Pelastusarmeija sai runsaasti kiitosta viime kesänä Huono onni voi kohdata kenet tahansa -keräyskampanjasta, jonka keulakuviksi olivat suostuneet presidentti Tarja Halonen ja peliyhtiö Rovion kautta kuuluisuuteen noussut Peter Vesterbacka.
Erityisesti Halosen kuvat saivat julkisuudessa hehkutusta siitä, kuinka rohkeasti presidentti oli heittäytynyt rooliinsa vähäosaisensa ja kodittomana kadunnaisena.
Kampanjakuvassa Halonen istuu ankeilla kiviportailla vieressään muutama kassi ja betoniseinään piirretty graffiti. Vaatteet näyttävät sieltä täältä päälle haalituilta, ja kasvoilta heijastuvat kovan elämän tuomat ankeat mietteet.
Paitsi että tuoreimman tiedon mukaan kuvassa ei istukaan Tarja Halonen koko omalla kehollaan, vaan kyseessä on ainoastaan häntä muistuttava sijaishenkilö.
Tarja Halonen esiintyi Pelastusarmeijan mainoskampanjassa.
Halonen paljasti kuuluisan kuvan taustan vastikään pietarilaisen Fontanka-uutissivuston haastattelussa, kun toimittaja Jevgeni Bogdanov kyseli presidentiltä tämän erilaisista projekteista mainiten nimeltä Pelastusarmeijan kuvan Halosesta kodittoman naisen roolissa.
– Ai niin. Nyt voitte katsoa, miltä minä näytän ilman photoshoppausta, Halonen naurahti ensin toimittajalle ja ryhtyi sitten kuvailemaan laitapuolenkulkijakuvan ottoprosessia tarkemmin.
– Kerron teille, miten asia oikeasti meni. He käyttivät photoshoppausta, koska he eivät halunneet vaivata minua kovasti, Halonen kertoi.
Halosen mukaan portailla oikeasti istuvan naisen vartaloon liitettiin myöhemmin kuvankäsittelyllä hänen kasvonsa.
– He löysivät naisen, joka muistutti minua ulkoisesti, ja he ottivat vain minun kasvoni.
Photoshoppausta käytettiin Halosen mukaan myös siinä vaiheessa, kun kuvaan lisättiin aitoa katuelämän tunnelmaa.
– Minulle sanottiin sen jälkeen: Saammeko tehdä kuvasta vähän realistisemman näköisen? Ja minä vastasin: Tietysti, miksipä ei?
Peter Vesterbacka Pelastusarmeijan mainoksessa.
Vaikka Halosen paljastus kuvan ottoprosessista tulee varmasti monelle kuvaa ihastelleelle suomalaiselle yllätyksenä, presidentti itse vaikuttaa suhtautuvan asiaan rennosti. Hän kertoi kuvan taustasta selvästikin omasta aloitteestaan Fontankalle, ikään kuin pienenä kulissien takaisena anekdoottimaisena yksityiskohtana.
Halonen pääsi muistuttamaan haastattelussa myös Pelastusarmeijan varainkeruukampajan vakavasta tausta-ajatuksesta:
– Tempauksen tarkoituksena on näyttää, että epäonni voi kohdata ketä tahansa.
Tähän mennessä kampanjakuvasta on puhuttu julkisuudessa aivan kuin Halonen olisi itse istahtanut kuvausta varten kalliolaisille portaille. Esimerkiksi Pelastusarmeijan tiedotteessa viime kesäkuussa kerrottiin, että Halonen ja Vesterbacka ”ovat kuvauttaneet itsensä vähäosaisina kanssakulkijoina”.
Esimerkiksi IS uutisoi tuolloin kampanjan käynnistymisestä ja otsikoi Pelastusarmeijan tiedotteeseen pohjanneen uutisjuttunsa seuraavasti: ”Tarja Halonen poseeraa hätkähdyttävässä kuvassa laitapuolen kulkijana – kasvoissa näkyvät kovan elämän jäljet”.
Kuvien tekijänoikeuksia hallussaan pitävä valokuvaaja Anton Sucksdorff kertoi tosin hieman viitteellisesti kesäkuussa Ylen haastattelussa, että Halosen kuvaan on liitetty useita elementtejä. Ylen jutussa asia on ilmaistu seuraavasti: ”muun muassa tiukan aikataulun takia kuva on yhdistelmä useammasta elementistä eikä sen perusteella siis voi paikantaa sitä täysin”.
Presidentin kuvan ottopaikan kerrottiin olleen suljetulla alueella, jotta ulkopuoliset eivät olisi päässeet ihmettelemään vähävaraisen näköistä presidenttiä ennen valmista kuvaa. Jutussa annetaan myös ymmärtää, että portailla istuu nimenomaan Halonen itse ja kerrotaan muun muassa, kuinka ”Halosen päällä olevat vaatteet saatiin Pelastusarmeijalta”.