Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

Elina Lampela muutti kahdeksan vuotta sitten Oulusta Milanoon. Paluu kylmään ja pimeään pohjolaan tuntuu vuosi vuodelta epätodennäköisemmältä.

Fabion ja Elinan 2-vuotias tytär puhuu kolmea kieltä: italiaa, suomea ja englantia.

23.11.2017 7:15

Pohjois-Italiassa asuva Elina Lampela, 33, muistaa elävästi, kun kuusi vuotta sitten Italiassa satoi tavallista enemmän lunta. Lampela oli lähdössä töihin, mutta italialainen poikaystävä ihmetteli, miksi hän menisi lumisateella töihin.

– Sanoin, että totta kai menen töihin. Lähdin pyörällä polkemaan juna-asemalle, mutta eiväthän junat kulkeneet normaalisti.

Asemalle saapuneet junat olivat aivan täynnä, eikä Lampelan onnistunut tunkeutua ihmismassan läpi täpötäysiin vaunuihin. Lopulta hän pääsi junaan ja työpaikalleen vain huomatakseen, että koulu oli lumisateen vuoksi suljettu.

– Poikaystävä oli ihan oikeassa, kun sanoi, että ”älä mene töihin, koska sataa lunta”.

Silti Italian ilmasto oli tärkein syy siihen, että Oulusta Milanoon 25-vuotiaana lähtenyt, vastavalmistunut luokanopettaja päätti jäädä maahan vielä senkin jälkeen, kun parisuhde italialaisen poikaystävän kanssa päättyi. Kovin kauaa Lampela ei ollut sinkkuna, kun hän löysi nykyisen puolisonsa, sisustusarkkitehtinä työskentelevän Fabion. Kaksi vuotta sitten parille syntyi tytär, Emma. Kesäkuussa pariskunta on menossa naimisiin Venetsiassa.

Emma Lampela on menossa ensi kesänä Venetsiassa Fabionsa kanssa naimisiin.

Italiassa ihaillaan suomalaista työmoraalia

Nykyään Lampela työskentelee skandinaavisen päiväkodin johtajana. Suomen ja Italian erilaiset ilmasto-olosuhteet näkyvät myös päiväkodin arjessa, sillä italialaislapset harvoin leikkivät ulkona, jos sataa vettä. Pohjoismaalaisia tapoja päiväkodissaan vaaliva Lampela on laatinut sellaisen käytännön, että lapset, joilla on mukana kumisaappaat, saavat käydä ulkona sateellakin.

– Kun tänään satoi vettä, lapset olivat aivan innoissaan ja hyppelivät lätäköissä. Kun kysyin lapsilta, mikä oli päivän mukavin juttu, niin yli puolet vastasi, että se kun sai olla sateella ulkona. Täällä vanhemmat pelkäävät vettä, kylmää ilmaa ja lunta. He tuntuvat ajattelevan, että vesisateella ei voi tehdä mitään.

2-vuotias Emma puhuu kolmea kieltä.

Kun Lampela kahdeksan vuotta sitten muutti Milanoon, hän sai samantien töitä englanninopettajana. Vuonna 2013 Lampela perusti skandinaavisen päiväkodin nykyiseen kotikaupunkiinsa Vigevanoon. Päiväkoti oli aluksi 20-paikkainen, mutta on sittemmin kasvanut yli kaksinkertaiseksi: vuosi sitten päiväkoti sai uuden koulurakennuksen. Suosittu englannin- ja italiankielinen päiväkoti on täynnä ja varauslistalla on nimiä ensi vuoden syyskuuhun.

Lampela on ylpeä siitä, että on kovalla työllä nostanut pystyyn menestyvän yrityksen ja saavuttanut arvostetun aseman nykyisessä kotikaupungissaan.

– Sitä ei itse lapsena tiennyt, kun pieneltä paikkakunnalta ponnisti tähän maailmaan, kuinka hyvin meillä asiat Suomessa ovat. Suomen turvallinen kasvuympäristö on se voimavara, joka täällä on valttia. Omassa yrityksessäni saan päivittäin kuulla kehuja korkeasta työmoraalistani. Vaikka olen pomona, niin voin kakkavaippaakin tarvittaessa vaihtaa.

Lampelan neljä vuotta sitten perustamasta skandinaavisesta päiväkodista on tullut huippusuosittu.

Lampela on huomannut ulkomailla asuessaan, kuinka vaatimattomia suomalaiset ovat. Hän uskoo, että suomalaiset eivät välttämättä itse ymmärrä, kuinka taitavia ja rehellisiä työntekijöitä he ovat.

– Täällä puhutaan paljon, mutta tehdään vähän. Suomessa se on juuri toisin päin. Sen on saanut omissa nahoissaan tuntea, kuinka arvostettuja suomalaiset maailmalla ovat.

