Kotimaa

Vanhanen ei enää pysty kuvittelemaan elämää politiikan ulkopuolella

Julkaistu:

”Kaikki varmaan tietävät, etten ole kauhean innoissani enää henkilökohtaisesta julkisuudesta.”
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen nimeää elämänsä tärkeimmäksi valinnaksi päätöksen lähdöstä päätoimisesti politiikkaan.

Hän toimi vantaalaisen paikallislehden Kehäsanomien toimittajana ja päätoimittajana, ennen kuin hänet valittiin eduskuntaan vuonna 1991.

– Se tapahtui 35 vuoden iässä, keski-iässä, että halusin sittenkin käyttää aikaani ja vaivaani yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Tätä ennen Vanhanen oli mukana paikallispolitiikassa. Hänen mukaansa aika nopeasti oli selvää, että politiikasta on tulossa elämänura.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratkaisu on vaikuttanut koko elämään. Vanhanen kävi politiikan ulkopuolella jälleen vuosina 2010–15 johtaessaan Perheyritysten liittoa, mutta palasi eduskuntaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Pystyykö ex-pääministeri enää kuvittelemaan, millainen elämänkaari tähän hetkeen politiikan ulkopuolella olisi ollut?

– Itse asiassa en oikein pysty kuvittelemaan sitä, että olisi ollut yksityisellä sektorilla, poissa julkisuudesta ja muusta. En suoraan sanoen osaa edes kuvitella, minkälaista se olisi ollut.

”Presidentti pystyy säätelemään julkisuuttaan”

Vanhasella on julkisuudesta monenlaisia kokemuksia pääministeriajalta, jolloin lehdistössä puitiin muun muassa hänen suhdettaan myöhemmin paljastuskirjan kirjoittaneeseen Susan Ruususeen.

Hän vastaa myös kysymykseen elämänsä tärkeimmästä valinnasta sanomalla ensin, ettei halua mennä vastauksessa henkilökohtaisen elämän puolelle.

Miten Vanhanen sitten kokisi presidentin tehtävään liittyvän suuren mediakiinnostuksen?

– Olen tietysti ajatellut sitä, että jos presidentiksi tulen valittua, niin... Kaikki varmaan tietävät sen, etten ole kauhean innoissani enää tämmöisestä henkilökohtaisesta julkisuudesta.

Hän toteaa, että presidentti-instituutiota kuitenkin pidetään tietyllä tapaa myös julkisuudelta sivussa.

– Siinä pystyy säätelemään julkisuuttaan huomattavasti enemmän kuin pääministeri tai ministeri tai kansanedustaja, koska voi valita ajan ja paikan, milloin on tiedotusvälineiden käytettävissä. Pääministerinä on itsestään selvää, että ainakin joka eduskuntapäivänä on täysin tavoitettavissa. Siinä on valtavan suuri ero.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt