Jouko

Kotimaa

Magneettikuvat paljastivat Tonin aivoista jotain hirveää – koko siihenastinen elämä katosi yllättäen muistista

Magneettikuvat paljastivat Tonin aivoista jotain hirveää – koko siihenastinen elämä katosi yllättäen muistista

Julkaistu:

Toni Vihavainen menetti 15-vuotiaana muistot siihen saakka eletystä elämästä.
Tonin kertomuksen alku on liian tuttu tarina. Autossa nuoria ”kuolemattomia” poikia, ratissa kokematon kuljettaja. Liikaa vauhtia, keskittyminen herpaantuu ja auto syöksyy metsään. Toni Vihavainen, tuolloin 15, lentää sivuikkunasta ulos ja törmää puuhun. Reisiluu murtuu, ja Toni saa vakavan aivovamman.

Muut selviytyivät pikkuvaurioilla ja henkisillä kärsimyksillä. Niitä Toni ei halua vähätellä.

– En syytä kuljettajaa. Tapaus oli henkisesti rankka paikka myös hänelle. Tuossa iässä pojilla ei vaan ole järkeä päässä, Toni sanoo nyt 21 vuotta myöhemmin.


Pään magneettikuvat paljastivat totuuden

Kolarista alkoi Tonin uusi elämä. Lääkärit ja Tonin vanhemmat Mirva ja Risto Vihavainen eivät ensin ymmärtäneet tilanteen vakavuutta.

– Tonia ei saatu hereille reisiluun korjausleikkauksen jälkeen. Pään magneettikuvista löydettiin kaksi tuhoutunutta aluetta. Istuimme lähes kaksi viikkoa sängyn vieressä, luimme ääneen lehtiä ja kerroimme kuulumisia. Puhuimme taukoamatta, Mirva muistelee.

Lopputulos oli, että Tonin lapsuus katosi kokonaan. Auto-onnettomuudessa tulleen aivovamman seurauksena hän menetti muististaan koko siihenastisen elämänsä. Kaikki, mitä hän nykyään tietää lapsuudestaan, on muiden hänelle kertomaa.

 

Kun Toni avasi silmänsä, hän rupesi itkemään.

Syöminen, puhuminen ja käveleminen täytyi opetella uudestaan

Eräänä päivänä Toni puristi isänsä sormea. Lääkäri arveli sitä pakkoliikkeeksi, mutta vanhemmat tiesivät Tonin heräävän.

– Kun Toni avasi silmänsä, hän rupesi itkemään. Uskon, että hän oli kuullut meidän puheemme ja tunnisti herättyään äänemme, Risto arvelee.

Tonin taistelu takaisin elämään alkoi. Vanhemmat vertaavat tilannetta yksivuotiaan hoitamiseen. Syöminen, puhuminen ja käveleminen täytyi opetella uudestaan.

Pari kuukautta meni teho-osastolla, jonka jälkeen oli edessä siirto kuntoutuslaitokseen. Kahdelta kolarin jälkeiseltä vuodelta Tonilla on vain hajanaisia muistikuvia, hän kuvaa niitä välähdyksiksi joistain tilanteista.

 

Ensimmäisillä käynneillä kotona hän ei osoittanut minkäänlaisia tunteita tai reaktioita.

Fyysiset vammat alkoivat hitaasti parantua, mutta nuorukaisen oli kohdattava pelottava tilanne. Toni ei tiennyt kuka hän on ja mitä hän on tehnyt elämässään.

– Ensimmäisillä käynneillä kotona hän ei osoittanut minkäänlaisia tunteita tai reaktioita. Myöhemmin hän kieltäytyi ajoittain raivokkaastikin kuulemasta lapsuudestaan. Hän ei kyennyt ottamaan vastaan tietoa, vanhemmat kertovat.

Toni keräsi albumista perheen koiran kuvat

Vanhemmat huomasivat kuitenkin, että Toni selaili valokuva-albumeilta yksin ollessaan. Yhdestä albumista Toni oli ottanut pois kaikki perheen koiran kuvat. Hän oli pystynyt luomaan jonkinlaisen tunnesiteen lemmikkiin kertomusten perusteella, muistamattomuudesta huolimatta.

Toni myöntää, että minuuden uudelleen rakennus ylitti kestokyvyn.

