tapahtuneet kolmessa eri tilanteessa tämän kevään ja kesän aikana.

Syyttäjän mukaan yksi epäillyistä rikoksista on tapahtunut työajalla, muut työajan ulkopuolella.

Peiponen kertoo, että poliisin epäillään toimineen huumausaineen vaikutuksen alaisena virkatehtävää suorittaessaan ja syyllistyneen näin virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Toisessa tilanteessa poliisin epäillään kuljettaneen autoa huumausaineen vaikutuksen alaisena ja syyllistyneen samalla liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Peiponen sanoo, että epäilty huumausaineen vaikutuksen alaisena autoilu tapahtui vapaa-ajalla, ei virkatehtäviä suorittaessa.

 

Tällaiset rikosepäilyt ovat tulleet syyteharkintaan, ja syyteharkintaratkaisu on valmistunut.

Kolmannessa tilanteessa poliisin epäillään syyllistyneen ampuma-aserikokseen työajan ulkopuolella.

Peiponen ei kommentoi tapauksen yksityiskohtia tarkemmin. Hän ei suostu tarkentamaan esimerkiksi sitä, mistä huumausaineesta on kyse, milloin ja millaisissa tilanteissa epäillyt rikokset ovat tapahtuneet, tai miten poliisi jäi kiinni.

Hän ei avaa myöskään kyseisen poliisin virka-asemaa.

Peiposen mukaan rikoksista epäilty poliisi ei ole tällä hetkellä virantoimituksessa.

Tapaus käsitellään Espoon käräjäoikeudessa. Peiponen ei osaa tässä vaiheessa varmistaa käsittelyn ajankohtaa.

Koska kyseessä on poliisiin kohdistuva rikosepäily, tutkinnanjohtajana tapauksessa on toiminut poliisin sijaan kihlakunnansyyttäjä.

Professori: ”Erittäin harvinainen tapaus”

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että huumausaineen käyttörikostuomiot ja -epäilyt poliiseilla ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Hänellä ei ole tutkimustuloksia aiheesta.

– Tällainen on kyllä erittäin harvinainen tapaus. En muista urani varrelta vielä yhtään poliisin huumausaineen käyttörikosta tai tapausta, jossa poliisi olisi jäänyt huumausaineen käytöstä epäiltynä kiinni.

Hän uskoo tämän kertovan siitä, että poliisit käyttävät kaiken kaikkiaan vähän huumausaineita.

 

Rikosnimikkeet ovat kaksi huumausaineen käyttörikosta, virkavelvollisuuden rikkominen, rattijuopumus, liikenne­turvallisuuden vaarantaminen ja ampuma-aserikos.

– Jo poliisiammattikorkeakouluun valittaessa tehdään aikamoinen karsinta. Jos huumausainetaustaa olisi, niin ei varmaan pääsisi poliisiammattikorkeakouluun. Ja valvonta pelaa poliisissa, eli jos joku huumausaineita käyttäisi, niin varmasti hän jäisi siitä kiinni ennen pitkää.

Hänen mukaansa poliisien alkoholinkäyttöön vapaa-ajalla liittyviä rattijuopumustapauksia käsitellään oikeudessa vuosittain.

– Rattijuopumustapauksetkin ovat harvinaisia, mutta niissä tuomioita on kuitenkin annettu vuosittain. Kaikki minun tietämäni rattikärytapaukset ovat sattuneet vapaa-ajalla. Jos poliiseja on 7 000, niin puhutaan ihan muutamista tapauksista vuosittain.

Hänen mukaansa rattikäryissä suurempi ryhmä ovat eläkkeellä olevat kuin virassa olevat poliisit.

”Hän ei ole nyt työssä”

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Timo Saarinen sanoo, että poliisiin liittyvät rikosepäilyt ovat hänen tiedossaan.

Hän ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa muutoin kuin sanomalla, että kyseinen poliisi ei ole tällä hetkellä virantoimituksessa.

 

Turvaamistoimet on tehty sen puolesta, että hän ei ole nyt työssä.

Hän ei tarkenna sitä, onko poliisi pidätetty virastaan.

–Turvaamistoimet on tehty sen puolesta, että hän ei ole nyt työssä. Jos epäilykset ovat tarpeeksi vahvat ja luottamus on kärsinyt, niin varmistamme sen, että tuomion saamiseen asti henkilö ei ole hoitamassa virkaansa.

Päätös poliisin jatkosta työssään tehdään Saarisen mukaan sen jälkeen, kun asia on ratkaistu oikeudessa.

–Aikanaan kun lainvoimaiset tuomiot ovat käytettävissä, niin sitten mietitään, että mikä on työnantajan näkökulma tähän asiaan.