Kotimaa

Tällaisia ovat Ähtärin eläinpuistoon valitut pandat Hua Bao ja Jin Baobao

Julkaistu:

Ähtärin pandat
Pandanhoitaja Anna Palmroth kertoo, että 4-vuotias urospanda Hua Bao ja 3-vuotias naaraspanda Jin Baobao ovat luonteeltaan hyvin erilaisia.
Anna Palmroth kävi hiljattain Kiinassa tutustumassa Ähtäriin tuleviin pandoihin ja niiden hoitoon.

– Hua Bao on aktiivinen panda, ei ole lainkaan arka kaveri.

– Jin Baobao on hyvin, hyvin herttainen neiti.

Panda-asiantuntija Jukka Salon mukaan Kiinassa on kaikilla pandoilla, myös luonnossa elävillä, oma nimi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jin Baobao tarkoittaa kullannuppua, sillä sitä pidettiin hyvin kauniina lapsena. Hua Bao on puolestaan suomeksi Kiinalainen leopardi, koska sen turkissa oli pandavauvan syntyessä täpliä. Nyt täpliä ei enää ole, ja kummatkin pandat ovat väritykseltään normaalin mustavalkoisia.

Salo kertoo, että mustavalkoisella värillä pandat yrittävät suojautua vuorten rinteillä tiikereiltä, jotka ovat pandojen luontaisia vihollisia.


Pandojen toivotaan lisääntyvän luonnonmukaisesti

Hua Baon ja Jin Baobaon uusi koti muistuttaa pandojen kotiseutuja Kiinassa

Suomen ilmasto oli keskeinen syy, kun Kiina päätti luovuttaa kaksi jättiläispandaa Ähtärin eläinpuistoon, panda-asiantuntija Jukka Salo kertoo.

– Toivomme, että Suomessa ja Ähtärissä on sellaiset olosuhteet, että pandat lisääntyvät luomu-menetelmällä, Salo sanoo.


Pandat pitävät lumesta ja pakkasesta, sillä Kiinassa ne elävät lumisilla vuorilla. Leppeä huhtikuu on puolestaan pandojen kiima-aikaa.

Olosuhteiden pitäisi olla siten kohdallaan jälkikasvun saamiseksi. Monesti pandojen lisääntyminen tarhaoloissa on varsin hankalaa.

Ennalta ehkäisevää terveydenhoitoa

Pandat syövät Palmrothin mukaan bambua 15 kiloa päivässä. Bambu tuodaan Ähtäriin Hollannista.

– Naaras tykkää kiipeillä puihin ja syödä siellä bambua, Palmroth kertoo.

Tavallisesti pandat tekevät näin vain luonnossa, eivät tarhaoloissa.

Mahdollisimman luonnonmukaiset olosuhteet ovat tärkeitä myös pandojen terveydentilan kannalta. Ähtärin eläinpuiston eli Ähtäri Zoon eläinlääkäri Heini Niinimäki kertoo, että pandojen kanssa pyritään ennalta ehkäisevään terveydenhoitoon.

– Infektiot yritetään pitää kurissa, hän sanoo.

Ähtäriin tulevat pandat ovat Niinimäen mukaan terveitä. Ne asuvat tällä hetkellä Dujiangyan pandakeskuksessa Sichuanin maakunnassa. Kun pandat tulevat Suomeen tammikuussa, ne joutuvat aluksi karanteeniin. Yleisö pääsee ihailemaan pandoja helmikuun puolivälissä.

Talon käyttöönottotarkastus tehty

Ähtärin Snowpandatalon käyttöönottotarkastus tehtiin torstaina. Kiinan metsähallinnon pandakeskuksen huippuasiantuntijat ovat tarkastaneet pandojen asuinsijan jo aiemminkin marraskuussa ja todenneet Ähtäri Zoon mukaan, että rakennus ja ulkotarhat ovat parhaimmat Kiinan ulkopuolella toteutetuista.

Snowpandatalo pystyy ottamaan kerrallaan sisään vain rajallisen määrän ihmisiä. Eläinpuisto toivoo, että kävijät ostavat pääsyliput ennakkoon valitsemalleen päivälle ja kellonajalle.