– On sietämätöntä, että oma menneisyys on jonkun toisen näkemys. Varmasti aluksi minulle kerrottiin vain positiivia asioita ja hyviä puolia minusta. Ihminen haluaakin kuulla itsestään mieluisia asioita, joten näkemys tapahtumista on väkisin värittynyt, Toni sanoo.

Hän tietää olevansa erilainen ihminen kuin olisi ilman onnettomuutta. Eletty elämä muovaa ihmisen luonnetta. Kokemusten ja muistojen puuttuessa on elettävä tiukasti tässä päivässä.


Vanhemmat kertovat, että Toni oli rauhallinen ja kiltti lapsi. Heidän mukaansa perusluonne on säilynyt, ehkä jopa korostunut, mutta mielialan muutokset kuuluvat aivovamman oireisiin.

– Ehkä myös elämättä jäänyt murrosikä näkyy ajoittain kiivautena. Hetkessä Toni on oppinut elämään. Jos ehdottaa jotain kuukauden päähän, Toni sanoo, ettei noin pitkälle voi elämää ajatella!, Mirva kertoo.

 

Minä tiedän, mitä minä olen. Muistinmenetys on pakottanut minut ajattelemaan positiivisesti.

Perhe harmittelee, että hyväntahtoisuus on välillä mennyt hyväuskoisuuden puolelle. Sokeasti ihmisiin luottanut Toni on joutunut maksamaan oppirahansa.

Kuntoutuksen jälkeen parikymppinen Toni yritti opiskella. Aloitus oli liian aikainen ja vamman aiheuttamat keskittymisvaikeudet kävivät ylivoimaisiksi.

– Halu normaaliin elämää oli kova, mutta paraneminen oli tuskallisen hidasta. Turhautuminen johti masennukseen, Toni kertoo.

Seurasi epäonninen huumekokeilu. Rotanmyrkyllä laimennettu amfetamiini vei Tonin sairaalaan. Opinnot jäivät, ja isä haki poikansa lapsuuskotiin toipumaan. Yhdessä he rakensivat kotiin punttisalin.

– Vanhempien huolenpito, treenaaminen ja musiikki saivat ajan myötä mielen ja kropan kuntoon, Toni kertoo.

Musiikki veikin miehen mukanaan. Toni toimi aktiivisesti Keski-Uudenmaan elävän musiikin yhdistyksessä, lopulta keikkajärjestäjänä. Yksistään brasilialaisen hevibändi Cobalton kiertueelle kuului yli 50 keikkaa Suomessa ja Keski-Euroopassa.

Musiikin lisäksi vammaisgolf on tullut Tonille rakkaaksi harrastukseksi. Siinä kiehtoo kokonaisvaltaisuus.

– Liikunta, liikkeiden koordinointi ja pakollinen keskittyminen tekevät siitä täydellisen lajin vammautuneille. Haaveena on vielä joskus mennä läpi kaikki Euroopan kiertueen osakilpailut, Toni sanoo.

Työkyvyttömyyseläke myönnettiin Tonille vuonna 2005. Oireiksi ovat jääneet muistihäiriöt, keskittymisvaikeudet, kivut ja nopea väsyminen.

Tänään Toni elää rauhallista maalaiselämää avovaimonsa Matilda Kudinoffin ja Hugo-koiran kanssa. Päivät täyttyvät pitkistä kävelylenkeistä, arkiaskareista ja kiireettömästä yhdessäolosta. Naimisiin Tonin ja Matildan on tarkoitus mennä vielä tämän vuoden puolella.

Kadotetusta lapsuudesta huolimatta Toni sanoo olevansa sinut itsensä kanssa.

– Minä tiedän, mitä minä olen. Muistinmenetys on pakottanut minut ajattelemaan positiivisesti. Onnettomuudessa olisi voinut käydä pahemminkin ja toipumiseni on ihme. Olen siis onnekas. Nykyään nauran joka päivä!
Näitä luetaan!
 1. 1

  Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

 2. 2

  Anna: Räppäri Redrama, 40, seurustelee 18 vuotta nuoremman opiskelijan kanssa: ”Olen rakastunut”

 3. 3

  Mari Laukkanen venyi kauden parhaimpaansa – Mäkäräisellä tahmeaa Ranskassa

 4. 4

  Eikö polvi kestä kyykkyä tai juoksua? Helppo liike voi pelastaa kivuilta

 5. 5

  Tämä on lentokoneen sala­peräisin paikka – merkitty mustalla, kolmion­muotoisella tarralla

 6. 6

  Oletko nähnyt tätä naista? Poliisi epäilee: Kontollaan jo kolme huumeruiskuryöstöä

 7. 7

  Putin vastasi Sobtshakin kysymykseen opposition murhista ja tuomioista: Haluatteko te Venäjälle vallankaappausyrityksiä?

