Suomalais­asiantuntija: Saksan vakaa hallitus on EU:n elinehto

Julkaistu:

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan vakaa ja toimintakykyinen hallitus Saksassa on elinehto myös Euroopan unionille.
Saksan hallitustunnustelujen epäonnistuminen voi hänen mukaansa varjostaa odotuksia, joita EU:ssa on pantu Saksan ja Ranskan yhteistyölle.

– Ei siitä mihinkään päästä, että Saksa on EU:n johtovaltio, Tiilikainen sanoo.

Jos Saksassa ei ole poliittiseen tukeen nojaavaa enemmistöhallitusta, maan on Tiilikaisen mukaan vaikea muotoilla kantojaan muun muassa talous- ja rahaliitto Emun uudistamiseen, jossa Saksalla on ollut näkemyseroja Ranskan kanssa.

Tiilikaisen mukaan EU:ssa on jännitteisen ajan jälkeen ollut tänä vuonna havaittavissa myönteistä energiaa ja helpotusta pahimpien kriisien hellittämisestä.

–Voi olla, että se siitä hiukan hiipuu, jos ei päästä tarttumaan toimeen kovin pikaisesti vaan tulee spekulaatioita tai valmistautuminen uusiin vaaleihin, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista julistaa epävakauden kauden alkaneen tai EU:n uudistuspolitiikan epäonnistuneen.

–Pitäisin tässä vaiheessa tulkinnat vielä aika maltillisina. Odotetaan nyt lähipäivät, mitä tästä tulee, Tiilikainen sanoo.

Hänen mukaansa eräs keskeinen kysymys on se, miten hallitusyhteistyöstä tähän saakka kieltäytyneet Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) punnitsevat puolueen omaa etua suhteessa laajempaan eurooppalaiseen etuun. SPD:n Eurooppa-politiikka kun on Tiilikaisen mukaan kuitenkin ollut paljolti samoilla linjoilla kristillisdemokraattien kanssa ja yhdessä puolueet saisivat muodostettua enemmistöhallituksen.

–Kumpi painaa enemmän vaakakupissa, sinne se paine suuntautuu, Tiilikainen arvioi.

Hollannin ulkoministeri totesi tänään, että Saksa on Euroopassa erittäin vaikutusvaltainen, ja sen on vaikea tehdä päätöksiä, jos hallituksella ei ole mandaattia.

– On huono uutinen Euroopalle, että Saksan hallituksen muodostamisessa menee vähän kauemmin, ulkoministeri Halbe Zijlstra sanoi toimittajille saapuessaan EU:n ulkoministerien kokoukseen maanantaina.

Ziljstra huomautti myös, että Hollannissa hallituksen muodostamiseen meni seitsemän kuukautta, joten vielä on hänestä liian aikaista puhua uusista vaaleista Saksassa.