Ei tuomiota raiskauksesta, sillä 10-vuotiaan uhrin ei katsottu vastustelleen – lakialoitteen tehnyt kansanedustaja tyrmistyi

Kansanedustaja Leena Meri oli jo käräjäoikeuden tuomion jälkeen jättänyt lakialoitteen, jotta jatkossa samankaltaisista rikoksista tulisi tuomio törkeästä raiskauksesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri jätti tapausta sivuavan lakialoitteen jo asian käräjäkäsittelyn jälkeen.

22.11.2017 12:27

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri pöyristyi hovioikeuden ratkaisusta säilyttää 23-vuotiaan Juusuf Muhamed Abbudin tuomio lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ennallaan. Hovioikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska 10-vuotiaan uhrin vastustelusta ei ollut näyttöä.

Meri teki käräjäoikeuden tuomion jälkeen lakialoitteen, jonka tarkoituksena oli lisätä raiskauksen tunnusmerkistöön kohta nuoren iän aiheuttamasta kehittymättömyydestä.

– Silloin syyttäjän ei tarvitsisi enää erikseen todistella sellaisia seikkoja kuin avuttomuus tai sairaus. Mielestäni on itsestäänselvä asia, ettei 10-vuotiaalta voi odottaa sellaista tahdonmuodostusta, että hän voisi antaa suostumuksen sukupuoliyhteyteen. Ei missään tapauksessa, Meri sanoo.

Lakialoite on tällä hetkellä lakivaliokunnassa. Meri vetoaa muihin kansanedustajiin, että aloite vietäisiin eteenpäin.

– Onhan tuo aivan oikeustajun vastaista, että spekuloidaan 10-vuotiaan suostumuksella. Kyllä me vaadimme silloin 10-vuotiaalta ihan liikaa, Meri sanoo.

– Monesti puhutaan, miksi tuomioistuimet tekevät sellaisia tai tällaisia ratkaisuja. Jos ne ovat meidän oikeustajun vastaisia tai eivät vastaa teon moitittavuutta, silloin eduskunnan pitää toimia ja muuttaa kyseistä pykälää.

Lakimuutos ei vaikuttaisi 10-vuotiaan tytön tapaukseen. Meri haluaisi kuitenkin varmistaa, että vastaisuudessa samankaltaisesta rikoksesta saisi tuomion törkeästä raiskauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?