Kotimaa

Ursa: Maastoon on voinut pudota kymmeniä kiloja meteorin kappaleita

Julkaistu:

Lapin tulipallo
Tähtitieteellisestä yhdistyksestä on arvioitu, että torstai-iltana nähty tulipallo liikkui vain Suomen yllä.
Lapin taivasta halkonut meteori järjesti poikkeuksellisen valovoimaisen esityksen pimeässä torstai-illassa. Pitkäkestoinen ja kirkas tulipallo on maailmankin mittakaavassa harvinaisuus, sanoo tutkijatohtori Esko Gardner Turun yliopiston Tuorlan observatoriolta.

– Tämä on ollut huomattavasti isompi kuin yleisesti tapahtuu. Tulipalloja näkyy maailmanlaajuisesti jopa muutamia päivittäin, mutta ne ovat yleensä heikompia kirkkaudeltaan.

Tulipallo syntyy, kun aurinkokunnassa kovaa vauhtia liikkuva kivi- tai metallikappale törmää maapallon ilmakehään. Kitka sytyttää kappaleen palamaan.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan arvioiden mukaan meteori olisi syttynyt palamaan noin sadan kilometrin korkeudessa ja sammunut lopulta muutamassa kymmenessä kilometrissä. Palo kesti silminnäkijähavainnon mukaan jopa kahdeksan sekuntia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyllä se on kohtalaisen pitkä aika. Meteoriparven tähdenlennot kestävät usein sekunnin tai alle, sanoo Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Matias Takala.

Tulipallo tallentui sveitsiläisen Patrick Albrechtin Inarin-mökin riistakameraan. Video yllä.

Ursan mukaan tulipallon kirkkaus viittaa meteorin suureen kokoon. Alustavan arvion mukaan kappale on ollut kooltaan vajaat puolimetrinen, jos kyse on kivimeteoriitista.

Näköhavaintojen mukaan tulipallon putoamiseen liittyi jylinää, pamauksia ja ikkunoiden tärinää.

– Se saattaa olla viimeinen vaihe, jossa tulipallo pirstaloituu pienemmiksi kappaleiksi. Kappaleita voi ehkä löytyä Lapin alueella, Turun yliopiston Gardner arvioi.

Ursan mukaan maastoon on voinut pudota kymmeniä kiloja meteorin kappaleita. Suomen pinnalle tällaisia määriä päätyy Ursan mukaan noin kerran 15 vuodessa.

Matka päättyi Inarijärvelle

Takalan työryhmä mallintaa meteorin lentorataa. Perjantaisten tietojen valossa meteori näyttää matkanneen koko ajan Suomen yläpuolella.

– Näkyvä lentomatka on ainakin kymmeniä kilometrejä ja näyttäisi päättyneen Inarijärven alueelle, Takala sanoo.

Tulipallo tallentui myös Aurora Service Tours -firman revontulikameraan. Hurjasta tilanteesta video alla.


Näköhavaintoja tulipallosta tehtiin Pohjois-Suomen lisäksi Norjassa.

Lapin tulipalloa ei havaittu avaruudessa etukäteen, mikä on kuitenkin tavallista pienten asteroidien kohdalla. Avaruudessa liikkuvia suurempia ja mahdollisesti uhkaavia kappaleita kuitenkin seurataan tiiviisti, Turun yliopiston Gardner vakuuttaa.

– Esimerkiksi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa pyrkii löytämään 90 prosenttia maan lähellä olevista kappaleista, jotka ovat suurempia kuin 140 metriä.

Ursan tiedottaja Anne Liljeström ei usko tulipallon liittyvän Leonidien tähtiparven tähdenlentoihin, joita nähdään tähän aikaan vuodesta.

– Tämä on tällainen yksinäinen sankari, joka on mennyt siellä avaruudessa.

Kappaleet tieteellisesti arvokkaita

Ursan mukaan on erittäin harvinaista, että meteorin kappaleita löytyisi maastosta. Tutkimuksen kannalta ne olisivat kuitenkin arvokkaita.

– Tuoreet pudokkaat voivat olla sillä tavalla kiinnostavia, etteivät ne vielä ole täysin maapallon olojen saastuttamia, vaan niistä voi saada arvokasta tutkimustietoa asteroideista, Liljeström sanoo.

Jos epäilee löytäneensä tuoreen meteoriitin kappaleen, kehottaa Liljeström ottamaan sen talteen ja merkitsemään löytöpaikan huolellisesti. Kappaletta tulisi siirrellä esimerkiksi talousfolion avulla, ja se tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä.

Kappaleet voi toimittaa esimerkiksi Geologian tutkimuskeskukseen. Torstain putoamiseen liittyvät löydökset voi raportoida myös Ursalle.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  2. 2

   Helteet palaavat lähes koko Suomeen – keskiviikkona tapahtuu notkahdus

  3. 3

   Prinssi Charlesin riehakas puhe varasti show’n Harryn ja Meghanin häissä – vitsi Harry-vauvasta sai vieraat ulvomaan naurusta

  4. 4

   Yrsa Stenius on kuollut

  5. 5

   Tuomarifarssi ei unohdu – Olli Jokiselta suoraa puhetta Leijonien kokemasta huutavasta vääryydestä: ”Se oli ihan järkyttävää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Sara Forsbergilta shokkipäätös: ero ja muutto takaisin Suomeen – ”Sain tarpeekseni”

  3. 3

   Ensimmäinen suudelma! Tässä ovat Sussexin herttua ja herttuatar – lue täältä häiden kaikki käänteet

  4. 4

   Uskomatonta tähtiloistoa! Nämä kaikki julkkikset nähtiin Harryn ja Meghanin häissä – Elton John, Beckhamit, Oprah Winfrey...

  5. 5

   Prinsessa Dianan veljentyttären asu käänsi päitä – mallina uraa luova kaunotar häikäisi smaragdinvihreässä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Israel voitti vuoden 2018 euroviisut – äärimmäisen kiusallinen tilanne palkinnonjakotilanteessa

  2. 2

   Aviomies jätti vaimon ja kolme lasta 10 minuutissa – kaksi viikkoa myöhemmin uudelta rakkaalta tuli pöyristyttävä viesti

  3. 3

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  4. 4

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  5. 5

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  6. Näytä lisää