Aslak

Kotimaa

Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

Julkaistu:

Taksikuskit paljastavat nyt hurjimmat kokemuksensa siitä, mitä pikkujoulujen jälkeen oikeasti tapahtuu.
Pikkujoulukausi on taksinkuljettajille kiireistä aikaa. Tämä ammattiryhmä näkee omassa työssään myös pikkujoulujuhlinnan karumman puolen riitoineen, pettämisineen ja pahoinvointeineen.

Suomen taksiliiton Itä-Suomen alueyhdistyksen puheenjohtaja, vuonna 1983 taksinkuljettajana aloittanut varkautelainen Otto Hyvärinen kertoo, että vuosikymmenten varrella juhlijoiden alkoholinkäyttö on kuitenkin vähentynyt huomattavasti. Se tarkoittaa myös sitä, että myös pikkujouluaikaan tarvittavien taksikyytien määrä on laskenut menneistä vuosikymmenistä.

Vielä 1980-luvulla pikkujouluja juhlittiin tyypillisesti paikallisessa ravintolassa, ja illanvietto saattoi olla hyvinkin kosteaa. Nykyisin pikkujoulut ovat entistä toiminnallisempia. Firmat saattavat järjestää työntekijöilleen illallisen ja teatterinäytöksen toisella paikkakunnalla, jossa voidaan olla yötäkin. Kuljetus hoidetaan usein busseilla.

 

Jonkin ajan kuluttua tajusin, että taitaa olla talon isäntä tulossa kotiin. Kävin hakkaamassa talon ulko-ovea, että asiakkaani tulisi ulos.

Toisaalta yritysten järjestämiä piikki auki -pikkujouluja ei enää ole niin paljon kuin aikaisemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Näkisin, että ihmiset ovat alkaneet arvostaa enemmän omaa aikaa. Kun työpaikoilla on alettu ottaa työntekijöistä irti yhä enemmän, vapaalla ei sitten tee niin mieli lähteä firman juttuihin. Yhteisöllisyys on hieman hiipunut, mutta ei hävinnyt kuitenkaan, Hyvärinen toteaa.

Helsingin taksiautoilijoiden puheenjohtaja Jukka Kuusisto kertoo, että vuosien varrella talouden alamäki on näkynyt pikkujoulukyytien määrissä aina silloin, kun sitä on ollut. Lisäksi kysyntää tasaa se, että yritykset ovat siirtäneet juhliaan myös muihin ajankohtiin kuin vuoden kalleimpaan ja ruuhkaisimpaan sesonkiin.

 

Taksinkuljettajan tulee olla myös varuillaan silloin, kun yrittää auttaa täysin tolkutonta naisihmistä esimerkiksi seisaalleen. Nainen saattaa tulkita tilanteen lähentelyksi.

Meri-Lapissa Tornion seudulla pikkujoulu on edelleen vuoden vilkkainta aikaa. Juhlijat tapaavat mennä ravintolaan omilla kyydeillä, mutta taksi tarvitaan paluumatkalle. Ruuhkapiikki iskee silloin, kun ravintolat menevät kiinni.

– Tulevat viikonloput olemme täydellä miehityksellä liikenteessä yöaikaan. Mukana ovat kaikki mahdolliset autot, taksia ajava Suomen taksiliiton Lapin alueyhdityksen puheenjohtaja Jussi Rahkonen kertoo.


Aiemmin taksien kysyntäpiikit olivat kovia juuri ravintolaan mennessä ja sieltä pois tullessa. Ravintolat sulkivat ovensa aikaisemmin, ja melkein kaikki juhlijat halusivat kotiin yhtä aikaa.

Nyt, kun ravintolat ovat auki neljään saakka, ihmiset lähtevät myöhemmin liikkeelle.

– Kun aikuinen väki lähtee kotiin nukkumaan, nuoret tulevat tilalle. Nuorten alkoholinkäyttö on myös siistiytynyt paljon siitä, mitä se on ollut aiemmin.

 

Asiakas nojasi autoni oveen, kun sukulaismies yritti huitaista tätä kädessään olevalla puisella kynttilänjalalla. Kynttilänjalka osui tuulilasiini niin, että lasi meni rikki. Siinä tuli hyvä tuuletus.

Vaikka perinteinen nakit silmille -ryypiskely onkin vähentynyt, pikkujoulukyytejä ajetaan silti säännöllisesti.

– Suomalaiseen taksiin on aina voinut luottaa. Asiakkaan turvallinen kotiinpääsy varmistetaan ja hänet saatellaan vaikka sisälle asti, jos on tarpeen. Nykyisin avuntarve on tosin aiempaa harvinaisempaa, Hyvärinen toteaa.

Toinen IS:n haastattelema pitkän linjan taksikuski, vuonna 1972 taksilupansa saanut pienen varsinaissuomalaisen paikkakunnan kuljettaja on huolissaan siitä, että taksilaki muuttuu ensi vuonna.

Kun laki muuttuu, se ei enää samalla tavalla velvoita pitämään asiakkaista huolta. Vaitiolovelvollisuuskin lakkaa.

Edelleen silloin tällöin vuoroja ajelevaa vanhan kansan taksimiestä mietityttää se, miten lain muutos vaikuttaa asenteisiin.

– Omassa luvassani luki aikoinaan, että taksinkuljettaja ei saa toimia apuna väkijuomien ja irtolaisnaisten hankinnassa. Sitäkään ei enää lue.

Taksinkuljettajat kertoivat uskomattomimmista tilanteista, joihin he ovat uransa varrella törmänneet.

Yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla

”Aika kiihkeitä juttuja on uran varrelle sattunut. Kerran pikkujouluaikaan asiakas löysi yhden illan suhteen juhlista ja tätä naista sitten lähdettiin viemään kotiin. Nainen kertoi autossa, että hänen miehensä on poissa kotoa ja tulee vasta aamulla. Ajoimme maalaistalon pihaan, minä jäin tien päähän odottelemaan, kun rakastavaiset menivät sisälle.

Jonkin ajan kuluttua tajusin auton valot nähdessäni, että taitaa olla talon isäntä tulossa kotiin. Kävin hakkaamassa talon ulko-ovea, että asiakkaani tulisi ulos. En saanut vastausta ja menin takaisin autoon. Samassa tilan isäntä ajoi pihaan. Siinä vaiheessa asiakkaani tuli pihalle vaatteensa kainalossaan ja tuumasi isännälle, että ”huomenta vaan, se taitaa olla tuurin vaihto”. Supliikki asiakas hyppäsi kiireesti auton takapenkille ja sitten mentiin. En tiedä, mitä talon sisällä tapahtui.”

Viisi naista kävi kiinni

”Kun on liikaa ottanut, ihmiseltä häviää estot ja pyyntöjä voi tulla vaikka minkälaisia. Pahin tällainen tapaus oli kun tila-autoni kyydissä oli viisi keski-ikäistä naista, jotka kävivät ihan kiinni. Siinä piti nousta autosta ja pitää heille puhuttelu. Sen jälkeen tilanne rauhoittui.

Kaikenlaisia ehdotuksia sitä aina kuulee, mutta kun aletaan kiinni käymään, se ei enää ole asiallista. En silti tuntenut oloani uhatuksi. Täytyy sanoa, että tilanne ennemminkin imarteli suuresti – että vielä sitä olisi kelvannut.”

Naiset repivät toisiaan tukasta

”Humalaisen miehen kanssa aina pärjää, mutta humalainen nainen on kaikkein pahin, anteeksi vain. Jos kaksi naista alkaa tapella keskenään, he ovat usein hyvinkin julmia. He repivät toisiaan tukasta, ja kielenkäyttö on kauheaa kuultavaa.

Taksinkuljettajan tulee olla myös varuillaan silloin, kun yrittää auttaa täysin tolkutonta naisihmistä esimerkiksi seisaalleen. Nainen saattaa tulkita tilanteen lähentelyksi. Usein näissä tapauksissa nainen on sitten seuraavana päivänä soittanut minulle, pyytänyt anteeksi syyttelyjään ja kertonut jälkikäteen ymmärtävänsä, että yritin vain auttaa.”

Jopa taksikuski yritetään saada mukaan pettämisjuoneen

”Työpaikkaromansseja tulee ilmi paljon pikkujoulujen aikaan, ja tukevassa humalassa halutaan sitten viettää yö yhdessä. Toisinaan taksikuskikin yritetään saada mukaan pettämisjuoniin pyytämällä, että järjestäisin alibin. Asiakas saattaa pyytää viemään jonnekin, mutta kieltää sitten kertomasta kenellekään, että missä hän on ja jopa keksimään jotain, jos puoliso soittaa perään. Olen pyrkinyt sanomaan, että minä en puutu toisten asioihin. Toisinaan puoliso on aamulla soittanutkin ja kysynyt, että minne vein hänen siippansa yöllä. Siinä vaiheessa on helpompi olla muistamatta.”

Kynttilänjalka meni ikkunasta läpi

”Joskus ilta päättyy nyrkkitappeluun. Useimmiten taksikuski saa onneksi olla sivussa. Kerran sattui niin, että erään asiakkaan perään tuli juhlatalosta sukulaismies, jonka kanssa tällä oli ollut riitaa. Asiakas nojasi autoni oveen, kun sukulaismies yritti huitaista tätä kädessään olevalla puisella kynttilänjalalla. Kynttilänjalka osui tuulilasiini niin, että lasi meni rikki. Siinä tuli hyvä tuuletus. Tuulilasin rikkonut henkilö sanoi maksavansa lasin ihan ilolla, ja niin hän maksoikin.”

Huonovointiset suosiolla etupenkkiin

”Meno on siistiytynyt takavuosista, jolloin pikkujoulut menivät enimmäkseen firman piikkiin. Ihminen on pohjaton juomaan viinaa silloin, kun joku muu tarjoaa. Tämä sitten kostautuu taksissa.

