Asiantuntijat huolissaan Suomen kyvystä torjua Venäjän pelättyjä Iskander-ohjuksia: ”Meillä ei ole välinettä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat huolissaan Suomen kyvystä torjua Venäjän pelättyjä Iskander-ohjuksia: ”Meillä ei ole välinettä”

Ruotsi ostaa Yhdysvalloilta Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän. Asiantuntijat kaipaavat Suomelle torjuntakykyä pelättyä Venäjän Iskander-ohjusta vastaan.

17.11.2017 6:24

Ruotsi julkisti viime viikolla päätöksen ostaa amerikkalaisen Patriot-ohjusjärjestelmän.

– Ruotsin asevoimat kannattaa Patriotia uudeksi ilmatorjuntajärjestelmäksi, koska siinä on hyvä toimitusvarmuus ja ballististen ohjusten torjuntakyky, kerrottiin Ruotsin puolustusministeriön tiedotteessa.

Ruotsin mediassa on kerrottu, että Ruotsi hankkii ohjusjärjestelmän muun muassa Venäjän Kaliningradiin sijoittamien ballististen Iskander-ohjusten vuoksi. Ohjusten kantama yltää Kaliningradista yli Gotlannin ja syvällä Etelä-Ruotsiin.

Jutun alussa olevalla videolla kuvaa Iskander-ohjuksesta.

Myös prikaatikenraali evp, turvallisuusanalyytikko Juha Pyykönen arvioi, että Venäjän Iskander-ohjukset ovat syynä Ruotsin päätökseen hankkia Patriot-järjestelmä.

– Se on niitä vastaan. Patriotilla on jonkintasoinen kyky ohjusten torjuntaan. Alunperin se on ilmatorjuntaohjus, Pyykönen sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille Säätytalossa, jossa hän esitelmöi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan Globaali turvallisuus ja Suomi -seminaarissa.

Etelä-Koreassa käytössä oleva Patriot-järjestelmä.

Pyykösen mukaan Suomesta puuttuu Ruotsin hankkima ohjustentorjuntakyky ja kyseessä on Suomen kannalta ongelma, johon on löydettävä ratkaisu.

– On se siinä mielessä vakavaa, että meillä ei ole Iskander-ohjuksia vastaan välinettä. En tiedä, korjaantuuko se lähitulevaisuudessa.

Turvallisuusanalyytikko Juha Pyykkönen sanoo, ettei Suomella ole välineitä Iskender-ohjuksia vastaan.

Iskander M -ohjuksia on muun muassa Pietarin lähistöllä Lugassa reilun 200 kilometrin päässä Suomesta. Ohjusten kantama on vähintään 400 kilometriä ja niitä voidaan siirtää laukaistavaksi muualta. Iskanderit voi varustaa tavanomaisen taistelukärjen lisäksi myös ydinkärjellä.

Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri arvioi viime syyskuussa, että Ruotsi valitsee Patriot-järjestelmän. Lehti kirjoitti, että Ruotsi hankkii mahdollisesti Patriotiin israelilaiseen David’s Sling (Daavidin linko) -ohjusjärjestelmään perustuvia Skyceptor-ohjuksia, jotka toisivat paremman suojan Iskandereilta.

Puola kertoi viime kesänä aikovansa hankkia Skyceptor-ohjuksia Patriot-järjestelmään.

 On se siinä mielessä vakavaa, että meillä ei ole Iskander-ohjuksia vastaan välinettä. En tiedä, korjaantuuko se lähitulevaisuudessa.

Entinen ilmatorjunnan tarkastaja, eversti evp. Ahti Lappi arvioi Ilta-Sanomille syyskuussa, että Ruotsi voisi saada israelilaisohjuksella mahdollisuuden torjua Iskandereja. Suomen tilanne on hänen mukaan nyt ikävämpi.

– Ne yltävät puoleen Suomeen. Uhka on tiedostettu Suomessa jo vuosikausia, mutta torjuntaan ei ole otettu mitään kantaa. Pidän sitä selvänä heikkoutena. Jos uhka todetaan, siihen pitäisi vastata. Ruotsissa on ryhdytty nopeisiin toimenpiteisiin.

Zapad 2017 -sotaharjoituksissa syyskuussa testattiin myös Iskander-ohjuksia.

Lapin mukaan venäläinen Iskander-ohjus on hyvin vaikea maali.

– Se voi lentää epäsymmetrisesti. Yleensä ballistiset ohjukset lentävät symmetristä rataa. Koska Iskanderin lentorata voi vaihdella, se tekee torjunnan vaikeammaksi.

Ruotsin Patriot-järjestelmän toimituksen on määrä alkaa vuonna 2020 ja sen pitäisi olla valmiiksi asennettu vuonna 2025. Ruotsin valtion puolustusmateriaaliviraston mukaan hankinnan hinta ylittää miljardi euroa. Ruotsin uudeksi aseeksi Patriotin kanssa kisasi ranskalais-italialainen SAMP/T -ohjusjärjestelmä.

Molemmat ohjusjärjestelmät olivat mukana Ruotsin Aurora-sotaharjoituksessa viime syyskuussa.

Alla olevalla videolla tekniikan tohtori Matti Vuori arvioi Suomen kannalta huolestuttavinta ydinaseuhkaa ISTV:n Ydinasestudiossa 30.9.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?