Kotimaa

Käräjäoikeus lakkautti uusnatsijärjestön

Julkaistu: , Päivitetty:

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautetuksi.
Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkautetuksi. Käräjäoikeus antoi tuomionsa torstaina.

Lakkauttamista oli vaatinut Poliisihallitus. Kansallissosialistiseksi itsensä määrittelevän PVL:n ohella vaatimus koski rekisteröityä Pohjoinen perinne -yhdistystä.

Vaatimuksen perusteluna oli se, että järjestöt toimivat Poliisihallituksen mukaan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Poliisihallituksen mukaan ne muun muassa kannustavat jäseniään väkivaltaan. Käräjäkanteen nostamiseen johtanut viimeinen pisara oli Poliisihallituksen mukaan Helsingin Asema-aukiolla tapahtunut törkeä pahoinpitely, jonka uhri kuoli myöhemmin.

PVL:n johto kiisti oikeudessa väkivaltaan kannustamisen. Järjestöt vastustivat lakkauttamisvaatimusta myös sanan- ja ilmaisuvapauteen vedoten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Poliisihallitus tutustuu päätöksen sisältöön, jonka jälkeen arvioidaan sen vaikutuksia.

– Tuomioistuimen linjaus on mielestämme selkeä viesti siitä, että väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, Kolehmainen kommentoi poliisin tiedotteessa.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan ”PVL:n ajama poliittinen ohjelma ei ole yhteensopiva nykyisin noudatettujen demokraattisten arvojen kanssa”. Oikeus viittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuinten ratkaisuihin, joiden mukaan kansallissosialismi on totalitaarinen ihmisoikeuksien ja demokratian vastainen ideologia, eikä natsimyönteisen politiikan puolustelu nauti sananvapauden suojaa.

Käräjäoikeuden mukaan PVL levittää maahanmuuttaja-, juutalais- ja seksuaalivähemmistöjen vastaista vihapuhetta sekä fasismia ihannoivaa materiaalia. Järjestöön liittyneitä väkivaltaisia tapahtumia on ollut useita ja niitä on tapahtunut vuosittain vuodesta 2011 lähtien.


PVL ei ole käräjäoikeuden mukaan mitenkään irtisanoutunut väkivallasta. Päinvastoin se on esimerkiksi Helsingin Asema-aukion pahoinpitelijän Jesse Torniaisen palkitsemisella osoittanut, että liikkeessä väkivaltaa hyväksytään tai jopa ihaillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– PVL on yhdistys, joka ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin, käräjäoikeus summaa.

Lakkautuspäätös koskee rekisteröimättömän PVL:n ohella rekisteröityä Pohjoista perinnettä, joka muun muassa ylläpitää verkkokauppaa ja julkaisee Magneettimedia-lehteä. Käräjäoikeus katsoi, että Pohjoinen perinne on PVL:n osa, jonka toimintaa on ollut liikkeen talousasioiden hoitaminen.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.