Vuosikymmenten aikana olen joutunut siivoamaan kymmeniä oksennuksia. Yleensä pyrin ottamaan huonokuntoiset istumaan auton etupäähän, että näen, jos heille tulee huono olo. Aina se ei onnistu, ja toisinaan tila-auton perimmäisen matka ulos on liian pitkä. Nykyisin kaikissa autoissani on oksennuspussi silta varalta, että asiakas alkaa voida pahoin.”

Taksin takapenkillä setvitään parisuhdetta

”Kolmiodraamat ovat pikkujouluajalle tyypillisiä. Joskus selityksen paikka tulee, kun asiakas viedään kotipihaan. Jos työpaikan juhla on sellainen, että sinne on saanut ottaa puolison mukaan, niin siellä juhliessa puolisolle on saattanut selvitä, että siipalla onkin ollut työpaikalla vipinää jonkun työkaverinsa kanssa. Ja niitä sitten selvitellään taksin takapenkillä.”

Joulupukki ei pystynytkään ajamaan itse

”Kerran otin kyytiini joulupukin. Hänen oli ollut tarkoitus liikkua omalla autolla, mutta hän oli ottanut jossain käyntipaikassaan ryypyn ja tarvitsi kuljettajan loppuillan keikoilleen. Siinä ajelimme sitten kaksin ja kiersimme puolenkymmentä kotia.”

Laskun maksaminen jää usein viimeiselle

”Kun ravintolat sulkevat, on järkevää purkaa ruuhkaa yhdistelemällä kyytejä sen mukaan, kuka on menossa itään, länteen, pohjoiseen tai etelään. Monesti on kuitenkin käynyt niin, että nämä kyytiä jakavat ihmiset ovat sitten matkan varrella tulleet täysin erimielisiksi siitä, että kuka maksaa ja mitä maksaa. Usein maksaminen on jäänyt viimeiselle, eikä hän ole tehnyt sitä ihan mielellään.”

Turhautuminen purkautuu kuljettajaan

”Sesonkiin kuuluu, että ihminen jonottaa ensin ravintolaan, sitten baaritiskille, seuraavaksi nakkikioskille ja lopuksi taksiin. Jos käy niin, että useampi taksi ajaa ensin ohi, illan jonottamisen aiheuttama turhautuminen puretaan sitten sille kuljettajalle, joka sattuu viemään kotiin. Joskus on ajaessa tuntunut, että sitä on tehnyt illan suurimman virheen ottamalla tällaisen henkilön kyytiin.”
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistatko sen ilman kääreitä?

 2. 2

  Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

 3. 3

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 4. 4

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 5. 5

  Lindén kiirehti toimittajia pakoon Oulun lentokentällä – ”Arvaa vain miltä tuntuu”

 6. 6

  HS: Suomalaismiehen ruumiinavauksen Ugandassa tehnyt patologi kiinnitti huomiota outoihin pistojälkiin

 7. 7

  Video: Ei ihme, että naisen päässä rohisi – korvasta löytyi elävä hämähäkki

 8. 8

  Miljardööri Bill Gates joutui tukalaan paikkaan tv-lähetyksessä – joutui arvaamaan arkipäiväisten tavaroiden hintoja: yleisö ulvoi naurusta

 9. 9

  Mikä muodonmuutos! Vakuutusmyyjä jätti työnsä, laihdutti 40 kg ja kasvatti parran – on nyt suosittu miesmalli

 10. 10

  Brittirehtori sai etupörröistä tarpeekseen: lähetti vanhemmille oppilaiden kasariletit kieltävän kirjeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

 3. 3

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistatko sen ilman kääreitä?

 4. 4

  Maryam Razavi ja Mikko Leppilampi erosivat – mallikaunotar avautuu blogissaan: ”Ainoa oikea ratkaisu oli lähteä”

 5. 5

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 6. 6

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 7. 7

  Lääkäreiltä varoitus influenssan keskellä: Inhottava A-streptokokki nostaa päätään Suomessa

 8. 8

  Hovioikeus päätti: Kolmoismurhaaja pääsee vapauteen

 9. 9

  40-vuotispäiväänsä juhliva Heli Palsanmäki on onnellisempi kuin koskaan: ”Lapset ovat tervetulleita”

 10. 10

  Tv-katsojien keskittyminen herpaantui yleisössä istuneen vaaleaverikön vuoksi – ”Kaunein studiovieras koskaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

 3. 3

  Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 4. 4

  Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 5. 5

  Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

 6. 6

  Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

 7. 7

  2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

 8. 8

  Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

 9. 9

  Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

 10. 10

  Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistatko sen ilman kääreitä?

 2. 2

  Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

 3. 3

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 4. 4

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 5. 5

  Lindén kiirehti toimittajia pakoon Oulun lentokentällä – ”Arvaa vain miltä tuntuu”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

 3. 3

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistatko sen ilman kääreitä?

 4. 4

  Maryam Razavi ja Mikko Leppilampi erosivat – mallikaunotar avautuu blogissaan: ”Ainoa oikea ratkaisu oli lähteä”

 5. 5

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

 3. 3

  Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 4. 4

  Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 5. 5

  Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

 6. Näytä lisää