Savosta löytyi yli 2 vuotta eristyksissä elänyt vanki – tällaiset ovat olot Sukevan eristyssellissä

rac

Julkaistu:

Vankila
Eristyssellissä ei mukavuuksista nautita.
Pitkän käytävän molemmin puolin ovet ovat tiukasti suljettuina. Ovessa olevalle ruutupaperille kuulakärkikynällä kirjoitettu nimi kertoo vartijoille, kuka vanki minkäkin oven takaa löytyy. Käytävän varteen on sijoitettu Sukevan vankilan eristyssellit.

Yksi vangeista odottelee ovensuussa lähtöä punttisalille. Ulkonäöstä päätellen siellä on käyty aiemminkin. Saattajaa odottavan vangin mukaan hän pääsee salille kolme kertaa viikossa.

– Tilojen puolesta eristyssellit eivät poikkea normaaleista selleistä. Ovet täällä on vain vähemmän aikaa auki päivässä. Ovet ovat lukittuna yli 20 tuntia vuorokaudessa, kertoo vankilanjohtaja Pekka Kepanen.
  • Kurkkaa otsikon alla olevalta videolta, millaiset ovat olot eristyssellissä.
– Aamulla herätään, syödään aamupala, sitten on mahdollisuus käydä ulkoilemassa ja suihkussa. Eristyksessä olevat vangit syövät selleissään, jonne heille toimitetaan ruoka, jatkaa Kepanen.


Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja nosti vastikään esiin tapauksen, jossa Sukevan vankilassa vankeusrangaistustaan suorittanut vanki oli vapaaehtoisesti erityksessä yli kahden vuoden ajan.

– Hän halusi itse eristykseen vapaaehtoisesti. Mies tunsi olonsa uhatuksi. Käytännössä hän istui koko vankeustuomionsa eristyksessä, Kepanen kertoo.

Ovi yhteen kahdeksasta eristyssellistä on avoinna. Nurkassa olevasta televisiosta pukkaa ulos Kauniita ja rohkeita, mutta sisustajan kädenjälki ei tiloissa näy. Oven suussa olevalle seinälle on tosin pistetty tukku valokuvia muistuttamaan siitä, mitä ulkomaailmassa on odottamassa.


Päivänvaloa selliin ei tule. Tai tulisihan sitä, mutta asukas on peittänyt ikkunan lakanalla.

– Juuri tällä kohtaa ulkona on ulkoilukehä. Monet tänne halunneet vangit peittävät näkymän ulos, ettei heitä nähtäisi ulkoa käsin, Sukevan vankilanjohtaja Kepanen kertoo.


Yli kaksi vuotta eristyksessä viettänyt vanki halusi vankilan henkilökunnan mukaan erakoitua. Hän oli eristysosastolla heinäkuusta 2013 lokakuulle 2015.

– Onhan siviilissäkin ihmisiä, jotka eivät halua olla muiden kanssa tekemisissä. Siitä minulla ei tosin tietoa, miten hän siviilissä suhtautuu muihin ihmisiin, vankilanjohtaja toteaa.

Suihkussa käynneissäkin henkilökunnalla oli aktiivinen rooli. Alkuun piti patistella enemmän, mutta loppuajasta hän jo pyysi suihkuun pääsyä itse.

– Henkilökunta teki paljon töitä hänen kanssaan, mutta ei häntä saatu muuttamaan käyttäytymistään. Teimme hänestä siirtoesityksen toiseen vankilaankin, mutta siirroista päättävät katsoivat, ettei tilanne muuttuisi, vaikka siirto tehtäisiin.

 

Osa vangeista haluaa omasta tahdostaan asua muista erillään. He tuntevat olonsa uhatuksi normaalilla osastolla.

Sukevalla on 181 paikkaa, joista elinkautisvankeja on noin 30.

– Vanki voidaan määrätä eristykseen, jos hän on vaarallinen toisille vangeille tai henkilökunnalla.

– Eristys voi kerrallaan olla kuukauden mittainen, jonka jälkeen on tehtävä uusi päätös.

– Osa vangeista haluaa omasta tahdostaan asua muista erillään. He tuntevat olonsa uhatuksi normaalilla osastolla, Kepanen kertoo vankilan säännöistä.

Suomen vankilahistoriaan liittyy myös vankilapakoja. Alla olevalla videolla Jan Jalutsi kertoo, miten hän pakeni Sörnäisten vankilasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt