Pilvi, Pälvi

Kotimaa

Asiantuntijat huolissaan Suomen kyvystä torjua Venäjän pelättyjä Iskander-ohjuksia: ”Meillä ei ole välinettä”

Julkaistu:

Puolustus
Ruotsi ostaa Yhdysvalloilta Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän. Asiantuntijat kaipaavat Suomelle torjuntakykyä pelättyä Venäjän Iskander-ohjusta vastaan.
Ruotsi julkisti viime viikolla päätöksen ostaa amerikkalaisen Patriot-ohjusjärjestelmän.

– Ruotsin asevoimat kannattaa Patriotia uudeksi ilmatorjuntajärjestelmäksi, koska siinä on hyvä toimitusvarmuus ja ballististen ohjusten torjuntakyky, kerrottiin Ruotsin puolustusministeriön tiedotteessa.

Ruotsin mediassa on kerrottu, että Ruotsi hankkii ohjusjärjestelmän muun muassa Venäjän Kaliningradiin sijoittamien ballististen Iskander-ohjusten vuoksi. Ohjusten kantama yltää Kaliningradista yli Gotlannin ja syvällä Etelä-Ruotsiin.

Jutun alussa olevalla videolla kuvaa Iskander-ohjuksesta.


Myös prikaatikenraali evp, turvallisuusanalyytikko Juha Pyykönen arvioi, että Venäjän Iskander-ohjukset ovat syynä Ruotsin päätökseen hankkia Patriot-järjestelmä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se on niitä vastaan. Patriotilla on jonkintasoinen kyky ohjusten torjuntaan. Alunperin se on ilmatorjuntaohjus, Pyykönen sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille Säätytalossa, jossa hän esitelmöi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan Globaali turvallisuus ja Suomi -seminaarissa.


Pyykösen mukaan Suomesta puuttuu Ruotsin hankkima ohjustentorjuntakyky ja kyseessä on Suomen kannalta ongelma, johon on löydettävä ratkaisu.

– On se siinä mielessä vakavaa, että meillä ei ole Iskander-ohjuksia vastaan välinettä. En tiedä, korjaantuuko se lähitulevaisuudessa.


Iskander M -ohjuksia on muun muassa Pietarin lähistöllä Lugassa reilun 200 kilometrin päässä Suomesta. Ohjusten kantama on vähintään 400 kilometriä ja niitä voidaan siirtää laukaistavaksi muualta. Iskanderit voi varustaa tavanomaisen taistelukärjen lisäksi myös ydinkärjellä.

Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri arvioi viime syyskuussa, että Ruotsi valitsee Patriot-järjestelmän. Lehti kirjoitti, että Ruotsi hankkii mahdollisesti Patriotiin israelilaiseen David’s Sling (Daavidin linko) -ohjusjärjestelmään perustuvia Skyceptor-ohjuksia, jotka toisivat paremman suojan Iskandereilta.

Puola kertoi viime kesänä aikovansa hankkia Skyceptor-ohjuksia Patriot-järjestelmään.

 

On se siinä mielessä vakavaa, että meillä ei ole Iskander-ohjuksia vastaan välinettä. En tiedä, korjaantuuko se lähitulevaisuudessa.

Entinen ilmatorjunnan tarkastaja, eversti evp. Ahti Lappi arvioi Ilta-Sanomille syyskuussa, että Ruotsi voisi saada israelilaisohjuksella mahdollisuuden torjua Iskandereja. Suomen tilanne on hänen mukaan nyt ikävämpi.

– Ne yltävät puoleen Suomeen. Uhka on tiedostettu Suomessa jo vuosikausia, mutta torjuntaan ei ole otettu mitään kantaa. Pidän sitä selvänä heikkoutena. Jos uhka todetaan, siihen pitäisi vastata. Ruotsissa on ryhdytty nopeisiin toimenpiteisiin.


Lapin mukaan venäläinen Iskander-ohjus on hyvin vaikea maali.

– Se voi lentää epäsymmetrisesti. Yleensä ballistiset ohjukset lentävät symmetristä rataa. Koska Iskanderin lentorata voi vaihdella, se tekee torjunnan vaikeammaksi.

Ruotsin Patriot-järjestelmän toimituksen on määrä alkaa vuonna 2020 ja sen pitäisi olla valmiiksi asennettu vuonna 2025. Ruotsin valtion puolustusmateriaaliviraston mukaan hankinnan hinta ylittää miljardi euroa. Ruotsin uudeksi aseeksi Patriotin kanssa kisasi ranskalais-italialainen SAMP/T -ohjusjärjestelmä.

Molemmat ohjusjärjestelmät olivat mukana Ruotsin Aurora-sotaharjoituksessa viime syyskuussa.

Alla olevalla videolla tekniikan tohtori Matti Vuori arvioi Suomen kannalta huolestuttavinta ydinaseuhkaa ISTV:n Ydinasestudiossa 30.9.

Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 2. 2

  Petrin riistakamera ikuisti todella harvinaisen vieraan idästä – ”Olihan se onnenkantamoinen”

 3. 3

  Linnanmäen tulevaan vuoristorataan pääsee rahalla jonon ohi

 4. 4

  Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

 5. 5

  Näin luet matkalaukun tunnistetarraa – paljastaa ”tasosi” matkustajana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 2. 2

  Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

 3. 3

  Prinsessa Sofia kohautti tyköistuvassa yläosassa – ulkomaillakin ällistyttiin: ”Ihan kuin malli!”

 4. 4

  Sometähti jakoi kuvia ”sugar daddyn” kustantamasta luksuksesta – totuus paljastui, kun poliisi sai kaunottaren rysän päältä kiinni

 5. 5

  Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää