Lähestymiskiellot eivät auttaneet, entiset puolisot joutuivat uhreiksi – nämä neljä surmaa muistetaan pitkään

Julkaistu:

Ilta-Sanomat kokosi tiedot neljästä henkirikoksesta, jossa tekijällä on ollut lähestymiskielto entistä kumppaniaan kohtaan.
Isän epäillään puukottaneen kolmevuotiaan tyttärensä kuoliaaksi Porvoon Lyseon leikkipuistossa varhain maanantaiaamuna.

Isän epäillään hakeneen lapsen luvatta tämän kotoa leikkipuistoon, jossa poliisi joutui keskeyttämään väkivallanteon voimakeinoin. Lapsi menehtyi vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Teosta epäilty isä on 38-vuotias Karibialta kotoisin oleva Ranskan kansalainen, jonka avoliitto lapsen suomalaisen äidin kanssa oli päättynyt eroon.

Parin suhde päättyi alkuvuodesta 2016. Mies ei eron jälkeen kuitenkaan suostunut muuttamaan vapaaehtoisesti pois yhteisestä asunnosta. Nainen haki miehelle häädön oikeusteitse. Se pantiin täytäntöön helmikuussa 2017.
  • Alla video Porvoon surmapaikalla näkyvästä kynttilämerestä.

Surmatun lapsen vanhemmilla on vireillä repivä oikeusriita tyttären huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta. Riita oli kärjistynyt siinä määrin, että äiti oli jo ainakin viime kesästä lähtien pelännyt lapsen ja oman turvallisuutensa puolesta.

Nainen haki miehelle lähestymiskieltoa elokuussa. Käräjäoikeus oli määrännyt väliaikaisen lähestymiskiellon ja asiaa oli tarkoitus käsitellä maanantaina 20.11. Lisäksi nainen otti yhteyttä turvakotiin.

Huoltajuusriidan oikeus ratkaisi syyskuussa äidin eduksi. Käräjäoikeuden mukaan näyttö tappouhkauksesta jäi epämääräiseksi, eikä sen vakavuudesta voitu tehdä päätelmiä.

IS listasi lähivuosilta neljä muuta surmatapausta, jossa tekijänä on ollut entinen, lähestymiskieltoon tuomittu puoliso.

Haminan leikkipuistopuukotus

Entisen vaimonsa leikkipuistossa puukottanut haminalaismies tuomittiin taposta 11 vuodeksi vankeuteen toukokuussa 2014. Mies oli tuolloin 34-vuotias.

Parin avioero oli astunut voimaan vuonna 2011. Eron jälkeen naisen ja miehen välillä oli ollut ristiriitoja, jotka liittyivät omaisuuden ositukseen sekä lasten elatukseen ja tapaamisiin.

Vuoden 2011 lopulla mies määrättiin lähestymiskieltoon, jonka perusteena olivat muun muassa naiseen muun muassa jatkuvana tekstiviestittelynä ja asiattomina puheluina kohdistunut häirintä ja uhkailu.


Syyttäjä vaati miehelle elinkautista tuomiota murhasta muun muassa siksi, että mies oli jo aiemmin uhannut ex-vaimoaan tappamisella.

Kohtalokkaat tapahtumat käynnistyivät, kun mies halusi tavata lapsensa leikkipuistossa tuodakseen heille tuliaisia ulkomaanmatkaltaan.

Maasta hän oli poistunut paetakseen uhkailua, jonka kohteeksi koki joutuneensa yritettyään polttaa Haminassa sijaitsevan baarin muutamaa kuukautta aiemmin.


Leikkipuistossa tapaaminen muuttui riitaisaksi. Nainen päätti poistua paikalta ja lähti juoksemaan karkuun entistä miestään. Noin parinkymmenen metrin päässä nainen kaatui, jolloin mies iski tätä selkään mukanaan tuomalla, 30-senttisellä tyynyliinaan käärityllä veitsellä. Nainen kuoli heti.

Tapauksella oli useita silminnäkijöitä, joista osa oli alaikäisiä. Mies ajoi tekopaikalta karkuun polkupyörällä. Poliisi sai hänet myöhemmin kiinni kotoaan.

Sellon ampumavälikohtaus

Espoossa ostoskeskus Sellossa tapahtui uudenvuodenaattona vuonna 2009 ampumavälikohtaus, jossa mustasukkainen mies iski ex-vaimonsa työpaikalle aseenaan laiton 9 mm:n kaliiperin CZ 75 -pistooli.

Neljä supermarketin työntekijää kuoli miehen ampumiin luoteihin. Sitä ennen hän oli surmannut entisen vaimonsa veitsellä tämän asunnolla. Lopuksi mies ampui itsensä.

Ampuja, Ibrahim Shkupolli, oli tuomittu useisiin lähestymiskieltoihin nyt kuollutta entistä naisystäväänsä kohtaan, johon hänellä oli ollut 18 vuotta kestänyt suhde.

Sairaalloisen musta­sukkainen Shkupolli hallitsi naista myös heidän pari­suhteensa ajan eikä päästänyt naista irti suhteen päätyttyäkään.

