Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) länsimetrossa työskentelevä henkilöstö painiskelee vessaongelmien kanssa.
Esimerkiksi Espoon Matinkylässä huoltomontusta on noin 400 metrin matka lähimpään vessaan, kertoo Julkis- ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n Motiivi-lehti. Vessa sijaitsee maan pinnalle rakennetussa taukotilassa, johon noustaan pitkin Tiistilän kuilua. Työntekijöiden mukaan matka kestää noin 8–10 minuuttia suuntaansa. Syvällä maan uumenissa sijaitsevassa montussa tehdään metrojunien huolto- ja kunnossapitotöitä.
Kunnossapidon ja huollon henkilöstön lisäksi pitkä etäisyys vessoihin koskee Motiivi-lehden mukaan myös metrojunien kuljettajia. Päätepysäkeillä metroliikenteen pysähdykset ovat varsinaista minuuttipeliä. Ruuhka-aikoina Espoossa metrot kulkevat 2,5 minuutin vuorovälein. Tämä tarkoittaa sitä, että kuljettajille jää aikaa käydä vessassa vain muutamia minuutteja.
Matinkylän asema.
– Voiko tällaista oikeasti tapahtua? Lyödään miljoonia kiinni tällaisiin hankkeisiin ja jätetään ihan olennaisia asioita huomioimatta, sanoo HKL:n varapääluottamusmies Tuula Metsäketo-Korkalainen Ilta-Sanomille.
HKL:n liikennepäällikkö Tero Hagberg toppuuttelee väitteitä. Hänen mukaansa kuljettajilta ei ole täysin evätty pääsyä vessaan.
– Kuljettajalla on mahdollisuus käydä Matinkylän asemalla asemalaiturilla noin 40– 50 metrin päässä olevassa wc:ssä, Hagberg kertoo.
Hagberg kertoo, että Tapiolan ja Matinkylän taukotilat on suunniteltu vain töiden aloituksia ja lopetuksia varten. Tapiolassa ei ole asemalaiturilla wc:tä, mutta taukotila on noin 75 metrin päässä.
Hänen mukaansa Itäkeskuksessa sijaitseva kuljettajien taukotila laajennettiin ja uusittiin mahdollistamaan koko länsimetron liikenteen kuljettajien tauot.
– Työvuoroja suunnitellaan niin, että Itäkeskuksessa olevat wc-tauot ovat minimissään 12 minuuttia, Hagberg sanoo.
Vessakeskustelu on jatkunut vuosikausia
Kuljettajien rakko on ollut kiistakapulana jo vuosikausia.
– Tuntuu hassulta, että vielä vuonna 2017 me joudutaan käymään keskustelua työnantajan kanssa siitä, kauanko kuljettajalta menee aikaa vessassa tarpeidensa toimittamiseen, sanoo pääluottamusmies Metsäketo-Korkalainen.
Kuljettajat ovat olleet uusiin työolosuhteisiin varsin tyytymättömiä. Kuljettajan työ on paikalleen sidottua ja kuljettajalta vaaditaan työn aikana herkeämätöntä valppautta.
– Ja sitten kun et pääse vessaan, vaikka hätä olisi, se luo työhön ylimääräistä painetta ja heikentää työtyytyväisyyttä, Metsäketo-Korkalainen sanoo.
Metro Lauttasaaren asemalla.
Vuosia luottamusmiehenä toimineen Metsäketo-Korkalaisen mukaan on selvää, että ajopalveluita tilaava Helsingin seudun liikenne HSL on kiinnostunut asiakkaiden ajokokemuksista, ei kuljettajien työolosuhteista.
– Työnantajat varmaan ajattelevat, että kuljettajat ovat resurssi, joten työpäivät pitää pystyä suunnittelemaan tehokkaasti.
Vuosikausia myöhässä valmistuneen länsimetron kustannusarvio on tällä hetkellä noin 1,2 miljardia euroa.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Julkis- ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n Motiivi-lehti.
Työnsuojeluvaltuutettu nyreissään pitkästä pidätyksestä
HKL:n työsuojeluvaltuutettu Merja Lehtinen kertoo Motiivi-lehdelle, että työnantajapuoli väläytti aluksi neljän tunnin taukoväliä. Nyt vessaan pääsee kahden ja puolen tunnin välein.
Oheisella videolla voit tehdä matkan koko Länsimetron läpi neljässä minuutissa.
Juttua korjattu 23.11.2017 kello 23.08: Toisin kuin jutun esirivissä ensin kerrottiin, liikennepäällikkö kommentoi kuljettajien käytössä olevia henkilöstövessoja, ei asiakasvessoja.
Juttua korjattu ja täydennetty 24.11.2017 kello 16.05: Jutussa mainitut WC-tilat eivät sijaitse Tiistilän kuilun huoltomontussa, toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin, vaan huoltomontusta on noin 400 metrin matka WC-tiloihin, jotka sijaitsevat maan pinnalle rakennetussa taukotilassa. Korjattu myös JHL:n koko nimeksi Julkis- ja hyvinvointialojen ammattiliitto.