Suomalainen koulujärjestelmä tunnetaan

Italiassa Suomen kansainvälistä mainetta niittänyt koulutusjärjestelmä tunnetaan hyvin. Italialainen koulu poikkeaa täysin suomalaisesta: esimerkiksi puukäsityöt, liikunta tai välitunnit eivät kuulu koulupäiviin lainkaan.

Päiväkodissa on lapsia kolmen kuukauden ikäisistä vauvoista kuusivuotiaisiin. 0–3-vuotiaat ovat päiväkodin puolella ja 4–6-vuotiaat esikoulun puolella.

– Täällä lapset aloittavat peruskoulun sinä vuonna, kun he täyttävät kuusi vuotta. Vanhemmat ovat pyytäneet, että avaisin tänne myös skandinaavisen peruskoulun ja meillä on tällä hetkellä suunnitelmasta rahoitusneuvottelut käynnissä.

Päiväkodin perustaminen oli Lampelalle helppoa, sillä avopuoliso auttoi byrokraattisten kysymysten kanssa. Suomalainen viiden vuoden yliopistokoulutus luokanopettajaksi toi uudelle yrittäjälle uskottavuutta. Lampela on Italiassa ylikoulutettu jopa luokanopettajaksi, sillä Italiassa peruskoulun luokanopettajat käyvät vain kolmen vuoden mittaisen koulutuksen.

– Italiassa suomalaiset luokanopettajat pystyisivät työskentelemään myös yliopiston opettajina.

Fabio, Elina ja Emma.

Ulkomailla Lampela on ymmärtänyt, kuinka toimiva ja hyvin suunniteltu suomalainen koulu on. Hän huolehtii jo nyt 2-vuotiaan tyttärensä koulunkäynnistä. Tytär on tällä hetkellä hoidossa samassa päiväkodissa, jonka johtajana äiti työskentelee. Tytär puhuu kolmea kieltä: suomea, italiaa ja englantia.

– Haluaisin ehdottomasti laittaa oman lapseni suomalaiseen kouluun ja se on täällä ainoa asia, joka vaivaa. Se riippuu kuitenkin monesta tekijästä. Avopuolisokin on yksityisyrittäjä, eikä puhu suomea kauheasti. Hänen olisi varmaan hankalampi jatkaa yritystoimintaa Suomessa kuin täällä.

Vapaampi työelämä ja myöhäisempi elämänrytmi

Italiassa arki on Lampelan mielestä monella tapaa Suomea vapaampaa: työpäivät ovat pidempiä kuin Suomessa, mutta työajat ovat liukuvia.

– Työnteko ei ole Italiassa yhtä intensiivistä. Täällä ihmiset menevät aamulla ensimmäiseksi kahvilaan, ostavat espresson tai cappuccinon ja siihen kaveriksi briossin. Kahvilareissulla kuuluu hirveä puheensorina heti aamusta ja ihmiset ovat kauhean iloisia.

Puolenpäivän aikaan työntekijät pitävät Italiassa tunnin tai kahden lounastauon, jonka aikana useimmat lähtevät pois työpaikoiltaan. Tapana on mennä syömään työporukalla ravintolaan, missä kahden ruokalajin ruoan kanssa voidaan juoda lasi viiniä.

– Täällä on sellainen välitön ilmapiiri, että niin hyvät kuin huonot tunteet näytetään herkästi. Ihmiset eivät ole pidättyväisiä, mikä on tosi iso ero Suomeen verrattuna. Kun joskus käyn Suomessa, tuntuu, että kaikki ovat niin hiljaisia ja korrekteja.

Lampela noudattaa päiväkodissaan pohjoismaisia tapoja.

Työpäivän jälkeen Italiassa harva suuntaa kotiin, vaan yleinen tapa on käydä työporukan kanssa aperitiiveilla. Sitten keskustellaan, juodaan vähän viiniä ja syödään pientä suolaista.

– Siitä pikkuhiljaa lähdetään kotiin. Vaikka täällä kello on puoli yhdeksän ja olen pienen lapsen äiti, olen vasta valmistelemassa iltaruokaa. Se ei ole mikään iltapala, vaan ihan kunnon illallinen. Se on päivän ainoa hetki, jolloin koko perhe istuu ruokapöydän ääreen.

Lampelan Italiassa vierailleet sukulaiset ovat välillä ihmetelleet, kun lapset kulkevat myöhään asti aikuisten mukana ravintoloissa. Italiassa lapset tottuvat pienestä pitäen myöhäisempään elämänrytmiin. Pienetkään lapset eivät mene nukkumaan seitsemältä tai kahdeksalta illalla.

