Jopa 10-vuotias voi pyytää terveys­tietojensa salaamista: ”On perheitä, joissa vanhempi voi olla lapsen pahin uhka” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jopa 10-vuotias voi pyytää terveys­tietojensa salaamista: ”On perheitä, joissa vanhempi voi olla lapsen pahin uhka”

Julkaistu: 27.11.2017 14:35

Huoltajat näkevät Omakanta-palvelusta tietoja vain alle 10-vuotiasta lapsistaan. Ikäraja herättää kritiikkiä, mutta siihen on myös syynsä.

Ilta-Sanomat kertoi marraskuun viimeisenä maanantaina 8.-luokkalaisesta tytöstä, jonka viiltely ja masennus paljastuivat tämän äidille vasta viikkoja kouluterveydenhoitajan jälkeen. Lopulta totuus tilanteesta paljastui perheen äidille vasta itseään viillelleen yläkoululaisen siskon kerrottua haavoista sisarensa käsissä.

Lue äidin haastattelu tästä.

Kansanedustaja Jukka Kopran (kok) mukaan alaikäisten lasten terveysasiat kuuluvat myös vanhemmille, koska vastuu lasten hyvinvoinnista kuuluu vanhemmille eikä vastuuta terveyspäätöksistä voi sälyttää yksinomaan alaikäisen harteille.

Omakanta -palveluissa vanhempi pääsee katsomaan vain alle 10-vuotiaan lapsen terveystietoja. Kopra pitää 10 vuoden ikärajaa käsittämättömänä.

– 10 vuoden ikärajassa ei ole mitään järkeä. Tämä pitää arvioida uudestaan. Jos vanhempi vastaa lähtökohtaisesti lapsen terveydestä 18 ikävuoteen asti, niin tiedonkulun pitää olla sujuvaa ja joustavaa. Vanhempia ei voi ulkoistaa lastensa asioista. Harkintaa pitää tietysti käyttää niissä tapauksissa, missä vanhemmat ovat itse ongelman lähde. Nyt on kuitenkin menty huonoimman vaihtoehdon mukaan ja asetettu siihen liittyvät reunaehdot koskemaan kaikkia.

Pahimmillaan tämä johtaa Kopran mukaan siihen, että vanhemmat joutuvat tekemään lastensa hyvinvointiin liittyviä päätöksiä arvailujen varassa ja epätietoisina siitä, mikä lapsella on.

Kopra pitää ongelmallisena myös sitä, että lapsi voi kieltää omien terveystietojensa luovuttamisen vanhemmille, jos lääkäri katsoo, että lapsi on tarpeeksi kypsä päättämään hoidostaan itse.

– Tämä on erityisen hankala murrosikäisten kohdalla. Kun nuori kieltää terveystietojensa luovuttamisen, syntyy äkkiä sellainen tilanne, että teinin yksisuuntaiset tarinat otetaan todesta, viranomaiset työntävät jalkansa perheeseen ja alkavat hoitaa asioita. Salassapito ei tue kasvatustavoitteita, avoimuuteen, rehellisyyteen ja vastuuseen kasvattamista.

Erityisen haitallisena hän pitää sitä, jos vanhemmilta salataan se, että oma lapsi vahingoittaa itseään esimerkiksi viiltelemällä.

– Se on hätähuuto, josta vanhemmille pitää kertoa. En usko, että ilman vanhempien panosta lapsen tilanteeseen edes saadaan pysyvää parannusta.

Kopran mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että vanhempien tiedonsaatinoikeutta lastensa asioista parannetaan, jotta vanhemmat voivat kantaa sen vastuun, mikä heillä lapsistaan on.

”Ikäraja herättää varmasti tunteita”

Huoltajat näkevät Omakanta-palveluun tallennettuja tietoja vain alle 10-vuotiaista lapsistaan. Omakantaan on tallennettu muun muassa potilaskäyntejä ja laboratoriotutkimusten tuloksia.

