Terttu, Teresa

Kotimaa

Äärioikeiston marssi ja lastentapahtuma varattiin itsenäisyyspäiväksi samalle torille – alpakoiden ja kanien omistaja kauhistui

Julkaistu:

Helsinki
Itsenäisyyspäivän lastentapahtuman alpakoiden ja pupujen omistaja harkitsee vakavasti vetäytymistä uusien käänteiden takia.
Helsingin itsenäisyyspäivän juhlintaan on päässyt syntymään erikoinen tilanne. Äärioikeiston soihtukulkueen on määrä lähteä liikkeelle Töölöntorilta samaan aikaan, kun siellä vielä vietetään lapsille suunnattua Suomi 100-vee synttärit -tapahtumaa.

Asiasta kertoi torstaina Helsingin Sanomat.

Klaukkalalaisen Ali-Ollin Alpakkatilan omistaja Heidi Tarhonen on kauhistunut tilanteesta. Hänen on tarkoitus toimittaa Töölöntorin lastentapahtuman silitettäviksi vetonauloiksi kaavaillut alpakat ja kanit.

– Aion soittaa perjantaina tapahtuman järjestäjille ja kysyä, mitä tämän kanssa tehdään. En todellakaan aio viedä sinne alpakoita, kaneja ja omia lapsiani, jos siellä on yhtä aikaa tämä soihtukulkue, Tarhonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänellä ei ollut tapahtumaan suostuessaan aavistustakaan rinnakkaisesta tilaisuudesta. Viime vuonna soihtumarssi kärjistyi rähinäksi, jonka yhteydessä otettiin kiinni marssin vastustajia.

– En ole helsinkiläinen, niin enhän minä tiennyt mistä ne lähtevät liikkeelle. Tiedän kuitenkin, mitä siellä on viime vuonna tapahtunut, joten kyllähän se arveluttavalta kuulostaa.

Kyse on myös eläinten hyvinvoinnista.

– Lapsiin ne ovat tottuneita, mutta jos alkaa olla pamahduksia, tulta tai vastaavaa, niin onhan kyseenalaista viedä sinne eläimiä. Alpakka on kuitenkin luonteeltaan saalistuseläin, kani vielä enemmän.

Tarhonen aikoo kysyä lastentapahtuman järjestäjiltä varmistusta myös siihen, mitkä ovat sen tapahtuman tarkoitusperät. Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, miksi lastentapahtumaan on ilmoittautunut tunnettuja vasemmistoanarkisteja.

Helsingin poliisin mukaan Töölöntorin päällebuukkaus pääsi tapahtumaan kenenkään huomaamatta.

Ylikomisario Seppo Kujala kertoo, että soihtukulkue on mielenosoitusta vastaava ns. yleinen kokous, josta on tehty poliisille asianmukainen ilmoitus jo aikaa sitten.

Suomi 100-vee synttärit puolestaan on yleisötapahtuma, johon haetaan lupa maanomistajalta eli tässä tapauksessa Helsingin kaupungilta. Siellä taas ei tiedetty poliisille tehdystä soihtukulkueen ilmoituksesta.

Kujalan mukaan ennen itsenäisyyspäivää on vielä mahdollista neuvotella, josko tapahtumia voisi aikaistaa tai myöhentää.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestetään kymmeniä erilaisia tapahtumia. Mielenosoituksia tai vastaavia on tähän mennessä ilmoitettu muutama.

– Kymmenkunta niitä todennäköisesti tulee, Kujala sanoo.

Juttua korjattu 1.12. kello 12.55: Poistettu jutusta virheellinen maininta, jonka mukaan Pohjoismainen vastarintaliike kuuluisi soihtukulkueen järjestäjiin. Tosiasiassa kulkueen järjestää rekisteröimätön 612.fi-yhdistys.

Juttua korjattu 1.12. kello 14.08: Muutettu kohtaa, jossa alun perin kerrottiin viime vuoden marssilla puhjenneen rähinää kansallismielisten ja heitä vastustaneiden anarkistien välille. Poliisi otti tapahtuman yhteydessä kiinni marssin vastustajia.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sarjamurhaaja pakeni lain kouraa yli kolme vuosikymmentä – Tällaista elämää epäilty ”Yövaanija” vietti

 2. 2

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 3. 3

  Oppilaan ihmetys: Prinssi Danielille annettiin outo kuva espoolaiskoulusta – luokkaan koottiin kuntopyörä, kaapit liimattiin

 4. 4

  Ruotsinlaivalle muuttamaan joutunut Björn sai kodin – pääsi takaisin hotelliin asumaan

 5. 5

  Toronton yliajosta epäilty mies julisti incel-kapinan alkaneen – mistä on kyse?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 2. 2

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 3. 3

  Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

 4. 4

  Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

 5. 5

  Legendaarinen teinimopo palaa kesällä Suomeen – satapiikkisenä!

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 5. 5

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 6. Näytä lisää