Kommentti: Onko salamurhavaroituksillaan vauhtisokeuteen hurahtanut turvallisuuskomitea lopun edessä? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Onko salamurhavaroituksillaan vauhtisokeuteen hurahtanut turvallisuuskomitea lopun edessä?

– Tällaisia demokratian ulkopuolella olevia porukoita ei pitäisi olla olemassa, tiivisti ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd) lauantaina. Kyse on kohutusta, puolustusministeriön liepeillä majailevasta turvallisuuskomiteasta. Sen lakkauttaminen alkaa olla realistinen vaihtoehto, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

26.11.2017 11:48

Turvallisuuskomitean asema nousi esille lauantaina Turussa pidetyssä Eduskuntatutkimuksen keskuksen juhlaseminaarissa, kun sekä Paavo Lipponen (sd) että puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) vaativat komitean lakkauttamista.

Turvallisuuskomitea on korkeimpien virkamiesten, mm. eri ministeriöiden kansliapäälliköiden miehittämä puolustusministeriön tiloissa toimiva elin, joka koordinoi Suomen kokonaispuolustusta. Komitean puheenjohtajana toimii puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Komitea nostatti kohun kuukausi sitten, kun Helsingin Sanomat julkaisi otteita komitean yhteyteen perustetun salaisen asiantuntijaryhmän salaisesta, umpioudosta raportista, jossa varoiteltiin Venäjän vaikutuksesta muun muassa presidentinvaaleihin. Lukuisista vaatimuksista huolimatta sekä asiantuntijaryhmän kokokoonpano että sen mahdolliset jatkoanalyysit on pidetty salaisina. Asiantuntijaryhmään kuuluu ”kuulemma” tutkijoita, virkamiehiä ja median edustajia.

Komitean liepeillä toimivan asiantuntijaryhmän ”raportin” (paperille ei ole virallista nimeä) varoitusskaala oli laaja: informaatiovaikuttamisesta nykyisen presidentin – siis Sauli Niinistön – aseman heikentämiseen vaalikamppailussa ja niin edelleen. Asteikko eteni salamurhaan saakka. Muiden muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) epäili, että asiantuntijaryhmä on lukenut liikaa Ilkka Remeksen dekkareita.

Kohusta huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – komitea on pitänyt salaisen ”asiantuntijaryhmänsä” todellakin salaisena, eikä kohuraportista ole kuultu sen enempää kuin ne pari liuskaa, jotka kuukausi sitten livahtivat julkisuuteen.

 Lukuisista vaatimuksista huolimatta sekä asiantuntijaryhmän kokokoonpano että sen mahdolliset jatkoanalyysit on pidetty salaisina.

Kritiikkiä on riittänyt. Presidentti, puolustusvoimain ylipäällikkö Niinistö oli yksi ensimmäisistä, joka kyseenalaisti sekä raportin sisällön että sen tekijät. EVA:n ensimmäisessä presidenttien yhteistentissä vajaa kuukausi sitten komitean touhu tyrmättiin liki yhdeltä rintamalta.

Nyt vaatimukset koko komitean lakkauttamisesta ovat heränneet kuukauden sulattelun jälkeen.

Ilkka Kanerva sanoi Turussa lauantaina, ettei tällaisen valtiollisen komitean saisi muodostaa virallisia kantoja turvallisuusasioissa. Kanerva lakkauttaisi jopa koko komitean uudistuksessa, jossa Suomeen pitäisi hänen mukaansa perustaa erillinen turvallisuusneuvosto.

– Totta kai sen (turvallisuuskomitean) tarpeellisuus kävisi hyvin kyseenalaiseksi, Kanerva sanoo Lännen Median haastattelussa.

Turvallisuuskomitea on Kanervan mukaan ”kummajainen”, kuten hän kuvailee muun muassa Satakunnan Kansassa.

Vielä ärtyneempi oli ex-pääministeri Lipponen, joka kummasteli, miten demokratiassa voi toimia harmaalla vyöhykkeellä jokin elin, jonka kokoonpanosta ei ole edes tietoa. Kyytiä sai siis sekä komitea että sen asiantuntijaryhmä.

– Tällaisia demokratian ulkopuolisia porukoita ei pitäisi olla olemassa, Lipponen sanoi Satakunnan Kansan mukaan.

Ärtymystä poliitikkojen piirissä on herättänyt epäilemättä komitean puolustajiin liittyneiden upseerien ja tutkijoiden joukko, joiden puheista on voinut vetää johtopäätöksen, että poliitikot ovat turvallisuuskysymyksissä ja Venäjän uhan suhteen liki lapsen asteella.

Asiantuntijaryhmä varoitti Venäjän sotkevan suomalaista poliittista keskustelua, mutta tuli samalla itse toimineeksi juuri Venäjän mahdollisten toiveiden mukaan ja loi Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta kuvan, jolle taatusti naureskellaan Kremlissä: Tsuhnat tekevät sen itse.

Samalla komitea saattoi tulla siis onnettomalla toiminnallaan lakkauttaneeksi itsensä.

 Samalla komitea saattoi tulla siis onnettomalla toiminnallaan lakkauttaneeksi itsensä.

Kuinka ollakaan, maanantaina on jälleen yksi presidenttiehdokkaiden yhteistentti. Tällä kertaa ehdokkaita tentitään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen nimissä.

Olisi ihme, ellei asia nouse siellä esille. Ainakin Kanervan ja monien muidenkin esittämään uuteen turvallisuusneuvostoon olisi hyvä kuulla ehdokkaiden kannat, sillä kyse on presidentin päähommasta, turvallisuuspolitiikasta. Sdp:n edellinen presidenttiehdokas Lipponen ei esitykselle lämmennyt, mitä sanoo nykyinen ehdokas Tuula Haatainen (sd)? Tai muut?

Ps.

Tentissä on hyvä kuulla lopullinen totuus myös Suomeen vuodelle 2020 kaavaillusta suursotaharjoituksesta. Kertoiko puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) harjoituksesta etukäteen presidentti Sauli Niinistölle vai ei? Puolustusministeri toistaa kertoneensa, mitä vastaa Niinistöistä toinen nyt?

Sotaharjoitus ja turvallisuuskomitean touhut ovat molemmat antaneet vaikutelman, että turvallisuuspolitiikassa vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee. Yleiskuva on onnettoman sekava. Ei saisi olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?