Länsimetro maksoi 1,2 miljardia – kuljettajat valittavat vessojen puutetta: ”Voiko tällaista oikeasti tapahtua?”

HKL:n liikennepäällikkö puolustautuu: Kuljettajalla on mahdollisuus käydä Matinkylän asemalla asemalaiturilla noin 40– 50 metrin päässä olevassa wc:ssä.

23.11.2017 21:52 | Päivitetty 24.11.2017 16:11

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) länsimetrossa työskentelevä henkilöstö painiskelee vessaongelmien kanssa.

Esimerkiksi Espoon Matinkylässä huoltomontusta on noin 400 metrin matka lähimpään vessaan, kertoo Julkis- ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n Motiivi-lehti. Vessa sijaitsee maan pinnalle rakennetussa taukotilassa, johon noustaan pitkin Tiistilän kuilua. Työntekijöiden mukaan matka kestää noin 8–10 minuuttia suuntaansa. Syvällä maan uumenissa sijaitsevassa montussa tehdään metrojunien huolto- ja kunnossapitotöitä.

Kunnossapidon ja huollon henkilöstön lisäksi pitkä etäisyys vessoihin koskee Motiivi-lehden mukaan myös metrojunien kuljettajia. Päätepysäkeillä metroliikenteen pysähdykset ovat varsinaista minuuttipeliä. Ruuhka-aikoina Espoossa metrot kulkevat 2,5 minuutin vuorovälein. Tämä tarkoittaa sitä, että kuljettajille jää aikaa käydä vessassa vain muutamia minuutteja.

Matinkylän asema.

– Voiko tällaista oikeasti tapahtua? Lyödään miljoonia kiinni tällaisiin hankkeisiin ja jätetään ihan olennaisia asioita huomioimatta, sanoo HKL:n varapääluottamusmies Tuula Metsäketo-Korkalainen Ilta-Sanomille.

HKL:n liikennepäällikkö Tero Hagberg toppuuttelee väitteitä. Hänen mukaansa kuljettajilta ei ole täysin evätty pääsyä vessaan.

– Kuljettajalla on mahdollisuus käydä Matinkylän asemalla asemalaiturilla noin 40– 50 metrin päässä olevassa wc:ssä, Hagberg kertoo.

Hagberg kertoo, että Tapiolan ja Matinkylän taukotilat on suunniteltu vain töiden aloituksia ja lopetuksia varten. Tapiolassa ei ole asemalaiturilla wc:tä, mutta taukotila on noin 75 metrin päässä.

Hänen mukaansa Itäkeskuksessa sijaitseva kuljettajien taukotila laajennettiin ja uusittiin mahdollistamaan koko länsimetron liikenteen kuljettajien tauot.

– Työvuoroja suunnitellaan niin, että Itäkeskuksessa olevat wc-tauot ovat minimissään 12 minuuttia, Hagberg sanoo.

Vessakeskustelu on jatkunut vuosikausia

Kuljettajien rakko on ollut kiistakapulana jo vuosikausia.

– Tuntuu hassulta, että vielä vuonna 2017 me joudutaan käymään keskustelua työnantajan kanssa siitä, kauanko kuljettajalta menee aikaa vessassa tarpeidensa toimittamiseen, sanoo pääluottamusmies Metsäketo-Korkalainen.

Kuljettajat ovat olleet uusiin työolosuhteisiin varsin tyytymättömiä. Kuljettajan työ on paikalleen sidottua ja kuljettajalta vaaditaan työn aikana herkeämätöntä valppautta.

– Ja sitten kun et pääse vessaan, vaikka hätä olisi, se luo työhön ylimääräistä painetta ja heikentää työtyytyväisyyttä, Metsäketo-Korkalainen sanoo.

Metro Lauttasaaren asemalla.

Vuosia luottamusmiehenä toimineen Metsäketo-Korkalaisen mukaan on selvää, että ajopalveluita tilaava Helsingin seudun liikenne HSL on kiinnostunut asiakkaiden ajokokemuksista, ei kuljettajien työolosuhteista.

– Työnantajat varmaan ajattelevat, että kuljettajat ovat resurssi, joten työpäivät pitää pystyä suunnittelemaan tehokkaasti.

Vuosikausia myöhässä valmistuneen länsimetron kustannusarvio on tällä hetkellä noin 1,2 miljardia euroa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Julkis- ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n Motiivi-lehti.

Työnsuojeluvaltuutettu nyreissään pitkästä pidätyksestä

HKL:n työsuojeluvaltuutettu Merja Lehtinen kertoo Motiivi-lehdelle, että työnantajapuoli väläytti aluksi neljän tunnin taukoväliä. Nyt vessaan pääsee kahden ja puolen tunnin välein.

Oheisella videolla voit tehdä matkan koko Länsimetron läpi neljässä minuutissa.

Juttua korjattu 23.11.2017 kello 23.08: Toisin kuin jutun esirivissä ensin kerrottiin, liikennepäällikkö kommentoi kuljettajien käytössä olevia henkilöstövessoja, ei asiakasvessoja.

Juttua korjattu ja täydennetty 24.11.2017 kello 16.05: Jutussa mainitut WC-tilat eivät sijaitse Tiistilän kuilun huoltomontussa, toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin, vaan huoltomontusta on noin 400 metrin matka WC-tiloihin, jotka sijaitsevat maan pinnalle rakennetussa taukotilassa. Korjattu myös JHL:n koko nimeksi Julkis- ja hyvinvointialojen ammattiliitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?