– Emmakin on noin pieni (2-vuotias), mutta hän on tottunut siihen, että istutaan rattaissa tai pöydässä niin kauan kuin syödään. Lapset saattavat istua parikin tuntia aikuisten kanssa. Mukana voi olla ajanvietteenä värityskirjaa, pelejä tai jopa kännykkää tai ipadia, mutta ruoan aikana ollaan pöydän ääressä.

Vaikka Italiassa viiniä saatetaan juoda työpäivän aikana lounaalla, juomakulttuuri ei ole humalahakuista. Vaikka viiniä myydään ruokakaupoissa, kaduilla ei näy humalaisia ihmisiä.

– Viiniä juodaan ruoan kanssa ja maun vuoksi. Italialaisten välitön ja puhelias luonne tekee sen, että he eivät tarvitse alkoholia vapautumiseen.

”Täällä ei kuule koko masennus-sanaa”

Lampela uskoo, että positiivisen mielialan ylläpitoon auttaa se, että Italiassa aurinkoa ja valoa riittää läpi vuoden.

– Ilmasto vaikuttaa niin moneen asiaan. Kun aurinko näkyy, siitä saa energiaa. Suomessa pimeä kausi on aika pitkä, mikä saattaa näkyä kaamosväsymyksenä tai jopa -masennuksena. Täällä ei kuule koko masennus-sanaa.

Italiassa myös tuntemattomat juttelevat toisilleen esimerkiksi kaupoissa tai kahviloissa. Muut ihmiset otetaan myös toisella tavalla huomioon kuin Suomessa: anteeksi pyydetään herkästi ja tuntematonta autetaan heti, jos esimerkiksi kassajonossa jotain putoaa maahan.

– Suomessa, jos joku törmää toiseen, sanotaan vain, että ”oho”. Täällä ollaan tosi ystävällisiä. Mutta ystävällisyyteen ei pidä suhtautua liian hyväuskoisesti, koska hyväuskoisuutta käytetään helposti hyväksi. Täällä täytyy osata erottaa jyvät akanoista.

Toisaalta Italiassa on Suomea turvattomampaa. Lampela ei jätä käsilaukkua koskaan viereiselle penkille julkisessa kulkuvälineessä. Olkalaukku pitää olla suljettuna, vaikka menisi lähikauppaan. Autoon ei voi jättää mitään näkyville, eikä pyörää voi jättää julkiselle paikalle. Muutama vuosi sitten Lampela sai tuntea nahoissaan, miten varomattomalle voi käydä. Hän oli jättänyt hetkeksi auton takapenkille käsilaukun, jossa oli päiväkodin kassarahat ja uimakoulurahat käteisenä. Kun hän tuli puolen tunnin päästä takaisin, auton takaikkuna oli rikottu, renkaat puhkottu ja käsilaukku oli tiessään.

– Minulle iski kauhea paniikki, koska siellä oli myös kaikki henkilökohtaiset paperini, ajokorttini, pankkikorttini ja luottokorttini.

Myöhemmin lenkkeilijä löysi laukun ja Lampelan henkilöpaperit läheisestä puistikosta ja toimitti ne läheiselle poliisilaitokselle. 3000–4000 euroa käteistä rahaa jäivät kuitenkin sille tielleen.

– Se on ollut sellainen opetus, että mitään ei saa jättää mihinkään milloinkaan.

Paluu tuntuu epätodennäköiseltä

Suuren maailman vaaroista huolimatta Italia on yllättänyt positiivisesti myös julkisella terveydenhuollollaan: systeemissä jokaisella on oma lääkäri, johon voi ottaa yhteyttä aamusta iltaan. Lääkäriin pääsee samana päivänä, eikä siitä tarvitse maksaa mitään.

– Toisaalta esimerkiksi hammashuoltoa ei ole julkisella puolella lainkaan, vaan lasten suuhygienia jää täysin vanhempien vastuulle. Jos on jotain ongelmaa, niin silloin pitää mennä yksityiselle puolelle. Suomessa terveydenhuoltojärjestelmä on kaiken kattava, mutta täällä on helpompi päästä lääkärin vastaanotolle. Se on ollut yllättävä asia.

Lampela ei tiedä, voisiko hän enää palata kylmään ja pimeään pohjolaan. Italian vuosien aikana elämässä on ehtinyt tapahtua paljon: 25-vuotiaasta huolettomasta nuoresta on tullut pitkää päivää painava 33-vuotias yrittäjä ja äiti. Samaan aikaan myös ystävät Suomessa ovat perustaneet perheen ja asettuneet aloilleen.

– Tulin tänne pitämään hauskaa ja katsomaan maailmaa. Elämäntilanne on nyt niin erilainen, että itsensä repiminen täältä tuntuu vaikealta. Pystyisinkö jättämään kaiken sen, minkä olen saanut kovalla työllä aikaan? Suomessa on perhe ja olen ylpeä suomalaisuudestani, mutta aika epätodennäköiseltä paluu tällä hetkellä tuntuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?