Syyte: Opettaja pilkkasi oppilasta luokan edessä – väkivalta muuttui lopulta ruumiilliseksi

Julkaistu:

Syytteen mukaan naisopettaja vahingoitti koulupojan terveyttä kuukausien ajan.
Keski-ikäistä erityisluokanopettajaa syytetään Pohjois-Savon käräjillä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteen mukaan naisopettaja vahingoitti 13-vuotiaan oppilaansa terveyttä noin 4,5 kuukauden ajan.

Syytteessä olevat rikokset tapahtuivat lokakuusta 2014 helmikuulle 2015. Vuosikymmeniä opettajana toiminut nainen kohteli koulupoikaa syytteen mukaan epäasiallisesti oppitunneilla muiden oppilaiden läsnäollessa.

Syyttäjän mukaan opettajan toiminta oli jatkuvaa, muttei päivittäistä. Opettaja muun muassa matki oppilaan istumis-, puhe- ja kävelytyyliä. Opettaja myös kohteli poikaa eriarvoisesti muihin saman luokan oppilaisiin verrattuna.

Pilkkaamisen ja nolaamisen seurauksena poika alkoi hiljalleen oireilla. Teot aiheuttivat pojalle ainakin vatsakipuja, unettomuutta, syömishäiriöitä ja tunne-elämän häiriöitä.

Epäasiallinen kohtelu päättyi, kun väkivalta muuttui ruumiilliseksi. Erään oppitunnin alussa erityisluokanopettaja otti pojalta matkapuhelimen ja raapaisi tätä samalla käsivarteen. Käteen tuli naarmu.

Luokassa ollut toinen aikuinen, koulunkäyntiavustaja, puuttui tässä vaiheessa opettajan käytökseen ja ilmoitti asiasta eteenpäin. Tämän jälkeen opettaja jäi sairauslomalle. Reilu viikko myöhemmin opettaja sai koululta kirjallisen varoituksen.

Opettaja kiisti kaikki syytteet. Kännykän ottamisen hän myönsi, mutta väitti olleensa siihen oikeutettu, koska oppitunti oli jo alkanut. Oppilas oli oppitunnin alkamisesta eri mieltä. Koulunkäyntiavustaja todisti oikeudessa opettajan toiminnasta.

Opettajan mukaan syytetty epäasiallinen kohtelu ei ollut loukkaavaa matkimista. Hän katsoi, että opetukseen kuuluu mallintaminen.

Jos syyte pahoinpitelystä menee läpi, on varsin todennäköistä, että samalla opettaja tuomitaan myös virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteen mukaan asianmukaisen ja tasapuolisen tehtävien hoitamisen sijaan opettaja laiminlöi 13-vuotiaan oppilaansa tervettä kasvua ja kehitystä edistävän opetuksen.

– Teko ei ole ottaen huomioon sen haitallisuus ja vahingollisuus sekä sen (pojalle) aiheuttamat seuraukset kokonaisuutena arvostellen vähäinen, syyttäjä kirjasi haastehakemukseen virkavelvollisuuden rikkomisen osalta.

Itä-Suomen kihlakunnansyyttäjä vaatii opettajalle sakkorangaistusta.