Shkupolli ei esitutkinnan mukaan antanut naisen katsoa edes televisiota, jos siellä näkyi miehiä. Nainen ei myöskään saanut halata veljeään, koska tämäkin oli mies.

Naisella ei saanut olla omaa aikaa eikä vapautta. Shkupolli uhkasi naista tappamisella sanomalla muun muassa: "sinusta tulee kaunis ruumis". Uhkailu ulottui naisen lähipiiriin.

Hän rikkoi lähestymiskieltoa useasti. Nainen pyysi apua poliisilta ja hätäkeskukselta, mutta ei sitä aina saanut.

Shkupollin muun muassa onnistui toistuvasti selvittämään naisen asunnon osoitteen ja puhelinnumeron, vaikka niiden piti olla salaisia. Nainen kertoi eräälle ystävälleen Shkupollin leuhkineen, että tiedoista piti maksaa 2500 euroa.

Lielahden surma

45-vuotias yrittäjänainen löytyi surmattuna omakotitalostaan Tampereen Lielahdesta syyskuussa 2017. Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan vainajan olisi löytänyt hänen 12-vuotias poikansa kotiin tullessaan.

Surmaajaksi epäillään naisen 35-vuotiasta miesystävää, jolla on jo entuudestaan rankka rikoshistoria. Rikosnimikkeiden kirjo on huomattavan laaja ja siihen kuuluu aiempiin naisystäviin kohdistuneita väkivaltarikoksia ja häirintää. Tapauksen oikeuskäsittely on yhä kesken.

Uhri, muun muassa kauneusalan yrittäjänä toiminut 45-vuotias nainen oli hakenut 35-vuotiasta miestä koskevan lähestymiskiellon, mutta pyytänyt muutamaa päivää myöhemmin sen perumista.

Nainen yritti päästä eroon 35-vuotiaasta miehestä, joka ei kuitenkaan suostunut päästämään irti suhteesta.

– Olen joutunut useasti soittamaan poliisit paikalle kesän 2017 aikana (miehen) uhkaavan käytöksen vuoksi. Useimmiten olen joutunut pakenemaan juosten, nainen kirjoitti.

Nainen kirjoitti, että eroprosessi oli alkanut jo keväällä 2017. Tuolloin oli syntynyt tilanne, jonka poliisi kirjasi pahoinpitelyksi. Poliisi myös määräsi miehen väliaikaiseen lähestymiskieltoon 23. huhtikuuta.

Nainen itse pyysi kolme päivää myöhemmin kiellon kumoamista. Hän perusteli, ettei enää kokenut miestä uhaksi, koska tämä oli ”pääsemässä lääkäriin hoitamaan lääkityksensä kuntoon”.


– Hän ei ole suostunut poistumaan vuokraamastani asunnosta. Hän on hajottanut kodissa ovia, lamppuja. Suuttuessaan väkivaltainen. Pelkään häntä, nainen kirjoitti uuteen hakemukseen.

Noin kuukausi ennen surmatekoa oikeus määräsi miehen uudelleen lähestymiskieltoon, koska hän oli käynyt naisen työpaikalla ja käyttäytynyt siellä uhkaavasti.

Entinen anoppi ammuttiin Kuusamossa

Oulun käräjäoikeus on tuomitsi Pekka Luukkosen elinkautiseen vankeuteen entisen anoppinsa murhasta vuonna 2010.

30-vuotiaalla miehellä oli voimassa lähestymiskielto entiseen avopuolisoonsa, pariskunnan yhteiseen lapseen sekä puolison vanhempien kotiosoitteeseen, missä henkirikos tapahtui.

Luukkonen tunkeutui helmikuussa entisen avopuolisonsa perheen kotiin Kuusamon Kurkijärvellä ja ampui ex-anoppiaan kahdesti katkaistulla haulikolla. Lisäksi hän oli varustautunut veitsellä, nippusiteillä ja ilmastointiteipillä.

– Minun suunnitelmani ei ollut ampua Kurkijärvellä. Ajattelin pakottaa heidät kertomaan, missä entinen avovaimoni ja lapseni ovat, mies väitti oikeudessa.

Entinen avopuoliso tai lapsi eivät olleet paikalla henkirikoksen tekohetkellä. Paikalla oli kuitenkin uhrin kaksi aikuista lasta, joiden onnistui paeta naapuriin.


Sisällä poika ja vakavasti hartiaan ja päähän haavoittunut verinen äiti yrittivät estää ex-vävyn tunkeutumisen taloon.

– Kun hän tuli ovesta sisään, pukkasin hänet vaatenaulakkoon ja löin pari kertaa. Sillä oli kuitenkin ase kädessä ja lähdin karkuun, poika kertoi oikeudessa.

Poika pakeni takaoven kautta ulos ja kuuli toisen laukauksen. Se oli osunut äitiin. Lähietäisyydeltä päähän ammuttu laukaus surmasi 43-vuotiaan kuusamolaisnaisen välittömästi.

– Näin käden ojentuvan ovesta ja ase oli siinä. Sitten kuului laukaus. Äiti kaatui aivan minun jalkojen juureen, 20-vuotias tytär kertoi.

Lopulta ampuja lähti pakomatkalle, joka päättyi vasta seuraavana päivänä, jolloin poliisi sai hänet kiinni.