Ministeri avaa ajatusta äitiyspakkauksen nimen muuttamisesta – aihe puhuttaa suomalaisia: ”Miten olisi seksin seuraus -pakkaus”

rac

Julkaistu:

Äitiyspakkaus
Annika Saarikko ei näe mahdollista äitiyspakkauksen nimenvaihdosta sukupuolineutraaliuden korostamisena, vaan molempien vanhempien ja vauvan esiin nostamisena.
Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että Kela pyytää verkkosivuillaan suomalaisilta ehdotuksia äitiyspakkauksen uudeksi nimeksi. Myös paketin nykyisen nimen äänestäminen on mahdollista.
  • Katso jutun alussa olevalta videolta, miten äitiyspakkaus on muuttunut 60 vuoden aikana.
Kela kertoo asiasta julkaisemassaan tiedotteessa haluavansa herättää keskustelua siitä, pitäisikö pakkauksen nimen ottaa paremmin huomioon kaikki perheet.

– Syrjiikö äitiyspakkauksen nimi isiä? Kelan tekstissä pohditaan.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kertoo tiedotteessa, että Kela haluaa kohdella kaikkia tasapuolisesti. Hänen mukaansa asiakkaita kuunnellaan, ja siksi myös äitiyspakkauksen nimestä on keskusteltu laajasti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kommentoi aiheesta Kelalle antamassaan haastattelussa, että hän näkisi mielellään pakkauksella uuden nimen, sillä hän uskoo, että nimen vaihtaminen ilahduttaisi monta isää.

Annika Saarikko kertoo nyt IS:lle, että ajatus äitiyspakkauksen nimen muuttamisesta nousi esille tämän syksyn budjettiriihessä.

– Kun hallitus sopi lisärahasta äitiyspakkaukseen jokaiselle suomalaiselle vauvaa odottavalle perheelle ensi vuodesta alkaen, samassa yhteydessä virkamiesten kanssa pohdittiin, onko laissa muita muutostarpeita. Esiin nousi nimi.

Saarikko sanoo keskustelleensa äitiyspakkauksen kehittämisestä myös Kelan pääjohtajan kanssa.

Hän kertoo olevansa Kelan nimikilpailun käynnistymiseen tyytyväinen ja suhtautuvansa avoimin mielin kilpailun tulokseen aikanaan.

– Pakkauksen nimi lähtee nyt äidistä, vaikka tuotteista valtaosa on suunnattu vauvalle. Lisäksi pakkauksen saaminen on suuri ilon hetki koko perheelle, myös isälle. Tämän vuoksi asiaa saa minusta avoimesti pohdiskella.

– En itse ajattele tätä niinkään sukupuolineutraaliutta korostavana muutostarpeena, vaan molempien vanhempien ja pakkauksen kohteen, vauvan, esiin nostamisena, hän jatkaa.

 

En itse ajattele tätä niinkään sukupuolineutraaliutta korostavana muutostarpeena, vaan molempien vanhempien ja pakkauksen kohteen, vauvan, esiin nostamisena

Saarikon mukaan nimen muuttamisen suhteen ei kuitenkaan kannata tehdä äkkipikaisia ratkaisuja, sillä pakkaus on hänen mukaansa ”suomalaisen perhepolitiikan hohtavin timantti, jota on käsiteltävä varoen.” Hän toteaa julkisesta keskustelusta olevan pääteltävissä, että pakkauksen nimi ja ajatus sen muuttamisesta herättää intohimoja moneen suuntaan.


Uutisointi pakkauksen nimen mahdollisesta muuttamisesta onkin herättänyt monissa ajatuksia ja tunteita. Ilta-Sanomien Facebook-sivuilla asiaa innostuttiin kommentoimaan vilkkaasti.

Ilta-Sanomat kokosi juttuun kommentteja Ilta-Sanomien Facebookissa asian ympärillä käydystä keskustelusta.

Suurimmassa osassa kommentteja hämmästeltiin sitä, miksi äitiyspakkauksen nimi tarvitsisi muuttaa. Suuressa osassa kommentteja toimintaa nimen mahdollisen muuttamisen suhteen pidettiin ajanhaaskauksena, jonka sijaan voisi keskittyä tärkeämpiinkin asioihin.