 8. 8

  Roskiksia lentokentällä kaivellut koditon käveli ulos 300 000 euron rahasäkkien kanssa – ” Luulimme, että sen täytyi olla joku juoni”

 9. 9

  6 kaupunkia, joissa on jo liikaa turisteja – mukana monta suomalaisten suosikkikohdetta

 10. 10

  Töitä vältellyt sähkömies huijasi työnantajaansa 180 vuotta vanhan keksinnön ja juustonaksupussin avulla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Toni Wirtanen laukoi suorat sanat TVOF-pestistä – tajusi tuomarin tuolin käännyttyä harmillisen totuuden joistakin kilpailijoista

 2. 2

  Piirit ovat pienet! Tiesitkö, että nämä kaikki suomalaiset julkkikset ovat keskenään sukua?

 3. 3

  Aamukahvi väärään kurkkuun: Jounin kaupan Michele Kaulanen sai pankilta kauhean yllätyksen – ”3,6 miljoonaa euroa lainasaamisia erääntyy”

 4. 4

  Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

 5. 5

  Mitä sinä näet kuvassa? Psykologin tekemä optinen illuusio hämää melkein kaikkia – paljastaa ”heikkouden”

 6. 6

  Roskiksia lentokentällä kaivellut koditon käveli ulos 300 000 euron rahasäkkien kanssa – ” Luulimme, että sen täytyi olla joku juoni”

 7. 7

  Töitä vältellyt sähkömies huijasi työnantajaansa 180 vuotta vanhan keksinnön ja juustonaksupussin avulla

 8. 8

  Painilegenda muutti 17 000 kilometrin päähän Suomesta saatuaan rikostuomion: ”Luottamukseni petettiin”

 9. 9

  Voit päätyä pornoelokuvaan vastoin tahtoasi – tämä kaikkien tulisi tietää

 10. 10

  Pikkupoika sai tädiltään ison perinnön – oma isä kavalsi rahat katalalla tempulla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

 2. 2

  Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

 3. 3

  Upea puku meni monelta täysin ohi – onko tässä sittenkin Linnan kaunein asu?

 4. 4

  Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

 5. 5

  Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

 6. 6

  Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

 7. 7

  Muistatko Dr. Philin tyrmäävän Robin-vaimon? Tältä hän näyttää nykyään – ”Mitä ikinä hän onkaan kasvoilleen tehnyt...”

 8. 8

  Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

 9. 9

  Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

 10. 10

  Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

 2. 2

  Anna: Räppäri Redrama, 40, seurustelee 18 vuotta nuoremman opiskelijan kanssa: ”Olen rakastunut”

 3. 3

  Mari Laukkanen venyi kauden parhaimpaansa – Mäkäräisellä tahmeaa Ranskassa

 4. 4

  Eikö polvi kestä kyykkyä tai juoksua? Helppo liike voi pelastaa kivuilta

 5. 5

  Tämä on lentokoneen sala­peräisin paikka – merkitty mustalla, kolmion­muotoisella tarralla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Toni Wirtanen laukoi suorat sanat TVOF-pestistä – tajusi tuomarin tuolin käännyttyä harmillisen totuuden joistakin kilpailijoista

 2. 2

  Piirit ovat pienet! Tiesitkö, että nämä kaikki suomalaiset julkkikset ovat keskenään sukua?

 3. 3

  Aamukahvi väärään kurkkuun: Jounin kaupan Michele Kaulanen sai pankilta kauhean yllätyksen – ”3,6 miljoonaa euroa lainasaamisia erääntyy”

 4. 4

  Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

 5. 5

  Mitä sinä näet kuvassa? Psykologin tekemä optinen illuusio hämää melkein kaikkia – paljastaa ”heikkouden”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

 2. 2

  Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

 3. 3

  Upea puku meni monelta täysin ohi – onko tässä sittenkin Linnan kaunein asu?

 4. 4

  Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

 5. 5

  Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

 6. Näytä lisää