Hovioikeus ei huomioi kahta Jari Aarnion rikoskumppanina tuomitun naisen kuulustelua

Oikeus voi yhä hyödyntää näyttönä osaa Aarnion ja huumeet yhdistävistä kuulustelukertomuksista.

Jari Aarnio.

15.11.2017 18:02

Kahta Jari Aarnion rikoskumppanina tuomitun naisen esitutkintakertomusta ei voida hyödyntää todisteena, linjaa Helsingin hovioikeus. Oikeus ei kuitenkaan laittanut hyödyntämiskieltoon kaikkia kuulusteluja, joissa Malmin nainen eli Mari Romano yhdistää Helsingin huumepoliisin päällikön huumeisiin ja rahaliikenteeseen.

Toisen kuulustelun hyödyntämiskielto johtui siitä, että keskusrikospoliisin tutkija vei Malmin naisen kuulusteluihin Irish coffee -drinkkien jälkeen. Tutkija on saanut tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta muun muassa naiselle annetun skootterin ja rahan vuoksi.

Toisessa hyödyntämiskieltoon joutuneessa kuulustelussa naisen asianajaja oli oikeuden mukaan paikalla alkoholin vaikutuksen alaisena.

Hovioikeus katsoi, että kuulusteluissa ei ollut menetelty kaikilta osin asiallisesti, mikä puhui hyödyntämiskiellon puolesta. Hovioikeuden mukaan esitutkinnan puutteet eivät oikeuden mukaan ole olleet niin vakavia, että kaikki kuulustelut tulisi jättää hyödyntämättä.

Aarnio yhdistyy huumeisiin useissa kuulusteluissa

Irish coffee -kuulustelussa Romano yhdisti Aarnion suoraan huumeisiin ja kahteen kätköpaikkaan sekä rahaliikenteeseen. Pöytäkirjan mukaan Romano on sanonut muun muassa, että on pitänyt yhteyttä kuopiolaismieheen huumekaupan vuoksi ja toimittanut tämän antamaa rahaa Aarniolle. Kertomukseen on kirjattu myös Romanon maininta siitä, että hän olisi viestitellyt huumekätkön sisällöstä Aarnion kanssa ja että Aarnio olisi vahtinut eräällä huumekätköllä kävijöitä.

Romano kertoo kuopiolaismiehestä ja Aarnion yhteydestä rahoihin ja huumeiden järjestämiseen myös myöhemmissä kuulusteluissa, joita oikeus ei ole asettanut hyödyntämiskieltoon. Romano sanoo näissä muun muassa, että on toimittanut Aarniolle useita kymmeniä tuhansia euroja vuosien mittaan. Kertomuksissa Romano sanoo arvioineensa, että huumeliikenteen taustalla olisi ollut poliisitoiminta. Käräjäoikeus ei pitänyt väitettä uskottavana.

Kuulusteluista poiketen Romano on kiistänyt käräjillä ja hovioikeudessa kertomuksensa ja yhteyden huumekauppaan.

Puolustus vaati laajempaa kieltoa

Puolustus vaati, että mitään Romanon esitutkinnassa kertomasta ei hyödynnettäisi. Puolustus perusteli tätä muun muassa skootteripoliisin toiminnalla ja sillä, että virkarikostuomion mukaan kuulustelija oli esteellinen osallistumaan tutkintaan Romanon tutkintavankeudesta vapautumisen jälkeen.

Käräjillä Romano tuomittiin huumeiden levittämisen vuoksi 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Syyttäjän mukaan Romano myös järjesteli Aarniolle huumekontakteja Hollannista, mutta oikeuden mukaan järjestely tapahtui syytteessä kuvatun ajan ulkopuolella. Sekä Aarnio että Romano kiistävät rikokset ja vaativat tuomion kumoamista hovissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?