Jarno tallensi videolle harvinaisen näyn – sudet tulivat todella lähelle: ”Eivät tuntuneet häiriintyvän, vaikka pistin pääni ulos kopista ja rääkäisin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jarno tallensi videolle harvinaisen näyn – sudet tulivat todella lähelle: ”Eivät tuntuneet häiriintyvän, vaikka pistin pääni ulos kopista ja rääkäisin”

Kaivinkoneenkuljettaja Jarno Rajala sai videolle harvinaisen tilanteen, kun sudet olivat noin 20 metrin päässä.

24.11.2017 21:17

Soiden ojia kunnostaneen Jarno Rajalan tiistaiaamusta tuli ikimuistoinen Ruokolahden Oritsuolla, Etelä-Karjalassa. Hänen katseensa kiinnittyi hyiseen maahan uppoavan kauhan sijasta johonkin paljon elävämpään muutaman sadan metrin päässä.

– Näin ensin, miten ensin yksi susi alkoi lähestyä. Pian sen perässä tuli kaksi sutta lisää, kaivinkoneenkuljettaja Jarno Rajala kertoo Ilta-Sanomille.

Sudet alkoivat lähestyä Rajalan työmaata, joka on turvetuotantoaluetta. Hieman yli 40-vuotias Rajala päätti ottaa videolle harvinaisen tilanteen, kun sudet olivat noin 20 metrin päässä.

– Sudet ovat komeita eläimiä eikä monikaan varmaan pääse niitä näkemään elämänsä aikana, joten päätin kuvata susien menoa suolla, hän sanoo.

– Ihan paikan lähialueella ei ole asutusta. En kokenut tilannetta sinänsä pelottavana, vaan päätin kuvata susien kulkua. Ne eivät tuntuneet häiriintyvän, vaikka pistin pääni ulos kopista ja rääkäisin kokeeksi kovaäänisesti. Sudet alkoivat sitten vasta myöhemmin lähteä kauemmas ja päätin jatkaa töitäni, hän kertoo.

Aiheesta kertoi aiemmin Yle.

Suomessa 150–180 sutta

Rajalan kunnioittavan ihmetyksen ymmärtää hyvin, sillä Suomessa oli maaliskuun 2017 alussa 150–180 sutta. Näin kertoo Luonnonvarakeskus. Susikanta on vahvin Lounais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Suden näkeminen on siis harvinainen yllätys.

Sudet eivät säikähtäneet ahnaasti ojaan kauhansa iskeneen kaivinkoneen jyrisevää ääntä. Onko tämä tavallista susien käyttäytymistä?

– Yleensä petoeläimet, kuten sudet eivät välttämättä pelkää työkoneiden ääniä. Susista tulee silloin tällöin sellaisia havaintoja, että ne ovat kulkeneet läheltä äänekkäitä koneita, Suomen riistakeskuksen Pohjois-Karjalan aluetoimiston riistapäällikkö Juha Kuittinen kertoo Ilta-Sanomille.

Luonnonvarakeskuksen mukaan susikanta oli vuosituhannen alussa noin 100 yksilöä. Sen jälkeen kanta kasvoi ja se oli suurimmillaan yli 250 yksilöä vuonna 2006. Tämän jälkeen kanta hiipui vuoteen 2013 asti, kääntyi välillä nousuun ja uusimman arvion mukaan suunta on siis jälleen laskenut niin, että susia on noin 150–180.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?