Väestörekisterikeskuksen hankepäällikön Matti Hiltusen 10 vuoden ikäraja Omakanta-palvelussa perustuu sosiaali- ja terveysministeriön linjaukseen. Vanhemmilla ei ole siis pääsyä 10-vuotiaiden tai sitä vanhempien alaikäisten lastensa Omakanta-tietoihin.

– On aiheellista, että ikärajasta keskustellaan. Se herättää varmasti tunteita, Hiltunen sanoo.

Vaikka 10 vuoden ikäraja koskee vain Omakanta-palvelua, monet kunnat ovat ottaneet linjauksen muuallakin käytäntöön esimerkiksi lasten ajanvarauksissa hammaslääkäriin, terveydenhoitoon tai hoitosuunnitelmissa.

– Jos lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että lapsi on tarpeeksi kypsä määräämään siitä, ettei hänen terveystietojaan kerrota vanhemmille, sitä kunnioitetaan. Tarkoitus on suojella lasta, Hiltunen sanoo.

Omakannassa on mahdollisuus myös viivästyttää 10 vuotta nuoremmankin henkilön terveystietojen näkymistä vanhemmille. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Pia-Liisa Heiliön mukaan tällainen viivästyttäminen on tarpeen, jos vanhemman epäillään esimerkiksi pahoinpitelevän lastaan.

– Silloin on tärkeää, ettei vanhempi saa lapsen luottamuksellisesti lääkärille kertomaa asiaa tietoonsa, ennen kuin asian selvittely on päässyt kunnolla käyntiin. Tavallinen huoltaja ei ymmärrä sitä, että meillä on olemassa myös perheitä, joissa vanhempi voi olla lapsensa pahin uhka ja vaara. Jokainen muistaa 8-vuotiaan tytön surullisen tapauksen Helsingistä, Heiliö kertoo vuonna 2012 kuohuttaneeseen Eerikan tapaukseen.

– Tässä ikäraja-asiassa on ajateltu ensisijaisesti lapsen etua. Tärkeintä on lapsen luottamuksellinen suhde hoitohenkilökuntaan. Meillä on esimerkiksi perheitä, joissa esiaviollisia suhteita ei sallita. Jos tällaisen perheen tytär haluaa ehkäisypillerit, se on hänen yksityisasiansa, jos hän on terveydenhuollon ammattihenkilökunnan mielestä kyllin kypsä päättämään ehkäisystään.

Omakannan kategorisesta 10 vuoden ikärajasta on kuitenkin tarkoitus luopua, kun se on tietoteknisesti mahdollista. Tarkoitus on tehdä järjestelmästä sellainen, että vain silloin, kun lapsi on kieltänyt tietojensa luovuttamisen vanhemmille, ne eivät järjestelmässä näkyisi.

– Pääsääntöisesti tässä ei ole ongelmaa, lapset ja murkutkin ottavat vanhempansa mukaan lääkärikäynneille. Tulevaisuudessa vanhemmat tulevat saamaan valtaosan alaikäisten tiedoista Omakannasta aivan kuin omat tietonsakin. On myös muistettava, että vaikka vanhemmat eivät 10-vuotiaan tai sitä vanhemman lapsen terveystietoja Omakannasta näkisikään, niitä voi kysyä suoraan terveyskeskuksesta tai sairaalasta, jos lapsi ei ole kieltänyt tietojensa luovuttamista.

– Olen aiemmin toiminut pitkään lastensuojelussa juristina ja olen ohjeistanut, että kovin nuoren päihdemyrkytyksestä tai abortista pitäisi huoltajan saada tietää. Jos lapsi kieltää vanhemmille kertomisen, yksi vaihtoehto on kertoa lastensuojeluviranomaisille, jotka arvioivat nuoren tilanteen. Aina pitää löytää aikuinen lapsen tueksi tällaisissa tilanteissa.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista

7 § ”Alaikäisen potilaan mielipide hoitotoimenpiteeseen on selvitettävä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden mahdollista. Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.”

9 § ”Jos alaikäinen potilas ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?