”Yököttävää sikailua, pitäkää tunkkinne” – Näin IS:n lukijat kommentoivat Teollisuusliiton johdon palkankorotuksia

Puheenjohtajan Riku Aallon huima palkankorotus sai aikaan jäsenten joukkopaon Teollisuusliitosta. Aihe puhutti myös IS:n verkkosivuilla.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon palkankorotus nousi julkisuuteen pian liiton valtuuston hyväksyttyä uuden työehtosopimuksen, joka korottaa työntekijöiden palkkoja kahden vuoden aikana keskimäärin 3,2 prosenttia.

Ilta-Sanomat uutisoi, että Teollisuusliitto on nostanut aiemmin syksyllä Aallon palkkaa yli 60 prosenttia 9 266 eurosta 14 900 euroon.

1. varapuheenjohtajan Turja Lehtosen palkka nousi noin 30 prosenttia 7 662 eurosta 9 900 euroon.

Päätökset palkkojen nostamisesta teki Teollisuusliiton liittohallitus, joka perusteli päätöstä muun muassa sillä, että työ on henkisesti raskasta ja siinä ollaan koko ajan julkisuudessa.

– Meidän puheenjohtajien palkat olivat alle keskiarvon. Tästä syystä päätimme vähän nostaa niitä. Puheenjohtajilla on iso vastuu, kun on iso työnantajavastuu ja taloudellisella puolellakin on kyse isoista asioista, Teollisuusliiton valtuuston puheenjohtaja Jyrki Levonen kommentoi IS:lle.

Liittohallituksen mukaan johtajien palkkoja verrattiin muihin liittojohtajiin sekä keskusjärjestöjen puheenjohtajiin.

Johdon palkankorotukset tulistuttivat myös Teollisuusliiton jäsenet. Suuttuneimmat ovat jo eronneet liitosta ja pitkäaikaisetkin jäsenet pohtivat nyt samaa.

Puuliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ja Metalliliitto yhdistyvät yli 220 000 jäsenen suurliitoksi vuoden 2018 alusta.

Näin uutisia kommentoitiin IS:n verkkosivuilla

Uutiset palkankorotuksista aiheuttivat vilkasta keskustelua myös IS:n verkkosivuilla.

Nimimerkki ”Nälkäkurki” ihmettele Teollisuusliiton valtuuston käsitystä vähäisestä korotuksesta:

Jos tuo palkannosto on "vähän", niin mikä mahtaa olla sitten "runsas korotus"? Pienellä eläkkeellä elävän horisontista tuollainen nosto on jo synti.

Nimimerkin ”Logiikka pelaa” mukaan puheet eivät vastaa tekoja:

Eräät kyllä jaksaa aina valittaa yksityisten yritysten johtajien palkoista samalla kun makselee kiltisti tämänkin ay-pampun viiden tonnin palkankorotuksen.

Nimimerkki ”O tempora!” kommentoi seuraavasti:

Herrat taisivat unohtaa, että suomen kielessä on sellainenkin sana kuin "kohtuus"

”Pistetään vähän lisää” kommentoi näin:

Herrat eivät tietenkään korottaneet omaa palkkaansa, mutta saunavuorot taitavat olla hallituksen jäsenten kanssa yhteiset.

”Iso-Jorma” on jo menettänyt uskonsa johtoon:

Onhan se päivänselvää että noin käy, käsittämätön munaus Teollisuusliitolta kaiken kaikkiaan. Tai sitten he eivät kerta kaikkiaan välitä siitä mitä väki ajattelee?

”Melkein samassa veneessä” uskoo, että tämä on vain alkua korotuksille:

Loistavasti johdettu palkankorotus: pyytämättä, tietämättä, tiedottamatta, ajoittamatta, yllätyksenä, seurauksia miettimättä. Ei ihme että johtamisesta maksetaan! Ja nyt kun iso pomo sai kunnolla, niin sitten solidaarisuuteen vedoten pikkupomoille seuraavaksi. Ja lopuksi jäsenmaksujen korotus?

”Tämä poika eroaa ammattiliitosta tänään”

Osassa liiton jäseniä kehotetaan eroamaan liitosta ja ihmetellään, miten suurempaa joukkopakoa ei ole jo syntynyt.

Nimimerkki ”Yölinjalla” kommentoi näin:

No niin sitä pittää, jos ei huoli vielä ole kuka liittoon haluaa kuulua - nyt olisi aika herätä. --- "Miksi meihin liittyisit, viemme vaan rahasi" - on SAKlaisen ammattiliiton uusi slogani.

Nimimerkki ”Helekelle” teki uutisten perusteella oman päätöksensä:

Onhan tuo hyvä korotus?? Eipä nuo johtajat työväen asioita aja. --- No kun oma tili heillä on kohdallaan, niin ei hätää.. no tämä poika eroaa ammattiliitosta tänään, sen päätti. Pitäkää tunkkinne.

”Ihmettelijänä” ei usko johtoa kiinnostavan jäsenten etu:

Arvon AY- jäsenet. Ymmärtäkää nyt jo vihdoinkin, että te olette liittojen pamppujen pelinappuloita. Heitä ei kiinnosta jäsenet, työttömistä puhumattakaan. Teillä jäsenillä on valta lopettaa tuollainen käytös.

”Yököttävää sikailua” vaatii jo Aallon erottamista:

--- Riku Aallonkin mopo on karannut käsistä jo aikapäivää sitten. Neuvottelee muille kympin korotuksia ja sitten ROSVOAA itselleen 5 tonnia kuussa lisää palkkaa. Kenkää tuollaiselle ketkulle ja äkkiä.

”Seikku” menetti uutisen myötä uskonsa ammattiliittoihin:

Olen aina ollut ammattiliittojen kannattaja mutta nyt meni maku, irti liitosta ja heti ja ammattiliitot ajettava alas niinkuin nykyinen trendi on. Ja vielä ammattiliitojen pomoille muhkeat verottomat bonukset vuosittain VVO:n vuokratuloista. Näille ketkuille ei riitä mikään.

Puolustajiakin palkankorotuksille löytyy.

Nimimerkki ”Lennard” kehottaa vertaamaan palkkoja:

On se tietysti hyvä että näitä duunarin AY-liikkeen johtajia ja heidän palkkojaan saa kommentoida täällä, koska tekevät niin tärkeätä työtä palkansaajien ja kansalaisten puolesta, että nykyiset palkat heillä ovat aivan lapsellisen pieniä jos verrataan esim. vaikka EK:n johtajien palkkoihin tai jonkun muun johtajan palkkaan. Ja vastuuhan Aallolla on vain kasvanut.

”Pulinatpois” on sitä mieltä, että Aalto on korotuksensa ansainnut:

Patruunat tienaa kuussa sen mitä Riku Aalto vuodessa eikä asiasta nouse mitään isoa haloota. Aalto on palkankorotuksensa ansainnut joten pulinat pois.

Herättääkö aihe edelleen mietteitä? Osallistu keskusteluun alla olevassa kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?