Kotimaa

Tuore kysely: Suomalaisten Nato-kannatus laskussa

Julkaistu:

Nato-jäsenyyttä kannattaa 22 prosenttia suomalaista, mutta sotilaalliseen yhteistyöhön suomalaiset suhtautuvat positiivisesti.
Sotilasliitto Naton kannatus ei ole ottanut Suomessa tuulta alleen.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n teettämän kyselyn mukaan Suomen Nato-jäsenyyttä kannattaa 22 prosenttia suomalaisista. Viime vuonna kannattajia oli 25 prosenttia.

Naton vastustajia on selkeä enemmistö, 62 prosenttia suhtautuu kielteisesti Nato-jäsenyyteen. Viime vuonna Naton vastustajia oli 61 prosenttia.

MTS:n kyselyssä Naton kannatus oli suurimmillaan vuonna 2014, jolloin sotilasliittoon liittymisen puolesta oli 30 prosenttia suomalaisista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyselyn mukaan sotilaallinen yhteistyö sen sijaan saa laajan kannatuksen.

Peräti 94 prosenttia suhtautuu myönteisesti sotilaalliseen yhteistyöhön Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa. EU:n kanssa tehtävä sotilaallinen yhteistyö oli miltei yhtä kannatettavaa (89 prosenttia)

Sotilaallinen yhteistyö Naton ja Yhdysvaltain kanssa jakaa kansaa jo vähän enemmän.

Nato-yhteistyöhön positiivisesti suhtautuvia oli 61 prosenttia ja kielteisesti suhtautuvia 32 prosenttia. Yhteistyö Yhdysvaltain kanssa sai kyselyssä suomalaisten tuen prosentein 59–32.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

MTS kysyi suomalaisten mielipidettä 20 eri kysymykseen maanpuolustuksesta ja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Suomalaisten tuki maanpuolustukselle on melko vankkaa vuodesta toiseen.


Esimerkiksi nykyistä asevelvollisuusarmeijaa kannattaa 81 prosenttia, ja budjetin puolustusmäärärahoja halusi korottaa 47 prosenttia suomalaisista.

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, mikä huolestuttaa suomalaisia.

Maailman pakolaistilanne oli useimpien suomalaisten huolenaihe, 83 prosenttia suomalaisista oli tästä huolestunut. Listan kärkipäässä olivat myös kansainvälinen terrorismi (75 prosenttia), ilmastonmuutos (75 prosenttia), poliittiset ääriliikkeet (72 prosenttia) ja työllisyystilanne Suomessa (71 prosenttia).

MTS:n kyselyn teki Taloustutkimus ja tutkimusta varten haastateltiin 1 001 ihmistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt