Eduskunta pui EU-asioita – ”Tässä vaiheessa ei luoda yhteistä puolustusta”

Eduskunta on keskustellut pääministerin ilmoituksesta ajankohtaisista EU-asioista.

Kokoomuksen Anne-Mari Virolainen piti ryhmäpuheenvuoron eduskunnan keskustellessa EU-asioista. Sdp:n Tytti Tuppurainen arvosteli hallituksen EU-politiikkaa passiivisuudesta.

22.11.2017 15:29

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertaili omassa puheessaan, mitä EU:ssa on meneillään ja mitä Suomi on EU:ssa tehnyt.

– Suomen lähtökohta on selvä. Olemme yhdessä vahvempia ja vaikuttavampia kuin erikseen. Mieluummin siis yhdessä ja enemmän kuin erikseen ja vähemmän. Paikkamme on vaikuttamisen eturintamassa, Sipilä sanoi EU-keskustelun avauspuheessaan.

Sipilä määritteli kuusi asiakokonaisuutta, jotka ovat EU:ssa nyt ja tulevaisuudessa keskeisesti esillä. Sipilä nosti esille turvallisuus- ja puolustusyhteistyön, maahanmuuttopolitiikan, rahaliiton kehittämisen, ilmastopolitiikan, vapaakaupan puolustamisen ja EU:n sosiaalisen ulottuvuuden kehittämisen.

Keskustan ryhmäpuhuja, kansanedustaja Matti Vanhanen vakuutteli, että EU:sta ei tule liittovaltiota.

– On myös selvästi sanottava, että unionista ei ole tulossa eikä kehittymässä liittovaltiota. Olin Suomen neuvottelijana kahdessa suuressa perussopimusmuutoksessa ja voin vakuuttaa, että suurin osa jäsenvaltioista ei todellakaan halua liittovaltiota. Sellaiset muutokset eivät mene läpi, ex-pääministeri Vanhanen lausui.

Kokoomuksen ryhmäpuhuja, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen puolestaan puhui EU:n puolustus- ja turvallisuusyhteistyön lisäämisestä. Virolaisen mukaan EU: ei ole luomassa yhteistä puolustusta..

– Haluamme vahvistaa kriisinhallintaa lähialueilla, hybridi- ja kyberuhkien torjuntaa, terrorismin ja laittoman maahanmuuton vastaisia toimia, eikä vähiten puolustusteollisuuden kilpailukykyä. Suurin osa EU-maista kuuluu Natoon, joka on niiden sotilaallinen puolustusratkaisu. Kyse on siis työnjaosta; EU täydentää, ei korvaa, Naton tuomaa turvallisuutta.

– Kaikki syvenevä turvallisuusyhteistyö on etumme. Samalla tulee olla realisti: EU ei ainakaan tässä vaiheessa luo yhteistä puolustusta. Suomen on välttämätöntä huolehtia oman kansallisen puolustuskykynsä kehittämisestä ja tehtävä ratkaisunsa siitä käsin, Virolainen sanoi.

Kolmas hallituspuolue, niin sanottujen soinilaisten sininen tulevaisuus, määritteli oman EU-linjansa.

– Sininen tulevaisuus on EU-kriittinen puolue, joka punnitsee EU-yhteistyötä sinivalkoiset silmälasit päässä. On hyvä, että Suomen EU-politiikasta on tämän hallituksen aikana tullut rakentavalla tavalla aikaisempaa kriittisempää, ryhmäjohtaja Simon Elo (sin) sanoi.

– Sininen tulevaisuus kannattaa EU:ta joka keskittyy edistämään kaupankäyntiä ja kansainvälisyyttä. Kaikkeen me emme sano ei. Suomi on viety EU:hun ja euroon. Siellä olemme ja tätä rahaa käytämme, kuten ulkoministeri Timo Soini kirjoitti Maaseudun tulevaisuudessa, Elo jatkoi.

Oppositiopuoleista Sdp kritisoi hallitusta passiivisesta EU-politiikasta.

– Suomi ei voi katsella sivusta eurooppalaista yhteistyötä. On etujemme mukaista vaikuttaa vahvasti kehitykseen. Jääminen peränpitäjäksi tai ulkokehälle ei käy, sillä päätökset vaikuttavat meihin joka tapauksessa. Mitään suojavyöhykettä ei meille siunaannu. Parhaiten käytämme valinnanvaraamme hakeutumalla aktiivisesti eturiviin, ryhmäpuhuja Tytti Tuppurainen (sd) sanoi.

– EU ei ole jotain joka vain tapahtuu meille. EU on asia, johon me voimme vaikuttaa. Se on parasta tehdä yhdessä, tillsammans, Tuppurainen jatkoi.

Perussuomalaisten puheen pitänyt kansanedustaja Laura Huhtasaari totesi, että he ovat ainoa liittovaltion vastustaja ja muut puolueet EU-puudeleita.

– EU:n suunta on liittovaltio. Vain Perussuomalaiset vastustavat tätä kehitystä. Muut puolueet ovat EU:n puudeleita, Huhtasaari lausui.

Huhtasaari kritisoi kovin sanoin kokoomusta ja keskustaa

– Kokoomuksella koti on Euroopassa. Keskusta haluaa Suomeen islamilaisia arvoja ja isänmaata on myyty kansainvälisille sijoittajille ja suomalaisilta viedään salamitaktiikalla oikeus päättää omasta kohtalostaan itse. EU:n liittovaltio etenee joka alueella. Meille tulee yhteinen sosiaalipolitiikka, yhteinen armeija, yhteinen turvapaikkapolitiikka ja yhteinen rahapolitiikka, Huhtasaari näki.

Ryhmäpuheiden jälkeen alkaa yleiskeskustelu EU-politiikasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?