Stubb aloitti Ahtisaaren seuraajana villillä visiolla: ”Rauhankoneen nimeksi tulee Martti”

Alexander Stubb aloitti CMI:n hallituksen puheenjohtajana visioimalla, kuinka teknologia muuttaa konfliktien ratkaisua.

Martti Ahtisaari tervehti kesällä Alexander Stubbia 80-vuotisjuhliinsa saapuessaan. Stubb oli Ahtisaaren ehdotus CMI:n hallituksen puheenjohtajaksi.

29.11.2017 22:22

Kokoomuksen ex-puheenjohtaja Alexander Stubb aloitti tänään pestinsä presidentti Martti Ahtisaaren perustaman rauhanvälitysjärjestön CMI:n hallituksen puheenjohtajana. CMI:n vuosikokous valitsi Stubbin tehtävään aiemmin päivällä. Ahtisaari jatkaa CMI:ssä neuvonantajana.

Stubb astui tehtävään rennolla sutkautuksella Päivälehden museossa Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa. CMI:n naisia, rauhaa ja teknologiaa -käsitellyt tilaisuus järjestettiin kasvuyritys- ja teknologia-alan väkeä Helsinkiin keränneen Slushin sivutapahtumana.

– Olen ollut tässä tehtävässä nyt noin kaksi tuntia ja ihmettelen, miksi maailmanrauhaa ei ole jo saavutettu. Vielä on työtä tehtävänä, Stubb nauratti kutsuvieraita.

Ahtisaari sanoi luovuttavansa hallituksen puheenjohtajan tehtävät hyvillä mielin nuorempiin käsiin. Ahtisaari vertasi rauhanneuvottelutyötä ja CMI:tä high tech -yrityksiin.

Niiden tapaan CMI:kin toimii alituiseen muuttuvissa ympäristöissä, jotka vaativat jatkuvaa uuden omaksumista ja innovointia.

– Kun täyttää 80 vuotta, kuten minä tänä kesänä, voi tajuta, etteivät nämä asiat enää tule itsestään. Siksi annan mielelläni tilaa nuoremmalle sukupolvelle ja Alex Stubille. Otamme ilolla vastaan hänen osaamisensa, verkostonsa ja energiansa. Ne ovat juuri sitä mitä CMI juuri nyt tarvitsee.

Ahtisaari painotti puheenvuorossaan, ettei pysyvää rauhaa voida saavuttaa ilman, että naiset ovat keskeisessä osassa prosessia.

– Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joita olen oppinut kuluneina 50 vuotena rauhanneuvotteluissa.

Alexander Stubbin omaelämäkerta oli ehdolla tietokirjallisuuden Finlandian saajaksi. Palkinto meni tänään kuitenkin toiselle elämäkerralle eli toimittaja Riitta Kylänpään teokselle Pentti Linkola – Ihminen ja legenda.

Stubb painotti omassa puheenvuorossaan myös naisten merkitystä. Tuore hallituksen puheenjohtaja kertoi eri tehtävien näyttäneen hänelle maailmalla, että naisten ollessa vastuussa konflikteja sattuu yleensä vähemmän.

– Rauhanvälitystyö on edelleen melko maskuliinista ja miesvetoista. Tämän me yritämme kääntää CMI:ssä, Stubb sanoi.

Stubb painotti teknologian kehityksen mullistavan yhteiskunnan ja visioi digitaalisen maailman muuttavan ihmiset jonkinlaisiksi koneiden ja aivojen hybridiksi. Esimerkiksi koneen ja ihmisaivojen jo nyt tapahtuvasta vuoropuhelusta hän nosti sen, että monet olivat saapuneet tilaisuuteen puhelimensa karttapalvelun ohjeita seuraten.

Naisten rooli muuttuvassa maailmassa nousee Stubbin mukaan empatiankyvyn vuoksi. Sitä koneet eivät voi koskaan korvata. Stubbin katsoi puheenvuorossaan empatian olevan naisille miehiä luontevampaa.

Puheensa lopuksi Stubb visioi melko villistikin mahdollisuuksilla, joita teknologian kehitys voi tulevaisuudessa avata rauhanvälitystyön mullistamiselle.

– Iso data, jota voimme nykyisin kerätä, voi löytää kompromisseja konflikteista, sieltä mistä ihmismieli ei niitä ehkä vielä ole löytänyt, Stubb visioi.

Hän hahmotteli CMI:lle myös omaa rauhankonetta, joka kykenisi algoritmien avulla etsimään rauhanomaisia ratkaisuja konflikteihin.

– Tiedättekö, kun CMI kehittää ensimmäisen todella toimivan rauhankoneen, sen nimeksi tulee Martti, Stubb sanoi yleisön hymähdellessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?