Tarjoushaukka-Jorma paljastaa parhaat ostosvinkkinsä – näillä säästät selvää rahaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tarjoushaukka-Jorma paljastaa parhaat ostosvinkkinsä – näillä säästät selvää rahaa

Ilta-Sanomat tapasi neljä suomalaista tarkan markan vartijaa ja kysyi, mikä heidät saa juoksemaan tarjousten perässä.

27.11.2017 6:00

Siinä missä venäläisten veressä kulkee kahisevaa, suomalaisten suonissa virtaa saituus. Oli kyse ilmaisesta ämpäristä, halvasta Putin-juustosta tai huoltoaseman tarjoamista pullakahveista, suomalainen on valmis lähtemään pitkänkin matkan päähän päästäkseen jonon jatkoksi.

Suomalainen nuukuus näkyy jopa tilastoissa.

K-ryhmän teettämän tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen valitsee kauppansa hyvien etujen tai tarjousten perusteella. 56 prosenttia huomaa usein tarttuvansa tarjouksiin, vaikka ei muuten seuraisi hintoja.

Joka toinen suomalainen pitää tarjousten seuraamista fiksuna käyttäytymisenä. Kuten tuttu mainoslause kuuluu, se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa.

 Joskus tutuilta tulee kuittailua siitä, että olenko oikeasti näin tarkka. Sanon siihen, että sen minkä voi tingata, niin sitä ei tarvitse maksaa.

Kampanjoiden aikana K-ryhmän asiakasmäärät kasvavat liki 20 prosenttia. Kiinnostavimmat kampanjat saavat aikaan samanlaisia piikkejä kuin isot sesongit, kuten pääsiäinen ja vappu.

Etelä-Pohjanmaan Alavudella asuva Jorma Sepponen, 61, on elävä esimerkki siitä, että nuukuus tulee verenperintönä. Hän on oppinut tarjousten metsästämisen omalta isältään.

– Isä oli niin kova tinkimään, että ihan hävetti joskus. Nyt olen itse ihan samanlainen, ehkä vielä pahempi, Sepponen nauraa.

Sepposen tarkkuus talousasioissa on mennyt niin pitkälle, että hän sai sen ansiosta osuuden Tuurin ostosparatiisista kertovasta tosi-tv-ohjelmasta, jota esitettiin Nelosella vuosina 2010–2012. Tarjoushaukka-Jorma oli yksi Tuurin sympaattisimmista hahmoista.

Vaikka ohjelman esittäminen on jo päättynyt, Sepponen ravaa Tuurin tarjousten perässä yhä yhtenään. Asuuhan hän vain vaivaisen viiden kilometrin päässä kyläkaupasta.

– Yleensä käyn Tuurissa noin kolme kertaa viikossa, joskus useamman kerran päivässä. Jos ei ole omaa tarvetta, niin sitten haen tarjouksia sukulaisille. Kun löytää niin sanotun hyvän marjapaikan, niin pitäähän sitä kertoa muillekin, hyväntuulinen mies sanoo.

Sepposen tarjousviikko alkaa keskiviikosta. Silloin verkkoon pamahtaa seuraavan viikon tarjoukset, jotka tulevat paperipostina vasta torstaina.

– Keskiviikkona kello 21 varaan itseni ruudun ääreen.

Paperisen mainospostin mies plärää päivittäin. Sepposten ovella ei mainosjakelua kielletä.

 Isä oli niin kova tinkimään, että ihan hävetti joskus. Nyt olen itse ihan samanlainen, ehkä vielä pahempi.

– Joskus tutuilta tulee kuittailua siitä, että olenko oikeasti näin tarkka. Sanon siihen, että sen minkä voi tingata, niin sitä ei tarvitse maksaa. Kaikki on kallista, kun on vähän rahaa, mies letkauttaa.

Tarjoushaukan mukaan hyviä tinkaamistilanteita syntyy toreilla, markkinoilla ja myyjäisissä. Toisen tekemästä työstä hän ei kuitenkaan nipistä.

– Ei kaikessa pysty tinkaamaan. Tinkimisen kulta-aika on mennyt ohi ja yhä useammassa asiassa on kiinteä hinta.

– Ihmisten työstä tinkiminen ei mielestäni ole moraalisesti oikein, mutta urakkatarjouksia pitää tietysti kysyä.

Sepponen arvelee säästävänsä tarjousten avulla noin 150 euroa kuukaudessa. Vaimo on vastuussa ruokapuolesta, josta tulee omat säästönsä.

– Vaimo metsästää tarjouksia yhtä lailla.

– Joskus se on jopa tarkempi. Minulla ei ole asiaa keittiöön, joten en tiedä kuinka paljon hän ruokaostoksissa säästää.

Paras tarjous, johon Sepponen on koskaan tarttunut, on euron hintainen lentomatka Seinäjoelta Helsinkiin.

– Olihan se hauskaa lentää Helsinkiin, kun normaalisti menen sen välimatkan junalla. Valitettavasti vaan paluumatka ei ollut yhtä halpa.

Sepposen vinkit tarjouskaupoille

1. Vertaile hintoja eri myyjien välillä. Mitä suurempi hankinta, sitä paremmin pitää perehtyä.

2. Tingi, jos mahdollista. Myyjältä voi aina kysyä, onko hinnassa joustovaraa.

3. Osta isoja eriä yksittäiskappaleiden sijaan.

4. Osta kausituotteet sesongin ulkopuolella, kuten kesärenkaat talvella ja toisin päin.

5. Ole nopea ostopäätöksissä. Parhaat tarjoukset viedään ensimmäisenä käsistä.

Millaisia säästövinkkejä sinulla on? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?