Sipilä kehottaa sote-päätöksissä harkintaan: ”Olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipilä kehottaa sote-päätöksissä harkintaan: ”Olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?”

Julkaistu: 25.11.2017 16:19

Pääministeri Juha Sipilä suosittelee, etteivät sairaanhoitopiirit ja kunnat tekisi sote-sopimuksia maakuntien puolesta, ennen kuin maakuntien päättäjiä on valittu.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan sote-uudistuksen aikataulun lykkääminen on luonut epävarmuutta maakuntiin ja kuntapäättäjille.

– Se on antanut suurille terveysyrityksille mahdollisuuden tehdä houkuttelevia ostotarjouksia, joissa luvataan säilyttää palvelut, hän lausui tänään Joensuussa keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.

Meri-Lappi päätti hiljattain yhdestä Suomen historian suurimmista suurimmista sote-palveluiden ulkoistuksista. Mehiläisen kanssa tehdyn sopimuksen kesto on 15 vuotta.

Sipilän mukaan tiedossa on, että tarjouksia tehdään melko paljon ja myös kuntapäättäjät ovat niistä kyselleet.

Hän kuitenkin suosittelee, etteivät sairaanhoitopiirit ja kunnat tekisi etukäteen sopimuksia yritysten kanssa maakuntien puolesta, ennen kuin maakuntien päättäjiä on edes vaaleilla valittu.

Sipilän mukaan tilanteessa pitääkin olla erityisen huolellinen.

Meri-Lapin alueen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin kuuluvat kunnat päättivät terveysyritys Mehiläisen kanssa perustettavasta yhteisyrityksestä. Siihen kuuluu muun muassa koko Länsi-Pohjan keskussairaala.

Samalla hän kertoi kuitenkin ymmärtävänsä hyvin kuntapäättäjien tuskaa.

– Kumpaan voi luottaa, ison pörssiyrityksen avokätisiin lupauksiin vai tulevan maakunnan päättäjiin tilanteessa, jossa kukaan ei voi vielä tarkasti kertoa, miten juuri minun kuntani asukkaiden palvelut järjestetään?

Lopulta uudistuksessa on Sipilän mukaan kyse siitä, kenen asialla siinä ollaan.

– Annammeko pienyrityksille reilusti tilaa maakuntien palvelujen tuottamisessa vai olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia, hän kysyi.

Kun iso terveysyritys tekee ostotarjouksen kunnan terveyskeskuksesta tai vanhusten palvelutalosta, joutuu Sipilän mukaan myös jokainen keskustalainen kuntapäättäjä vastaamaan näihin kysymyksiin.

Hän myöntää, että vastaavan kokoisen uudistuksen vastuu syö luonnollisesti myös keskustan kannatusta. Sipilä kuitenkin puhui tänään lauantaina Joensuussa puoluevaltuuston kokouksessa sen puolesta, että uudistus vietäisiin maaliin asti ajallaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?