Ravintoloitsija raiskasi perheenäidin kolme kertaa Helsingissä – vaati tekojen jälkeen naista viereensä nukkumaan

Julkaistu:

Perheenäiti yritti paeta alasti rappukäytävään. Ravintoloitsija pakeni palotikkaita.
Helsingin hovioikeus on tuominnut 38-vuotiaan helsinkiläisen ravintoloitsijan Mohammad Anwar Hossainin raiskauksesta vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi.

Tuomiota kovensi, että raiskauksia oli saman yön aikana ollut kolme.

Uhri oli perheenäiti.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Raiskaukset tapahtuivat marraskuussa 2014 Hossainin asunnossa Helsingissä. Tekojen jälkeen Hossain oli vaatinut uhria jäämään nukkumaan viereensä. Heti asunnosta aamulla poistuttuaan perheenäiti pyysi taksinkuljettajaa soittamaan poliisille.

Helsingin käräjäoikeus jätti viime vuoden joulukuussa Hossainin kokonaan tuomitsematta, koska katsoi hänen syyllisyydestään jääneen ”varteen otettava epäilys”.

Hovioikeus ei enää epäillyt.

Yksi syyllisyyttä tukenut seikka oli Hossainin käytös, kun poliisi tuli hänen ovelleen pian sen jälkeen, kun perheenäiti oli lähtenyt asunnosta. Nähtyään poliisin ja perheenäidin ovisilmästä Hossain oli paennut kerrostalossa kolmannessa kerroksessa sijainneesta asunnostaan ikkunan kautta palotikkaita apuna käyttäen.

”Tätä menettelyä on pidettävä poikkeuksellisena, mikäli tapahtumat asunnossa olisivat edenneet Hossainin kertomalla tavalla”, hovioikeus totesi.

Perheenäiti oli viettänyt iltaa Hossainin ravintolassa sisarensa kanssa, joka tunsi entuudestaan Hossainin. Sulkemisen jälkeen hän oli lähtenyt Hossainin luo keskustelemaan mahdollisesta työpaikasta tai työharjoittelusta. Sisaruksille oli tullut keskenään riitaa.

Asunnossa Hossain oli raiskannut perheenäidin kolme kertaa, vaikka tämä toisen kerran jälkeen oli yrittänyt paeta alasti asunnosta rappukäytävään. Ensimmäisen kerran jälkeen perheenäiti oli ollut liian lamaantunut kyetäkseen edes yrittämään asunnosta poistumista.

Hossainin mukaan yhdyntöjä oli ollut kaksi ja ne kumpikin perustuivat vapaaehtoisuuteen ja vieläpä niin, että perheenäiti oli ollut aloitteentekijänä suutelemalla häntä.

Hovioikeus katsoi Hossainin version, jonka perusteella käräjäoikeus oli vapauttanut hänet, olevan ”sinänsä mahdollinen, mutta kokonaisuutena tarkastellen varsin epätodennäköinen”.

Käräjäoikeus katsoi, ettei ollut varmuutta, että perheenäidin mustelmat olivat syntyneet Hossainin asunnolla, vaan ne saattoivat olla myös muutamia päiviä vanhempia – ottaen huomioon, että niitä ei enää viisi päivää tapahtuman jälkeen näkynyt.

Hovioikeus kuitenkin päätteli vammojen olevan tyypillisesti kiinnipitämisestä johtuvia. Perheenäiti oli myös loukannut lievästi alaselkänsä, kun Hossain oli hakenut hänet pois rappukäytävästä ja vetänyt sängynpäädyn yli sänkyyn.

Ensimmäinen raiskaus oli tapahtunut sohvalla, toinen sohvalta pudoten lattialla. Hossain oli alunperin riisunut perheenäidin väkisin.

Käräjäoikeus oli kiinnittänyt huomiota siihen, että perheenäiti oli alunperin kertonut poliisille olleensa ensimmäisen yhdynnän jälkeen tajuton, mutta muuttaneensa kertomustaan myöhemmin.

Hovioikeus katsoi perheenäidin olleen ensimmäisessä kuulemisessa shokkitilassa, mikä vaikutti käytettyjen ilmausten tarkkuuteen. Kaiken kaikkiaan hovioikeus kiinnitti huomiota siihen, että perheenäidin kertomus oli selvästi yksityiskohtaisempi kuin Hossainin eikä uskonut, että syynä oli Hossainin huonompi suomen kielen taito.

Perheenäiti on raiskausten jälkeen ollut henkisesti huonossa kunnossa ja traumatisoitunut. Hän luonnehti itseään ”tunteiden osalta ihmisraunioksi”.