Ilta-Sanomien presidentinvaalikone aukesi – Näin Nato jakaa ehdokkaat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomien presidentinvaalikone aukesi – Näin Nato jakaa ehdokkaat

Ilta-Sanomien vaalikone paljastaa erot presidenttiehdokkaiden Nato-kannoissa.

28.11.2017 7:27

Ehdottoman kielteisesti Natoon hakemiseen seuraavan eduskuntakauden aikana suhtautuvat presidenttiehdokkaista vain vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja keskustan Matti Vanhanen, käy ilmi Ilta-Sanomien vaalikoneesta.

– Suomen on järkevää pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana. Myös Naton kanssa tehty isäntämaasopimus pitää tuoda arvioitavaksi eduskuntaan ja sen velvoittavuudesta on kerrottava avoimesti myös kansalainen, Kyllönen vastaa.

– En kannata, mutta ei pidä myöskään lukita Suomen käsiä vuosiksi eteenpäin asiassa, toteaa Vanhanen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari taas kertoo, ettei kannata Natoon liittymistä tämän hetkisen tiedon valossa. Myöskään SDP:n Tuula Haatainen ei näe tällä hetkellä syitä jäsenyyden hakemiseen.

Sauli Niinistölle Nato ei ole kalenterikysymys.

– Naton jäsenyyden hakeminen ei ole kalenterikysymys, vaan tilanteesta riippuva. Kysymykseen ei siksi voi antaa kaavamaista vastausta. Nykyinen hallitus avasi mahdollisuuden hakea jäsenyyttä ja mahdollisuus on jo sellaisenaan turvallisuuspolitiikassa väline.

Myös vihreiden Pekka Haavisto muistuttaa Nato-optiosta.

– Asia on omissa käsissämme, ja tilanteen muuttuessa voimme arvioida asiaa uudestaan. Tällä hetkellä en näe perusteltuna Nato-jäsenyyden hakemista.

Ainoastaan RKP:n Nils Torvalds on sitä mieltä, että Natoon täytyisi hakea jo seuraavan eduskuntakauden aikana.

– Olen yrittänyt pitää tätä asiaa esillä, hän vastaa.

Väittämä: Suomen pitäisi hakea Naton täysjäsenyyttä seuraavan eduskuntakauden aikana.

Näin ehdokkaat vastasivat väittämään ”Suomen pitäisi hakea Naton täysjäsenyyttä seuraavan eduskuntakauden aikana.”

Natosta Finlandiaan

Natosta järjestettävää kansanäänestystä taas vastustaa muun muassa Haavisto.

Hän huomauttaa, että nykyisessä tilanteessa kansanäänestys ei olisi vain suomalaisten äänestys, vaan eri tahot yrittäisivät vaikuttaa siihen voimakkaasti ulkopuolelta.

Vanhanen kannattaa ehdottomasti kansanäänestystä siinä tapauksessa, että valtiojohto ja eduskunta esittävät jäsenyyden hakemista.

EU:n jäsenyydestä ei uutta äänestystä järjestäisi kuin perussuomalaisten Huhtasaari. Hän kannattaa myös Venäjän pakotteiden purkamista.

– Miksi ihmeessä, kysyy puolestaan istuva presidentti Niinistö.

Kyllönen muistuttaa Britannian esimerkistä ja toteaa, että unionin ongelmat on järkevämpää korjata kuin kuvitella, että eroaminen on parempi ratkaisu.

Pitäisikö presidentin antaa kärjekkäitä lausuntoja sosiaalisessa mediassa kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump konsanaan?

Tästä presidenttiehdokkaat ovat varsin samaa mieltä. Trumpinkaan ei pitäisi, jos SDP:n Haataiselta kysytään. Se nyt vielä puuttuisi, toteaa puolestaan Torvalds.

– Trump on Trump, Yhdysvallat Yhdysvallat ja Suomi on Suomi, toteaa Huhtasaari.

Yhdestä asiasta ehdokkaat ovat täysin yhtä mieltä: Finlandiaa ei tarvitse vaihtaa Maamme-laulun tilalle, vaikka jotkut pitävätkin Finlandiasta enemmän.

IS:n Vaalikone auttaa sinua sopivan presidenttiehdokkaan valinnassa. Vaalikoneeseen pääset täältä.

Vaalikone aukesi

Ilta-Sanomien Vaalikone on nyt auennut. Kun olet vastannut 27 kysymykseen, saat eteesi ehdokkaan, jonka vastaukset ovat lähinnä omiasi. Samalla pääset tarkastelemaan kaikkien presidenttiehdokkaiden vastauksia.

Ilta-Sanomien Vaalikoneen löydät osoitteesta is.fi/vaalikone.

Vaalikoneessa ehdokkaat vastaavat Naton lisäksi muun muassa kysymyksiin EU:sta, Venäjästä, presidentin valtaoikeuksista ja maahanmuuttopolitiikasta.

Ehdokkailta kysytään myös, pitäisikö eutanasia laillistaa, tulisiko kreationismia opettaa kouluissa ja pitäisikö väkivalta- ja seksuaalirikollisten tuomioita koventaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?