– Äitiyspakkaus on historiallinen nimi ja kelpaa nykyaikanakin. Energian voi käyttää perheiden ja lasten tukemiseen. Asiat tärkeysjärjestykseen.

– Minä olen jo niin loukkaantunut vakavasti pelkästään siitä ajatuksesta että he kehtaavat edes ajatella muuttaa äitiyspakkauksen joksikin muuksi.

– Äidinhän siellä neuvolassakin pitää käydä saadakseen pakkauksen. Ja äiti synnyttää lapsen. Äitiyspakkaus sen kuuluu olla niin kauan, kun äiti odottaa ja synnyttää. Sitten, kun se homma siirtyy isille, niin nimenvaihtoa voi harkita.

– Se on äitiyspakkaus, jonka saa äitiysavustuksena. Jos joku isä vetää siitä herneenpalon nenäänsä, niin aivan sama!

”Keneltä se on pois, jos nimi muuttuu?”

Osassa kommentteja oltiin sitä mieltä, että pakkauksen nimen voi hyvin muuttaakin.

– Onhan tämä Kelan pohdinto turhanpäiväinen, mutta keneltä se on pois jos nimi muuttuu? Vastasyntynyttä se tuskin haittaa.

– Laittakaa sen nimeksi vaikka vauvapakkaus, ei syrji ketään nyt eikä jatkossa. Jos on ihan pakko taas jotain muuttaa.

Onko kukaan isä koskaan loukkaantunut?

Monet kommentoijat kertoivat uskovansa, ettei pakkauksen nimi hetkauta isiä suuntaan tai toiseen.

– Onko kukaan isä ikinä loukkaantunut äitiyspakkauksen nimestä?

– Ei varmaan ole vielä yksikään isä stressannut siitä, minkä niminen tuo pakkaus on.

– Tärkeyslistalla tämä tulee jossain järjestysluvulla 987 654.

Toisaalta isäportaasta tuli myös nimenmuutosta puoltavia kommentteja. Vakavampia, ja vähemmän vakavia sellaisia.

– Itse olen isänä käyttänyt paketin sisältöä ihan siinä missä äitikin, enkä oikein tajua, miksi tämä hieno paketti pitäisi liittää nimenomaan äitiin.

– Nyt voi isäkin saada jotain kivaa Kelan paketista. Olisiko siellä kaljoittelun starttipaketti ja pitkävetokuponkeja? Kyllä taas maailma on hitusen verran parempi.

Vauvapakkaus, perhepakkaus, sinappikonepakkaus

Yleisimmin uudeksi nimeksi kannatettiin vauvapakkausta tai perhepakkausta. Osalla oli uusiin nimiehdotuksiin humoristinen lähestymistapa.

– Jos halutaan tasa-arvoa, niin tehdään isyyspakkaus rinnalle ja sitten vielä vahinkopakkaus vahingossa tulleille.

– Miten olisi ”seksin seuraus -pakkaus.” Ei sorsi ketään.

– Laitetaan sinappikonepakkaus, niin Kelan ei tarvitse pohtia tätä päivästä toiseen!

Kohta meillä ei syödä siskonmakkarasoppaakaan

Osassa kommentteja pohdittiin myös muun muassa sitä, onko esimerkiksi sukupuolineutraalien termien suhteen menty liian pitkälle.

– Pitäisi varmaan keksiä keino miten saadaan isät myös synnyttämään, etteivät he vaan tunne itseään syrjityiksi.

– Syrjiiköhän työntekijä-nimike työttömiä, pitäisikö tämäkin muuttaa neutraaliksi?

– Kyllä kaikesta jaksetaan vikistä. Kohta meillä ei syödä siskonmakkarasoppaakaan, kun syrjintä.

Eräässä kommentissa esille tuotiin näkemys myös perhepakkaus-nimen ongelmallisuudesta.

– Mikä ihmeen perhepakkaus: ei kaikilla äideillä ole edes perhettä ennen lapsen syntymää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt